27 Kasım 2013 Çarşamba

Baharatlı Kurabiyeli MOZAİK PASTA

ev yapımı mozaik pasta, ev yapımı pasta

30+5'lik Yahya'dan herkese selamlar.  Artık söze bile onunla başlıyoruz. O kadar hayatımızın içindeki ...

Yahya müzik dinlemek istiyor , Yahya'nın canı sahlep çekti , Yahya dışarı çıkmak istiyor ... ve Yahya bugün Mozaik Pasta yaptı :) Böyle bir durum hakim hayatımızda.

Pek tabii biz çok memnunuz hayatımızdan. Özellikle ben, işime gelmeyen her türlü konuda suçu Yahya'nın üzerine atabiliyorum. Misal , 'ama Yahya'nın canı oraya değil şuraya gitmek istiyor' veya 'O bunun kırmızısını istiyor' gibi, nihahahah, çıkarcı anne Leyla :)

ev yapımı mozaik pasta, ev yapımı pasta

Geçen akşam canımız baharatlı kurabiye istedi. Geçtiğimiz yılbaşı yayınladığım ve severek yapıp yediğim Yılbaşı ( KIŞ) Kurabiyeleri'nden yapacakken son  anda vazgeçip, Rumma'nın rastlantı sonucu keşfettiğim Tarçınlı Berlin Kurabiyesi'nden pişirdim.  Ama benim kurabiyelerim, unu az geldiğinden midir nedir tepside epey yayıldı. Tatları nefis oldu o ayrı. Ben de bu yayık kurabiyelere çözüm olarak, tipini tutturamadığım her kurabiyeye yaptığım gibi Mozaik Pasta olma lüksünü tanıdım. Kendisini keşfettiğimden beri Mozaik Pasta'yı aslaaaa hazır bisküvilerle yapmıyorum. Ev Yapımı Mozaik Pasta tarifimden bunu net olarak görebilirsiniz.

Bu Berlin kurabiyelerinin de daha tepside yayıldıkları görüldüğü an , alacakları son şekil kafamda yer etti. Cenk'in  Mozaik Pasta'nın sunumunda bana önerdiği şekilde, yani küçük kalıplar kullanılarak hazır edilecekti bu kez. Nasıl ? Daha şık oldu değil mi ;)

Ben şekil için kase kullandım ama benim kaseler biraz büyük boyuttaydı. Yani bu mozaik pastaların her biri en az 2 kişilik. 'Ben tek kişi de götürürüm' diyorsanız eğer hemen uyarayım, içi sâfi çikolata, o sebeple ağır geliyor. Sonra 'vay efendim benim neden karnım ağrıdı' yok !!!

ev yapımı mozaik pasta, ev yapımı pasta

Tarçınlı Berlin Kurabiyesi tarifiyle denemek için bağlantıyı tıklayın. Tarife ben farklı olarak karanfil tozu ilave ettim. Zencefili taze zencefil kullandım ve vanilya eklemedim. Eğer kendiniz herhangi bir kurabiye tarifi ile yapmak isterseniz eğer o da mümkün. Veya benim Yılbaşı Kurabiyesi tarifimi de kullanabilirsiniz. Yeter ki hazır bisküvilerle denemeyin. Bunun güzelliği burda, azıcık zahmetli ve tereyağlı bir şeylerle hazırlanmış olması ;)

Malzemeler (2 büyük kase porsiyon için) :

17-18 adet iri iri baharatlı kurabiye
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağından 1 parmak eksik süt
160 gr bitter çikolata (%70 kakaolu)

Üzeri için : 40 gr çikolata + Antep fıstığı

Yapılışı : 

-Kurabiyeleri derin, cam bir kaseye ufalayın. Bazıları iri kalsın bazıları un gibi olsun.
-Üzerine sütü, tarçını ilave edip kaşıkla karıştırın.
-2 adet kaseyi streç film ile kaplayın (veya 4 adet muffın kalıbı da olur)
-Çikolatayı benmari usulü eritin.
-Erimiş çikolatayı da sıcakken bisküvilere ilave edin.Elinizle çok bastırmadan, tüm malzeme harmanlanana dek karıştırın. Karışımı kalıplara koyup hafifçe bastırın. Streç filmle üzerini tamamen kapatıp dondurucuda 30 dk bekletin.
-Bu esnada üzeri için çikolata eritin ve biraz ılınması için bekleyin.
-Dondurucudan çıkardığınız pastaları streç filmden ayırıp servis tabaklarına alın. Üzerine erimiş çikolata ve Antep fıstığı ilave edip servis edin.

Şu minnacık parça bana yetti, tatlıdan o derece uzağım düşünün :)
Afiyetle yiyip, Yahya'nın  kolayca dünyaya gelmesi ve seneye bu güzelliklerin tadına onun da bakması için dua edin...



Share This

Gez ve öğren !

29 yorum:

  1. Anneye de Yahya'ya da afiyet olsun. Süper olmuş mozaik pasta..

    YanıtlaSil
  2. Yahyacığım böyle güzellikler yaparak imrendiriyorsun insanı :) Bak işte canım çekti.
    Ben küçükken annemle ablamlar sık sık mozaik pasta yaparlardı. Bir keresinde karışımı top top yapmaya karar verdiler. Ben daha onlar topları yaparken tepsiden alıp alıp bolca yediğimden beri, mozaik pasta çok aramadığım bir tatlı oldu. Hatta görüntüsü hoş gelmez bana. Ama ne zaman ki senin mozaik pastalarını görsem yutkunuyorum :) Böyle şekilli hali de çok güzel görünüyor. Bundan önce ki de çok güzel görünüyordu. Yıllar sonra tekrar denemeye niyetlendim hasılı :) Ellerine sağlık. Minik Yahya'ya sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ahaha kötü anı olmuş o yahu Deniz :) bunlar o bildiğin mozaik pasta tatlarından ziyade safi çikolata tadındalar, denemelisin :) teşekkür ettik biz, öperiz seni :)

      Sil
  3. Çok güzel çok güzel...çok iyi bir fikir kalıp kullanmak, görüntü süper...Yahya Bey istemelere devam etsin :))
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık Leylam daha sık yaz lütfen :)

    YanıtlaSil
  5. Şimdi ben oradan bir mozaik pasta kapıp Yahya' nın sarı arabasına binip kaçtım..
    Hadi byeee :)

    YanıtlaSil
  6. siz yemicekseniz biz ham yapabiliriz zira tatlıya yakınızdır nefis gözüküyorlar elinize sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Bisküvi yerine kurabiye kullanmak fikri çok güzel...Evde tüketilmeyi bekleyen kurabiyeler ile deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  8. 30+5 lik minnak yahya ve annesine kocaman öpücükler. az kalmış leyla çok az, yakında evniz mis gibi bebek kokacak:) allah buluşma anınızı düğün-bayram eylesin inş...




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh o kokuya öyle hasretiz ki... İnşallah :)

      Sil
  9. amin diyorum leylacığım o küçücük yahya da tatsın bu tatlardan
    belki annesinin aksine tatlı düşkünü olur çıkar :)
    öpüyorum Allah'a emanet ol

    YanıtlaSil
  10. Leyla hanım bunlar nasıl gözüküyor böyle.Ellerinize sağlık.Ayrıca sarı örtü ve sarı tostosun yanında sunum harika olmuş.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Yahya beye afiyet olsun:).Dularımız sizinle inşallah seneye ufaklığa pişirirsin bu güzel lezzetleri. Ellerine sağlık çok hoş bi sunum olmuş.Mozaik pastayı oldum olası severim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Her zamanki gibi güzel tarif, güzel anlatım ve güzel anne :) Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  13. en son sitenize girdigimde (uzun zaman oldu, buralarda yoktum) yine mozaik pasta vardi diye hatirliyorum, hani ev yapimi biskuviyle. beni gulumseten bir tesaduf oldu bu, sanki ben hic ara vermemisim gibi hissettim bi an... yapan eller dert gormesin, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) gerçekten garip olmuş. Amin. teşekkürler.

      Sil
  14. O küçücük sarı araba ne kadar da sevimli..Yahya bey güle güle kullansın..Zencefille hala barışamadım.Geçenlerde muskat kattım bir tarife.Pek bir garip geldi.Bir gün baharat koleksiyonumu genişleteceğime inancım tam :)
    Mozaik pasta harika görünüyor.Kurabiyelerden de yapıldığını bilmiyordum.Bir dahaya deneyeceğim.Bugünlerde aklımda kurabiye ev yapmak var.Yapılanları imrenerek izliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Zencefile karşı bir mesafe var demek ki, her tat insana hoş gelmeyebilir, sevmek için zorlamaya gerek yok :) Bana kimse ısırganı sevdiremez mesela :) Kurabiye evler çok şık evet, fotoğraflarını görmek isterim bitince. Ben de imrenerek izlerim :)

      Sil
    2. Üşengeçliğimi yener yenmez deneyeceğim kurabiye evleri:) Ben bişey soracaktım kaç seferdir unutuveriyorum.Geçenlerde bir fotoğrafçının hayatını anlatan belgesel izlemiştim.Annesinin ona hamile olduğu andan itibaren tuttuğu ve büyüdüğünde ona verdiği bir günlük göstermişti.Annesinin kendi yazısıyla ,kendi duygularını anlattığı bir günlük fikri çok hoşuma gitti.Sizin de böyle bir günlüğünüz var mı?Blogda yazılar var evet ama gelecek neler getirir bilinmez,ben her zaman kalem kağıda daha çok güvenirim.(galiba bu korku revolution dizisinden sonra yerleşti :) Hani tüm dünyada elektrikler kesilip de birden ortaçağa dönüyorlar ya..-Allah korusun.--Neyse demek istediğim arada bebeğin babasının da kalemi aldığı özel bir günlük fikri harika olurdu.Hatta aklıma şu geldi..Şöyle yazılabilir günlüğe.Oğlum bugün saydığım 300.üncü bu nedir sorusu oldu.Bıkmadan usanmadan cevapladı annen.Her seferinde aynı nesneyi sormuş olsan bile.Umarım ben yaşlandığımda da sorduğum sorulara cevabın sabırla olur....
      Ya da şöyle yazılabilir..Bugün yürümeyi öğrenirken en az elli defa düştün..ama asla vazgeçmedin....bininci denemede yürümeyi başardın,hayatında karşılaştığın ve yenildiğin zorluklarda bu güçlü yanını hatırlamalısın..Ayağa kalkıp yeniden denemelisin..Belki biraz da gündemden haber verilebilir.Siyaset hep aynı..asırlar evvel de aynıydı bugün de değişmeyen tek kural şu :bugün yere vurduğunu yarın sarılıp öpmek :) Ailedeki olaylar da yazılabilir..İnsan düşünüyor da bize böyle bir hatıra kalmış olsaydı ,en küçük bir bilgi kırıntısı bile yazılmış olsaydı nasıl değerli olurdu..Katılırmısınız bilmiyorum ama yanına küçük notlar iliştirilmiş ,---mesela bir eski püskü ayıcık için şu yazılabilir:kardeşinle ilk kavganız bu eski ayıcık içindi :) ve ilk eşyaları --- bir günlük en iyi hatıra olabilir çocuklara..Mektup kadar oldu tamam susuyorum kafa şişirmeyeyim daha fazla..Ama belgeselde görünce hemen aklıma siz geldiniz,paylaşmak istedim..Sevgilerimle..Leyla

      Sil
    3. Merhaba. Bu fikre bayıldım demeliyim, harika :) Her şey not alınabilir. Çok güzel olur ilerisi için. Özellikle de yaşanmış önemli, güzel şeylerle ilgili yazılanlar yıllar sonra ilginç olabilir. Çok hoşşşşşş :) Çok teşekkür ederiz bu harika fikir için....

      Sil
  15. Çok lezzetli görünüyor!
    http://tugbates.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .