24 Haziran 2011 Cuma

ZENCEFİLLİ ELMALI KEK (Tam Buğday Unu İle)



zencefilli elmalı kek

Duydum ki henüz birkaç haftadır ısınan havalar , birkaç günlüğüne bize kışı yaşatmaya geliyormuş. E buyursun gelsin . Sıcakla gönlü bir türlü hoş olamayan ben , bu habere pek bir sevindim. Sonbaharın serin ve yağmurlu havası başkalarında depresif etki yaratırken ben de aksine coşku doğuruyor. Bu sebepledir ki benim mutlu mesut yaşayabileceğim iki yer vardır bu kürede ; Karadeniz veya  Londra :)

Şimdi size öyle bir hikaye anlatacağım ki , yaz aylarının sıcak , sıcak , daha sıcak günlerinde aklınıza gelip oturmasını engelleyemeyeceksinz . Hele ki ben bu hikayemizin kahramanı olan kekin , servisten 15dk önce buz dolabına koyulup , servis ederken de dondurma ile sunulduğunu söylediğimde , dayanamayıp bu tarifi deneyeceksiniz !

Tarife geçmeden önce ufak br serzenişte bulunmak istiyorum. Bu kekin tarifini (ve daha nice tarifi) aldığım blog sitelerde çoğunlukla tarifi denemeden önce aklıma bir soru takılırsa sorar, cevabını da beklerim. Bir blog yazarı olmayı bir yana bırakıyorum , bir takipçi olarak ben isterim ki soruma cevap verilsin , merakım giderilsin ve tarif konusunda daha başarılı olayım. Ne kadar başarılı olursam , tarifi aldığım sitenin yayınlarına o kadar güvenirim öyle değil mi  ? Ama bazı blog yazarları ne amaçla bu işi yapıyorlar bilmiyorum , defalarca sorduğum halde kendilerinin yapmış olduğu çok basit hatalarda bana cevap vermekten kaçınıyorlar. Ben de mecburen tarifi kendimce şekillendirip bambaşka bir hikaye yaratıyorum. Tıpkı bu kek gibi !!! Yazarının ısrarlı sorularıma rağmen cevaplandır(a)madığı bazı şeyleri deneyerek ben bir sonuca bağladım. Kekin içerisine orjinalinde olmayan (tam buğday unu gibi) bazı malzemeler ekledim . Sonuçta , dondurması erimesin diye dolaba koyup 10-15dk beklettikten sonra çıkarınca lezetinin daha da güzelleştiğini keşfettiğim bir tarif çıktı ortaya. İçerisine koyduğum yalnızca üç malzemenin miktarını değiştirmeyip , tarifte revüzyona gittiğim için kaynak sitenin adını vermeyeceğim.

Sorduğum sorulara sabırla cevap veren  blog yazarlarına teşekkür eder , sıcak havanın soğuk kurtarıcısı bu hikayeyi onlara atfetmekten onur duyarım , saygılar  :)


zencefilli elmalı kek

Malzemeler (26cmlik kalıp için) :

2 adet yumurta 
1 su bardağı şeker 
1/2 su bardağı yoğurt 
1/2 su bardağı sıvıyağ 
1 paket kabartma tozu 
3 adet küçük ekşi elma 
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
2 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı tam buğday unu(beyaz un da kullanılabilir)



Yapılışı :

-Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle birlikte kar haline gelip köpük köpük olana dek (5 dk.) çırpın.
-Yoğurt ve sıvıyağı ilave ederek karıştırın.
-Geniş bir kaba un, kabartma tozu, tarçın , kakao ve zencefili eleyin.
-Yumurta karışımına unlu kuru karışımı üç seferde ekleyip , tahta kaşıkla karıştırarak homojen bir kıvam elde edin.
-26 cm çapında kalıbın dibini yağlı kağıt ile kaplayın. Kelepçeli kalıbınız yoksa aynı boyuttaki cam borcamın içini yağlayın.Kek hamurunu kalıba boşaltın.
-Elmaların kabuklarını soyup  ikiye bölün ve incecik dilimlere ayırın. Kesik yerleri üste gelecek şekilde kekin üzerine bastırın.  
-Keki 175 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
-Serviz etmeden 10-15dk önce dilimlenmiş keki buzdolabına koyun. Servis esnasında bu soğuk kekin yanına dondurma kesin.


LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

7 yorum:

  1. enfes bir lezzet olmuş eline sağlık görselliğide çok güzel..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok nefis görünüyor.Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Elmali kekleri cok severim.Sunum da cok ho$...

    YanıtlaSil
  4. Oysa ki bana soru soruldugunda cok mutlu oluyorum. Cevap vermemeleri cok ilginc. Cok hos bir sunum olmus. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  5. bu konuda çok haklısınız.eğer açıklama yapılmasa,püf noktalar paylaşılmasa sonuç hüsran olup ,malzeme ziyan oluyor.kek herşeye rağmen çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Herkese çok teşekkürler.
    Evet Nesrin,ben de mutlu olanlardanım.
    Esra,o saydıkların başıma gelmedi değil :)

    YanıtlaSil
  7. elmalı olan her şeye bayılırım.Sizin kekinizde çok hoş görünüyor.Ellerinize sağlık (:

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .