2 Temmuz 2011 Cumartesi

KUSURSUZ ISLAK KEK

kusursuz ıslak kek

Öyle bir ıslak kek yaptım ki Cenk'in tabiriyle 'yanağını dayar uyursun' ...

Kusursuz dediysem, öyle egzantrik , meşakkatli bir tarif falan beklemeyin benden. Her kakao severin ömründe bir kez bile olsa denediği , eli yatkın olanların arada bir pişirip mideleri şenlendirdiği klasik ıslak kek tarifi bu. Onu kusursuz kılan şey, piştikten sonra tam 24 saat buzdolabında bekletilip soğuk servis edilmesi (kusursuz kesimi de bundan kaynaklanıyor). Soğuk demişken , ben bu kez kekime dondurmayla renk katmayı denedim. Hakikaten büyük renk oldu ; midemden bedenime mutluluk bulutları uçuverdi. İşte bu yüzden 'yanağını dayar uyursun' deyimi , yayınladığım tarifler içerisinde en çok buna yakıştı.

Tatilin ilk hikayesi olma onurunu  işte böyle kusursuz , böyle lezzetli , böyle  kalorili bir keke verdim (moraliniz bozuldu di mi? kalori kelimesini unutun gitsin).

Geçmiş hikayelerime şöyle bir dönüp bakıyorum (şimdilik siz bakmayın) ne kadar kötü , ne kadar anlamsız , ne kadar sıradan , ne kadar berbat  fotoğraflar çekmişim öyle (anlatırken bile tiksindim kendimden). Islak kek tarifim birkaç yıl öncesinde de vardı. Ama arşivimde temizliğe başladığımdan beri kötü fotoğraflara tahammülüm yok. İstedim ki bu tarif  en güzel fotoğraflarla yayın hayatına tekrar başlasın :) Darısı , diğer fotoğrafları içime sinmeyen hikayelerin başına.

Buyrun , öğretmenden çok denenmiş kabarma garantili bir kek hikayesi :

kusursuz ıslak kek

Malzemeler:
 
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı kabartmatozu
1 çay kaşığı karbonat
1,5 su bardağı un

Üzeri için 1/2 su bardağı süt
 
Yapılışı:
 
-Şeker,sıvıyağ,süt ve kakaoyu homojen bir kıvam alana dek çırpın(3-4dakika).Bu karışımdan 1 su bardağı ayırın.
-Kalan sıvı karışıma yumurtaları tek tek ilave edin ve karıştırın.
-Un,karbonat ve kabartmatozunu aynı bir kaba eleyin.
-Kuru karışımı üç ayrı aşamada sıvı karışıma , tekrar eleyerek ilave edin. Bu aşamada mikser yerine mutlaka tahta bir kaşık kullanın ve unu hamura çırpar şekilde değil de alt üst ederek yedirin.
-Orta boy dikdörtgen  kalıba (Benim kullandığım 18x26cmlik) yağlı kağıt serip hamuru boşaltın. Kağıt kullanmayacaksanız kalıbın sadece tabanını yağlayın, kenarlarına yağ sürmeyin ki kek hamuru kabarırken yan yüzeylere kolayca tutunabilsin.
-170 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
-Ayırdığınız 1 su bardağı kakaolu sosa 1/2 su bardağı süt ilave edin ve çırpın.
-Sıcak kekin her yerine hazırladığınız sosu dökerek yedirin ve sıcak fırına koyup çekmesini sağlayın.
-Kek soğuduktan sonra 1 gün buzdolabında bekletin.
-Soğuk keki dilimleyin. Yaz aylarında dondurma , kış aylardında ev yapımı çikolata sosu ile servis edin.

kusursuz ıslak kek

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

24 yorum:

  1. ellerine sağlık enfes olmuş gerçekten dondurma çok yakışmış..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. gerçekten görüntü kusursuz olmuş.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Dondurmalarıyla birlikte nefis görünüyor.Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Sunum da fotoğraf da kışkırtıcı, "hadi kalk mutfağa git" dedirttirecek cinsten.

    Sayfanda sağ click yasağı olduğu için kopyalayamadım ama üşenmedim yazdım ve mutlaka deneyeceğim. Artık yanağımızı dayar uyuruz:)

    YanıtlaSil
  5. Herkese teşekkürler ...
    Nalan hanım , dondurma eriyene dek uyuyabilirsiniz :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bittim öldüm ben bu sahane kekin karsisina !! Tam bir çikolata fanatik olarak resmen agzimda hissediverdim (çok ciddiyim abartmiyorum :) Sunum sahane, resimde öyle, ee bravo yani, ellerin dert görmezsin !

    YanıtlaSil
  7. Sunumu çok şık olmuş, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. Sevgili mis kokular , ben de senin yorumuna öldüm bittim :) Teşekkür ederim .
    Çok teşekkürler Ege :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. süper görünüyorlar ellerine sağlık
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. muhtesem bir görüntü emeginize,ellerinize saglik
    sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
  11. öncelikle tarifleriniz için çok teşekkür ederim,siteniz gerçekten çok işime yaradı.fakat bir derdim var,ben bu ıslak keki aynı tarifteki gibi yaptım.ve dediğiniz gibi kek çok kabardı,yalnız daha sonradan üstüne dökülen karışım hiç içine işlemedi,sadece kenarlarına sızdı,eee haliyle kekin ne üstü nede içi ıslak olmadı.kupkuru sıradan bir kek oldu.bunun sebebi nedir,ve püf noktası varmıdır?şimdiden çok teşekkürler:-)(tuğba)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğba.
      Kekin sosunu kek fırından çıkar çıkmaz dökmelisin ki sos kekin içine işleyebilsin,tabi sosu döktükten sonra sıcak fırında bekletmek de şart. Ayrıca ben 1 gece dolapta beklettiğimde çok daha ıslak,nemli,yani sosu her yere ulaşmış bir kekle karşılaşıyorum. Bunların dışında sosu çekmesi için başka bir püf noktası yok.İnan defalarca denedim ama hiç çekmemezlik olmadı. Sanırım kek sana biraz naz yaptı :) Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

      Sil
  12. leyla hanım,aynen dediğiniz gibi yaptım,fırından çıkar çıkmaz döktüm ve fırına geri koyup beklettim,1gecede dolapta beklettim.hatta üstünü kapattımki nemlensin,ıslak kalsın,üstü kurumasın diye.neyse kısmet başka zamana,yinede çok teşekkür ederim.(tugba)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gereken herşeyi yapmışsın Tuğba, hatta daha da fazlasını. Belki senin kekin oldukça fazla kabardı ve sos çok yetersiz geldi. Bir sonraki sefere eğer çok çok kabarmış olursa kekin sosa biraz daha süt eklemeyi dene. Bir de sosu dökmeden önce dilersen dilimleyebilir veya bıçakla delikler açabilirsin kekte. Başarılar :)

      Sil
  13. keki denedim çok güzel oldu gerçekten,denerken biraz endişeliydim ama görüntüsü yapma cesareti verdi.Sadece ben bir kaç kaşık daha un ekledim,korkarım buzdolabı aşamasını bekleyemeden bitecek:))

    YanıtlaSil
  14. Ilk kez Islak kek Yaptım hep sosundan dolayı yapmazdım.tarif eksiksiz.çocuklarım bayıldı teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. benım kekımde kabarmaya basladı ama ortası baya bı tepeye ulastı :) yıne orantısız olacak sanırım..tesekkurler tarıfınız ıcın

    YanıtlaSil
  16. Bu tarifi tam 3 kez denedim, birazdan 4. seferimi yapmak için mutfağa geçeceğim:) Her seferinde yiyenler tarifini istedi, bu başarı benim değil tarifin başarısı, tarifi paylaştığınız için çok teşekkürler, keki yapacak olan kişilere afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  17. Kac kisilik bir tarif acaba??

    YanıtlaSil
  18. Ya neden kabarmadı benim tarifim orantısız kabardı,of ya her seferinde bir yeri kabarıyor herşeyi doğru yaptım ama neden böyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acaba çok mu çırpıyorsunuz veya yetersiz mi çırpıyorsunuz. Hiç böyle bir sorun yaşamadım bu kekte .

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .