2 Ağustos 2014 Cumartesi

Bebek İçin Ne Gerekli Ne Gereksiz ?


Bu , oğlumun ilk fotoğrafı. Dünyada real bir varlık olarak yer alışının ilk kanıtı :) Saat 19:52'de doğmuş olduğunu varsayarsak bu da 19:55 falan olmalı.


Bu fotoğraf da 14 Temmuz tarihli. Yani tam 5 ay 18 gün sonrası....Ne çok fark var değil mi ?

Yahya Kemal için yaptığım bebek odası hazırlıklarının tamamını şu yazıda paylaşmıştım. Bağlantıyı tıklayarak hatırlayabilirsiniz. Az evvel oğlumun akşam banyosunu yaptırdıktan sonra odasına girdiğimde ne kadar kalabalık ve dolu olduğunu farkettim. 'Ne çok gereksiz şey var' diye aklımdan geçirirken, bu tarz yazılarla hamileyken ne kadar sıklıkla karşılaştığımı hatırladım ;) O zaman bir yazı da bizden gelsin dedim.

Buyrun, benim Yahya Kemal için hazırlayıp onun kullanamadığı veya çokca kullandığı şeylerin listesi ;

En çok neleri kullandık ? 

PUSET : Kesinlikle bu soruya vereceğim yanıt puset puset puset. Yahya Kemal 2günlük olduğu zamandan bu zamana en çok anakucağı puset işimize yaradı. Kucakta bebek dolaştırılmasından oldum olası hazzetmem. Hele mevzu benim çocuğumsa hiç hoşlanmıyorum. El kadar bebe gözünü açamazken, sırf 'sevmek' adı altında kucağa alınıp oturulmamalı. Bu yüzden bu konuda puset çok işime yaradı.

Diğer bir kullanım sebebim şöyle. Yahya Kemal'in ilk aylarda türkürüğüyle boğulma huyu vardı. O yüzden hiç bir yerde yalnız bırakamıyordum. Eğer uyanıksa kahvaltı bile edemeyip uyuyacağı zamanı bekliyordum. Biraz büyüyünce (Tahminen 35-40 günlük gibi) , Yahya Kemal'i pusete koyup gittiğim her odaya peşimde götürdüm. Ve sıkılmadığı sürece de onda sakladım. Mutfakta yemek hazırlarken , onun odasında çamaşır katlarken , hatta namaz kılarken , çamaşır asarken ve son dönemlerde banyo yaparken (malum, sürünen bir bebek asla yalnız başına bırakılmamalı !) Yahya Kemal hep pusette benim yanımda durdu. Havalar ısınalı balkonları yıkarken de yanıma alıyorum, hem güneşlenmiş de oluyor, mis.

Anakucağı pusetimizin markası Pierre Cardin . Ama model numarası şuan hatırımda yok. Biz gayet memnunduk ta ki 5 aylık olana dek. Oğlum 5. ayından bu yana onda otururken eğer sıkılıyorsa kayarak içinden çıkıyor. Fotoğrafta görüldüğü gibi yani... O yüzden, sıkılacak kadar uzun bırakamıyoruz içinde.


YÜZ MENDİLLERİ :  Ne çok işe yarıyorlarmış ! Bunu en çok ek gıdaya başladığımızda anladım. Tane tane değil, üçer beşer kullanıyoruz. İyi ki fazla fazla yaptırmışız.

MAMA SANDALYESİ :  Evet henüz 6 aylığız, evet bu zamanda pek ihtiyaç duyulacak bir şey değil ama biz tam 3 aylık olduğumuz günden beri kullanıyoruz. Yemek masamız salondaki koltuğun arkasında kalıyordu ve oğlumuz biz yemek yerken eğer uyanıksa (ki uyku sorunu yoğun olan bir bebek olduğu için genelde o saatte de uyanıktı) bizi göremediği için çok ağlıyordu. Ya pusete koyup yemek masasının üzerine almak zorunda kalıyorduk ya da kucağımızda tutarak yemek yiyorduk. Yatabilen mama sandalyesini gördüğümüzde 'kesinlikle bizde de olmalı' dedik ve hemen sipariş verdik. Çok bilindik bir model, Chicco'nun Polly Magic modeli. Bir çok lüks restorantta bulunuyor. Biz de öyle tanıştık zaten kendisiyle.

BEZ ÇANTALARI : Hatırlayanlar olacaktır eminim, bu çantaları büyük bir heyecanla hazırlamıştım, henüz 7,5 aylık hamileydim. Aman ne çok işime yaradılar. Oda oda peşimde taşıdım. İçine bez, pişik kremi, ıslak mendil koydum, her odaya birlikte gittik. Ha efendim dolapta duraydı da ben ihtiyacım olduğunda gidip alaydım olmaz mıydı ? Olurdu tabii ama ilk aylarda öyle yoğun uykusuzluk ve yorgunluk çektim ki bırak Yahya'nın odasına gitmeyi, çantanın olduğu yere bile uzanmak zor geliyordu. O yüzden yatarken çantayı baş ucuma koyuyordum. Epey zamandır çantalar gardropta duruyor, ihtiyacım olduğunda içinden dilediğimi alıyorum.


PENYE BATTANİYE :  Kesinlikle en az 5 tane lazım. Ben de 3 tane var napıcaz fazlasını diye böbürleniyordum. Sırf battaniye ihtiyacımdan ötürü çamaşır yıkadığım çok oldu. Özellikle de erkek bebekler için fazla fazla bulundurmalı. Battaniye yanınızda duruyorsa işerken onu da kirletmesi muhtemel ( ilk zamanlar acemilikten ne zaman işeyebileceğini bilmediğim için çok kaza yaşadım).

KİRLİ ÇAMAŞIR TORBASI : Bana 'boşuna diktin' diyenlere iyi ki kulak asmamışım. Kesinlikle çok gerekli. Sepet almadım, çünkü sepeti dolduracak kadar çamaşır birikmeyecekti ve ben istediğim gibi bir sepet burada bulamadım. Ama istediğim gibi bir kirli çamaşır torbası diktim ;) (Fotoğrafa şu bağlantıdan bakabilirsiniz).

YEDEK GİYSİ TORBALARI : 2 adetti hani. Hastane çantamıza birine oğlumun giysilerini ötekine kendi giysilerimi hazırlamıştım. Sonra ne oldu onlar ? Yahya'nın bebek çantasının içine biri bez torbası öteki yedek giysi torbası olarak girdi. Karışma derdi yok, süper.

Gelelim, neleri kullanamadığımıza :

PARK BEŞİK : Bana 'boşuna alma zaten yanında yatacak' diyenler çok haklıymış. Yahya Kemal beşiğinde toplam 3 ay ancak uyumuştur. İlk zamanlar zaten hep benimle yattı. Tam 30 günlükken beşiğinde yatırmaya başladım. Dönem dönem yanıma alsam da ortalama 5. aya dek onda uyudu. 5,5 aylıkken uyku eğitimi verdikten sonra maalesef artık beşiğinde yatamaz oldu. Çünkü çok dönerek uyumaya başladı ve beşik ona dar geldi. 2 hafta kadar yanımda yatırarak idare ettik ama baktık olmuyor, yere yatak yapma olayına giriştik. Aman ne rahatlıkmış, çocuk düştü derdi yok, uyandı derdi yok. At yere yorganı, koy etrafına bir kaç yastık tamam. Hasılı kemal park beşik olayı bitti bizim için.

KARYOLA :  Beşikteki gibi karyolada da yatamıyor oğlum. Ama umudum var, belki biraz daha bilinçlendikten sonra uyur. Çok istiyorum onda uyumasını. Ne dersiniz ? Bu sürekli dönme huyunu bırakır mı yakında ?

Odasındaki bu gereksiz şeylerin büyük kısmını beşik ve karyola oluşturuyor. Puseti de sayarsak şimdilik Yahya Kemal'in odası bu kullanmadığımız şeylerle dolu.

Bu listelerin her ikisine de daha bir sürü şey eklemek mümkün. Mesela gardrop olmasa ben napardım bilmem. İçi tıka basa dolu, olsa bir tane daha, o da dolacak. İyi ki yaptırmışız.

Elde örme yünlerin hepsine yazık oldu. Çünkü oğlumu hapşırtıyor. Battaniyeler, hırkalar, yelekler...Hiç birini kullanamadık.

Kanguru, 4. aya girene dek en çok kullandığım şeylerden biri oldu. Çok gezdim, gezerken de hep onu taktım. Ama 3 aydan sonra işe yaramıyor. Hem bebek ağırlaştı hem de biz bebek arabasına geçiş yaptık.

Bebek arabası, eğer çok gezen biriyseniz veya etrafta gezebileceğiniz çok yer varsa kesinlikle gerekli. Ben 4. aydan beri nerdeyse her gün dışarı  çıkıyorum ve onsuz napardım bilmiyorum. Bebek arabamızın da markası Pierre Cardin, modeli PS 317. Şimdilik memnunuz.

Yer minderi , dönmeye başladığından beri kullanıyoruz. Eski bir bebek battaniyesine nevresim tarzı bir şey yaptık. Yere serip Yahya'yı üzerine bırakıyoruz. Bu sebepten midir nedir çok çabuk sürünmeye başladı. Satın almaya gerek yok, kolayca hazırlayabilirsiniz.

Emzik kutusu, mama kaşığı kutusu,ateşölçer çeşit çeşit mama kaseleri (yoğurt-çorba-meyve vs. için), ses çıkaran bir kaç oyuncak..Bunları söylemeye gerek yok sanırım di mi :)

Şimdilik bu kadar. İlerde ekleme çıkarma yapmam gerekirse onu ayrı bir yazıyla hazırlıycam. Anne adaylarının umarım işine yarar. Hepinize sağlıklı doğumlar :)

Share This

Gez ve öğren !

5 yorum:

  1. Bence yazdiklarinizin hepsi dogru hele penye battaniye cok lazim oluyir yazinda izellikle citcitli badiler cok lazim bizde yeni yeni ek gidaya geciyoruz acaba onumu yedirsem bunumu yedirsem cok tereddut ediyorum bunlA ilgilide bi post yazarsaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet giysiler için bile bence ayrı bir yazı hazırlanmalı :) Ek gıda da aklımda, yakında inşallah.

      Sil
    2. Bence bu giysiler için olanı hemen yayınlayın. İlk bebeğim olacağı için ne alacağımı bilemez bir halde dolaşıyorum. Birkaç bir şey aldım ama sanki bir şeyler eksik ve bebeğim doğduktan sonra niye almadım diye pişman olacakmışım gibi geliyor.Yaptığınız bebek çantasının ölçüleri nedir acaba onu da öğrensem iyi olacak. Bir de dışarı çıktığınızda Bu 100 liralık anne çantalarını mı kullanıyorsunuz yoksa penye gibi olan bebek çantaları var onlardan mı kullanıyorsunuz.Umarım çok soru sormamışımdır. Acemiliğim üstümde işte ne yapalım

      Sil
  2. Leyla'cım yazdıklarına katılıyorum.gerekli gereksiz ne çok şey aldık ilk hevesle.park yatak konusunda bizde durum farklı.çünkü Zeliha kuzusu 5.aylık falandı kendi odasında park yatağında yatmaya başladı şu anda 3 yaşa 3 ay kaldı hala yatıyor.gerçi bu sıralar sabaha karşı uyanıp bizim aramıza yatıyor zıpır:))yakında ona bir karyola almaya niyetliyiz bakalım..Yahya Kemal'i öp benim için sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Mutlu büyüsün :) maaşallah diyorum..öyle hızlı büyüyorlar ki ben nasıl 31 ay geçti anlamadım :)

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .