24 Ağustos 2012 Cuma

Katmer Poğaça Nasıl Yapılır ?

katmer-poğaça, kat-kat-poğaça-yapımı
5 gün evvel sayısız kere "iyi ki" ile başlayan cümleler kurdum : İyi ki  Banu var. İyi ki Banu'nun facebook hayran sayfası var. İyi ki arife gecesi o sayfayı keşfettim, iyi ki o sayfayı dibine dek gezinme gereği duydum, iyi ki gezinirken bu katmer poğaçaları gördüm...

Sonra hüsrana kapıldım, tarifi yok zannettim. Arasam bulurdum bir tarif ama ben bire bir aynısı olsun istedim. "Banu'nun denediğini denemeliyim dedim". Ve Banu çıkıp "benim denediğimi dene tabi ki" dercesine "tarif yukarıda Leyla" dedi :) Hemencecik imdadıma yetişti...Peki daha sonra ?

...Katmer poğaça fırından çıkar çıkmaz bir ısırık aldım. O an, son aylarda beynimde oluşturduğum tüm mayalı tarifleri bir kalemde silip attım (Aklım başıma geldiğinde "ı ıhh, briochesuz olmaz" deyip, "iyi ki tarifleri gaza gelip de defterden silmemişim" dedim. Etti mi sana bir "iyi ki" daha !). O ömrümde yediğim en yumuşak poğaça olmalıydı. Üstelik mis gibi tereyağ kokulu...

İlk denemenin ardından bir denemem daha oldu. 2. denemede bir şey farkettim. Benim poğaçalarım fotoğraflardaki gibi kat kat olmuyordu. Onlarca farklı katmer poğaça fotoğrafı buldum internette. Bunların çok azı Banu'nun yaptığı gibi kat kat ayrılmıştı. Neden hepsi öyle olmuyordu ? Üstelik tarifler birbirine oldukça yakındı. Sonra aklımda aniden bir görüntü belirdi , croissant yani kruvasan !


Evet mantık aynıydı. Mayalı hamuru yap, aç, katların arasına tereyağ sür, DOLAPTA BEKLET, tekrar aç, pişir ! İşte bu, DOLAPTA BEKLET. Neden ? tereyağ kat aralarında donsun ve pişerken eriyip katları birbirinden ayırsın diye. Bazen, haftada birkaç kez yediğim balığın beynime çok iyi geldiğini düşünüyorum :)

3. denememde işte o ayrıntıyı kullandım. Tereyağ sürdükten sonra hamuru buzdolabında bekletip öyle açtım. Ve hemen hemen dilediğim sonuca ulaştım. Bu kez içi yumuşak, dışı çıtır kıvamda katmer poğaçalarım oldu.

Ne kadar şanslıyım ki o sabah mücadelesine, yaşayışına, ruhuna hayran olduğum biri evime konuk oldu. O katmerlerin tadına beraber baktık. Daha doğrusu bir müddet ben tadına baktım, o bu kahvaltının fotoğraflarda yer bulmasını sağladı.

Ve o gün birkaç "iyi ki" ile başlayan cümle daha kurdum. İyi ki Bursa'da çalışmışım. İyi ki Nurcan'ı tanımışım. İyi ki Nurcan'ın bir çok fotoğrafçıdan farklı olarak aşkla yaptığı bir işi var. Ve iyi ki o günü , bu eşsiz fotoğraflarla ölümsüzleştirmiş...

Bir sonraki yazım Nurcan ve onun hikayesiyle ilgili olacak. O güne dek eğer fotoğrafçılık alanına ilgi duyuyorsanız ya da "ben ilgilenmem, poz veririm" diyorsanız Nurcan Çakır FOTOĞRAF'ta biraz gezinin.

Buyrun , okunası değil, seyredilesi bir poğaça hikayesi :
katmer-poğaça, kat-kat-poğaça-yapımı

Malzemeler (16 adet poğaça için) :
(Kaynak :Banu'nun aracılığıyla Mutfak Güncesi )
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 1 yemek kaşığı kurumaya (suda eritilmeyenlerden kullandım)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)

Arasına : Oda sıcaklığında yumuşatılmış 75 gr tereyağı

Yapılışı :
  • Sütü ılıtın. Serçe parmağınızı süte değdirdiğinizde yakmayacak bir ısıda olmalı.
  • Süt , sıvıyağ ve yumurtanın akını derin bir kaba alıp karıştırın.
  • 3 su bardağı un , tuz , toz şeker ve mayayı ayrı bir yerde harmanlayın.
  • Unlu karışımı sütlü karışıma azar azar ilave edip ele yapışmayacak bir hamur olana dek yoğurun. Gerekirse yarım su bardağı kadar un takviyesi yapabilirsiniz.
  • Hamuru 8 eşit parçaya ayırın. Bu aşamada ben hep mutfak tartısı kullanıyorum. Son yaptığım katmerlerde her bir parçayı tam 92 gr ayarlamıştım. Tartınız varsa onu kullanarak bezeleri ayarlayın.
  • Her bir bezeyi , merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
  • Açtığınız bezeleri bir spatula yardımıyla tereyağ sürerek üst üste dizin. En üste koyduğunuz bezeye tereyağ sürmeyin. Tereyağ sürerken hamuru bıçak darbeleriyle zedelememeye özen gösterin. 75 grlık tereyağın tamamını kullanmalısınız, o yüzden işe başlamadan evvel tereyağı 7 eşit parçaya ayırırsanız kat aralarındaki yağ daha orantılı olur.
  • Açılan hamurları düz bir tabağa koyup üzerini yüksekçe bir kapla kapatarak buzdolabına kaldırın. Streç filme sarmayın. Hamuru buzdolabında mümkünse 1 saat, eğer vaktiniz yoksa kat aralarındaki tereyağ donana dek bekletin.
  • Hamuru çıkarıp 60-70 cm enine ulaşana dek merdane ile açın. Hamura çok fazla temas etmemeye ve hamurda yırtıklar oluşturmamaya çalışın.
  • Açılan hamuru önce 4 parçaya ayırıp sonra eşit şekilde bölerek 16  parça oluşturun. Her bir parçayı kalın tarafından sigara böreği sarar gibi sarıp fırın tepsisine dizin.

katmer-poğaça, kat-kat-poğaça-yapımı
  • Sarma işlemi bittikten sonra katmerleri oda sıcaklığında 1 saat mayalanması için bırakın. 
  • Mayalanan katmerlerin üzerine hafifçe çırpılmış yumurta sarısı sürün. Yumurta sarısını sürerken hamura bastırmamaya ve kesik yerlerine denk getirmemeye dikkat edin. Dilerseniz üzerlerine haşhaş tohumu, çörek otu ve susam serpin.

katmer-poğaça, kat-kat-poğaça-yapımı

  • 170 derecede ısıtılmış fırında katmerlerin üzeri kızarana dek pişirin.
NOT : Poğaçayı muhakkak sıcakken tam yağlı beyaz peynir, reçel veya çikolata kreması ile tatlandırarak afiyetle yiyin. Poğaçanın reçele nasıl daldırıldığını bilmiyorsanız aşağıdaki fotoğraftan öğrenin :) Katmer poğaçalarınız afiyet şifa olsun...

katmer-poğaça, kat-kat-poğaça-yapımı

Ve evet, o manikürsüz eller bana ait. Düğün için kuaföre gidicem,manikürümü biriktiriyorum, olamaz mı ! :P

SON bir şey daha ; katmer poğaçayı içi dolu yapmak da mümkün. Peynirle doldurarak sarabilirsiniz. Ben boş olmasını seçtim , tercih size kalmış...

Share This

Gez ve öğren !

68 yorum:

  1. ve iyi ki yazıyorsun iyi ki okuyorum ^^

    (yaşadıklarını okudum okuyorum lakin olmamış gibi kabul edip transit geçtim bilesin.he birde ne zaman sohbet etmek dertleşmek vs istersen buralardayım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökçeee, iyi ki varsın da o yumuşacık pandispanyayı yapmışsın, her denediğimde kulaklarını çınlatıyorum (tiramisu tarifimde kullandım).

      Ben de olmamış gibi kabul edişini anlıyorum, teşekkürler arkadaşım :)

      Sil
  2. Sevgili Leyla,

    Çok naziksin :) "İyi ki..." denecek neyim var benim? Eminim ki bir zaman mutlaka rastlayacaktın bu tarife.

    Tarifin ilk yayınlayıcısı Mutfak Güncesi sanıyorum artık blogunu güncellemiyor ne yazık... Haberi olmuyor bu övgülerden :) Kendisine bir kez daha teşekkür edelim.

    Kolay kolay başarısız olunmayacak bir tarifin temelini atmış. Sonrasında her deneyen kendinden bir şeyler katarak geliştiriyor onu. Sonuç daha iyiye doğru evriliyor ve bu da paylaşıldıkça güzel oluyor.

    İşte bu yüzden seviyorum blogları ve dürüst blog yazarlarını :)

    Tekrar teşekkürlerim ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu, "iyi ki" denecek bir Ege'n var yetmez mi :)

      Evet uzun süredir güncelleme yapmamış ben de farkettim. Çok üzülüyorum böyle bloglara. Başarılı yazarların bloglarını böyle terketmelerinde büyük sebepler olmalı. Birkaç kişide daha rastladım bu duruma. Umarım Mutfak Güncesi tekrar döner.

      Ona da sana da bu tarifle tanışmama sebep olduğunuz için çok teşekkür ederim. Ve senin dediğin gibi , paylaşmak çoğalmakla eş...

      Sevgiler Banu.

      Sil
  3. Elinize sağlık, midye poğaçayı denedikten sonra bunu buzdolabında bekletme fikri çok mantıklı geldi, vakit varsa iyi olur bence de.
    Bir de ufak bir düzeltme (klavye sürçmesi olmuş çünkü); tereyağını 6 değil 7 parçaya bölüyoruz, 8 yufkanın 7 arası olduğundan.
    Bir de minik bir tavsiye; bıçakla yağ sürülünce yufkalar zedelenebiliyor dediğiniz gibi. Spatulanın sapıyla açı farkından dolayı iyi netice verdiğini söylemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meliha çok çok çok teşekkür ederim. Ne kadar dikkatli bir okur-yazar olduğun farkediliyor :) Sayende düzeltmemi yaptım. Ve evet, bıçakla sürmek yerine spatula kullanılabilirim. Şimdi onu da düzeltiyorum. Tekrar teşekkürler.

      Sil
  4. Bende eli lezzetli mi lezzetli maharetli mi maharetli, yerinde duramayan :) arkadaşımı iyi ki tanımışım... Başarıların daim olsun, Allah ne istiyorsan hayırlısıyla sana versin Leylam...

    Nurcan Çakır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkimizin ve bizim gibi çabası sonsuz tüm insanların başarısı daim olsun arkadaşım. Amin... Biz böyle hep yan yana olalım, mesafelerin ne önemi var...

      Sil
  5. Tek kelime ile şahane olmuş fotoğraflar Leyla.Bu poğaçayı ben de denemiştim.Banu'nun sitesi ile de tanışmış oldum.Harika yazıları var.Mutfak aşkı tatile çıkmış biri olarak,özenine,itinana hayranım.41,5 kere MAŞALLAH canım benim..
    Hepsinin tarifi var.Sorduğun şey dondurma.Dondurma makinesi almıştım onda yaptım.Tam maraş dondurması tadında oldu.Makinesiz de yapılabilir sabrı olan için.Tarifini yazarım eğer istersen..çok selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ama bu kez fotoğraflar bana değil Nurcan ÇAKIR'a ait :)
      Dondurmayla ilgili bir denemem oldu. Ama onun içerisinde hoşlanmadığım bir malzeme var, doğal olmayan, o yüzden memnun kalmadım. Yaz bitmeden tekrar deneyip bu kez en sağlıklı haliyle bir dondurma yayını yapıcam. Senin tarifini deneyebilirim. Yayınlayınca bana haber verir misin ?

      Tekrar teşekkürler.

      Sil
    2. Leyla tarif Oktay Usta'dan,yazıya ekledim link verdim.Yumurtasız saleple yapılan bir tarif.Salepin sağlığa zararlı olduğunu hiç duymamıştım onu kastediyorsan.Yumurtayla yapılanları denemedim.

      Sil
  6. çayla birlikte nefis bir tat, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. ister dolu,ister boşş.
    hepsini hüplettim kii;))
    ellerine sağlık leyloşumm..
    öpüldün.
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık. Çok güzeller. Yarın kahvaltı için birkaç tane bana kalır mıki ki:)
    En kısa zamanda denemeli bu tarifi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babam da öyle diyor, "1 tepsi yap bana ayır hepsini" :) Mutlaka dene.

      Sil
  9. Yapim asamasi ugrastirsada yerken iyiki yapmissin dedirtiyor ,bende ici bos seviyorum nutellayla enfes oluyor
    Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  10. Canim eline saglik olsun. Iyi ki bende seni yanimisim. Tatli anlatimin var okumaz zevkli..
    Gercekten kat kat bende cok seviyorum bu pogacayi. Harika oluyor..
    Afiyet olsun sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle şeyler söyletebildiysem başkalarına, ne mutlu bana...
      Teşekkürler.

      Sil
  11. kıyır kıyır harika görünüyor canım.ellerine sağlık.afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Offf ama böylede güzel anlatılmazki nasıl özendim bu tarifi deneyeceğim Leylacığım ellerine sağlık ....Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar harika görünüyor yahu..

    YanıtlaSil
  14. Demek heyecanla beklediğim fotoğraf hikayesi de sırada :) Kat kat nasıl da güzel, bol tereyağıyla yapılınca 1 poğaça sonrası ne kadar yürümek gerek ?? :)

    YanıtlaSil
  15. Canım ellerine sağlık..bende hep katmer poaça tarifi alıyorum,ama daha denemek kısmet olmadı..Ama tabiki senin denemelerinin sonucunda olduğu gibi yapılacak..o kadar güzel anlatmışşınki sen yerken bende poaçadan bir lokma almış gibi oldum..Resimler süper..sevgiyle kal..nurşen

    YanıtlaSil
  16. Bu şekli almış poğaçaları çok seviyorum, işte tam şu köşemden ısır beni diyor sanki :))
    Ben de denesem, epeydir poğaça pişmeyen bu evi, bir poğaça kokusuyla sarsam... :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. di mi :) madem uzun zaman oldu,dene de ev şenlensin :)

      Sil
  17. Valla tebrikler, bıkmadan, üşenmeden 3 kez denemişsiniz tarifi. Ve sonuç azmin zaferi :)) Reçele bandırma kısmında hiççç zorluk çekeceğimi zannetmiyorum. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha en az 33 kere denerim, çok lezzetli :)

      Sil
  18. vay arkadaş günlerdir bu tarifi bekliyorum..rüyalarıma girdi Leylam...iyi ki yazdın ellerine ağzına parmaklarına sağlık:))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylacımmmm, seversin böyle şeyleri, laboratuvar usulü meşakkatli :) Teşekkürler dostum.

      Sil
    2. eee severim tabi ki işin içinde fermantasyon var tam laboratuvar usulü gerçekten şeker:)))iyi ki var sın tatlım yaa:)))

      Sil
  19. Sabah kahvaltısına yaptım katmer katmer oldu sanırım ben bunları yemeğe devam edersem benim sonumda katmer katmer olacak Leyla'cim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Melike-Habibe, inan 1 haftadır yarın 4. kez yapıcam ve çarşamba günü için tekrar pişiricem. Etti mi sana 5... Yeniyor ki ne yeniyor...Ah ah ah yağlar :)

      Sil
  20. Ben bu dukkana bayılıyorum:)insallah hemen deniycem.Cooooook cok merak ettim lezzetini.Fotofraflara soz yok harikalar..Ellerine saglik Sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel olmuş
    çok güzel fotoğraflanmış
    çok güzel sunulmuş
    :-)
    ellerinize sağlık,emeğinize bereket olsun.

    YanıtlaSil
  22. Leyla bu arada şimdi farkettim; tarifin orijinalindeki gibi yumuşak tereyağ kullanmışsın. Ben tereyağını eritip sürerek kullandım. Buzdolabında bekletme gereği duymadım, katmerlenmesinde sorun olmadı. Kruvasandan daha farklı bir hamur yapısı olduğu için zaten onun gibi katmerlenmesini beklemiyoruz. Ama dediğim gibi tereyağını eritip, sürerek ve sadece oda ısısında mayalanma süresini bekleterek pişirdim ben o fotoğrafta görüğün poğaçayı...
    Yumurta sarısını bir miktar sulandırmakta fayda var bu tür "süslemelerde".. (Egg-wash diyorlar hani...)
    Üst üste konulan hamur tabakalarını bir arada açarken merdaneyi aşırı bastırmamak da faydalı olacaktır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu yarın sabah tıpkı senin anlattığın gibi deneyeceğim. Tereyağı eritip sürmek ve normal oda ısısında mayalandırmak bir de üzerine yumurta sarısını sulandırıp sürmek, tamamdır ;) Farkları haber veririm sana. Umarım senin fotoğrafladığın katmerler gibi olur yarınkiler...

      Sil
    2. Banu, senin dediğin gibi 2 kere denedim. İlkinde yine bir fark oluşmadı :) Ama sonraki tarifte bezeleri açarken hep denediğimden biraz daha büyük yaptım, böylece kat aralarına yağ sürüp açarken fazla baskı uygulamak zorunda kalmadım. Bir de 2. seferde erimiş tereyağ sürüp katları dizdikten sonra dayanamadım ve buzdolabında bekletme fikrini tekrar denedim :) Bu kez tammm oldu, kat kat, istediğim gibi :) İlerleyen günlerde onun fotoğraflarını da bu yazıyla bağlantılı yayınlayacağım. Haber veririm :)

      Verdiğin tüm faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. İnanılmaz yardımcı oluyorlar. Öğrenilecek çok şey var :) Sevgiler Banu.

      Sil
  23. Elinize sağlık.Çok güzel görünüyorlar ve o kadar ayrıntılı tarif vermişsiniz ki,ben de başarabilirim gibi geldi :)

    YanıtlaSil
  24. eline sağlık leylacığım yine fotoğraflar beni benden aldı canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Yanıtlar
    1. Festivallerden zaman bulduğunda yap bir tepsi Delim yahu :)

      Sil
  26. Ellerine sağlık, katmer poğaça çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar, blogunuzu yeni kesfettim ve cok begendim. Tariflerinizi yakindan izleyecegim :) Sizi de bloguma beklerim
    Sevgiler...

    bilginanneler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  28. çok güzel olmuşlar ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  29. Leylacım ben daha dün yapmıştım bu poğaçayı:)
    Eğer daha önce görseydim tarifi,mutlaka ama mutlaka dolapta bekletme kısmını es geçmezdim.
    Ama olsun,benimkiler de gayet güzel oldu:) ve ben içine peynir koyup galeta unuyla buladım üstünü.
    Mmmm,ye ye doyamıyor insan:)
    Şifa olsun canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zelişşş, tarifi yayınladın mı ? görmek isterim senin yaptıklarını da :)
      Valla, biz doyamıyoruz, bir oturuşta 3-5 gidiyor, nolcak halimiz bilmem :)
      Teşekkürler canım.

      Sil
  30. leyla bunlar harika bayıldım:)

    YanıtlaSil
  31. Müthiş :) ben evlendiğimden beri poğaça yapmadım, anneminkiydi son yediğim. Bu güzel tarif güzel bir sebep olacak aynı zamanda bana :) ellerine sağlık Leyla'cım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizem, %100 başarı vaadediyorum sana :) Teşekkürler.

      Sil
  32. ah insan bunları yemeye doyamaz:))ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  33. leylacım iştah açıcı anlatım ve sonuç.
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba!
    Bloguma uğrayıp yorum yapmışsınız. Teşekkür ederim, ziyaretiniz için :) Çok hoş ve eğlenceli bir anlatımınız var. Ayrıca fotolar da bir harika! Fotoğraf makinenizin marka ve modelini öğrenebilir miyim? Ayrıca fotoğraflar için kullandığınız bir program veya uygulama var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feyza teşekkürler. Makinem Sony Syber Shot 7.2 MP dijital fotoğraf makinesi. Makineden çok çekim şeklin önemli. Nasıl Fotoğraf Çekiyorum başlığıyla bir yazı yazdım onu okumanı tavsiye ederim. Kullandığım program photoshopcape. Yakında photoshopla ilgili bir yazı yayınlayacağım, dilersen onu da takip edebilirsin.

      Sil
  35. Merhaba bu sabah katmer pogcasi yapmaya karar.verdim ve netten tariflere bakerken sizin tarifi kesfettim anlatiminizi cok sevdim.Bugun deniycem iyiki sabah sabah sizi kesfettim mutluyum sevgiler.....

    YanıtlaSil
  36. Merhaba arkadaşlar yeni açılan online alışveriş sitesi olan buypasa.com’dan her türlü ürünü avantajlı ve güvenilir bir şekilde alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  37. Leylacigim ellerine sağlık bende de bir tarif var ama senin tarifini deneyeceğim en kısa zamanda.acaba pişmeye diepfrez yapsak daha sonra çıkarıp pişirmek aynı sonucu alirmiyiz ki bilemedim.neyse deneyip görelim. Bu arada blog okumayı özlemişim.hele de seninkini��

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .