9 Ekim 2014 Perşembe

Trabzonlular Ne Yer 8 - Palamut Ekşilisi Nedir, Nasıl Yapılır ?


Balık sezonu açılmışmış. Bizde hiç kapanmadı ki bin şükür. Trabzon'da olmanın avantajları. Yoksa, gün aşırı balığa çıkan bir eşinizin olmasının avantajları mı deseydim !

Şu memlekette doya doya yiyebildiğimiz nadir şeylerden biri balık. Zira sebze(kara lahana, pazı hariç) , meyve (incir, mandalina hariç) konusunda çok kısır bir bölge burası. İklimden ötürü çok çok lezzetli olmuyor (malum, çok fazla güneş görmediği için). Bursa'daki gibi bol çeşit de mevcut değil.

Çok şükür ki anacığım bu yaz mis gibi pembe domates ekti. Çok da lezzetli oldu. Tohumu hibrit değildi, bu lezzetin en büyük sebebi de oydu zannımca.  Sivri bibere ve sakız kabağına da doyduk yine onun sayesinde. Brokoli - karnabahar falan ektiricem bakalım bu kez de. Zira burda her birinin tanesini 5 tlden satıyorlar :D

Neyse, şu memleketimde en muzdarip olduğum şey bu sebze-meyve konusu zaten. Ama balık mevzusunda hakkını yiyemiycem, en tazesi, en lezzetlisi, en bol çeşidi Karadeniz'de.

Biz de bu bol çeşitliliğin ve tazeliğin hakkını veriyoruz. Her mevsim bulabildiğimiz yalnızca istavrit var. Bunun dışındaysa eşimin avlayıp stok yaptığı dondurucudaki balıklardan faydalanıyoruz. Çinekop, palamut, hamsi...Hepsi dondurucuya girebiliyor. Hiç birinin bulunamadığı aylar olduğunu varsayarsak, büyük nimet ;)

Bu palamutlar da  dondurucu havası alıp çıkmış olanlardan. Tabii şimdi taze taze alıp yiyoruz ancak bahar-yaz aylarında bu pek mümkün olmuyor. Bu yaz, buzluktaki son palamut tanesini pişirince bu kez fotoğraflamadan geçmeyeyim dedim. Çok içime sinmedi, malum artık yerinde duramayan bir oğlum var ve ben ondan ötürü fırsat bulup pek titizlenemiyorum bu fotoğraf konusunda. İdare edin ;)



Malzemeler (2 kişilik) :

1 büyük boy palamut (veya 2 küçük boy)
1 iri soğan
1 iri patates
1 iri domates
1 limon
Sıkmak için yarım limon
1 küçük kase doğranmış maydonoz
Yarım çay bardağı su
Karabiber
Zeytinyağı

Yapılışı :

-Domatesi küp şeklinde doğrayın.
-Palamutu balıkçınıza temizletip dilimletin. Bu aşamayı kısa keselim ;)  Dilimlenmiş yıkanmış palamutların üzerine tuz ve karabiber serpin, biraz yağ gezdirip parmaklarınızla balıkların her yerini sıvayın. Doğranmış domatesleri suyuyla beraber palamutlarla harmanlayın.
-Soğanı ve patatesi soyup halkalar halinde doğrayın. Üzerlerine biraz tuz serpin.
-Limonu halka halka dilimleyin.
-Bir tavanın en altına soğan halkalarını, üzerine patates halkalarını dizip yarım çay bardağı su gezdirin. Tavanın kapağını kapatın ve orta ateşte 5dk pişirin.
-Hafif yumuşamış olan patateslerin üzerine palamutları dizin. Üzerine kalan domates dilimlerini ve suyunu döküp yayın. Doğranmış maydonozları ilave edin ve tavayı tekrar orta ateşe alıp tavanın kapağını kapatın.
-Palamutlar diriliğini kaybettiğinde üzerlerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin. Limon halkalarını balıkların üzerine dizin.
-Son olarak yarım limonun suyunu sıkıp kapağı kapatın. Kısık ateşte palamutlar tamamen pişene dek bekleyin. Tamamen piştiğini nasıl anlarsınız ? Balık dilimlerine çatal batırıp ayırın, eğer kolayca ayrılıyorsa ve etin orta kısmıyla üst kısmı aynı renkteyse tamamdır ;)


Share This

Gez ve öğren !

7 yorum:

  1. Ne şanslı kadınsın Leyla. Her daim balık bulunuyorsa elinin altında kıskandım seni valla. Bayılırım palamuta. Buğulama deriz biz bu şekilde pişirmeye. Çok da leziz olur hani. Öyle de görünüyor fotoğraflar. Bu arada brokoli, karnabahar kışın ne harika oluyor. Çıkıyorsa ne güzel olur sizin için. Bebiş için de harika. Çok pahalıymış sizin orda. Buralarda 2 liraya felan alıyoruz kışın. Gerçi şuan 4 lira. Ben de anneme söyleyim çıkarsa o da eksin bahçesine. En sevdiğim sebzeler. Kışın bolca tüketiyorum bol limonlu. Ah ah Karadeniz'in havası yeter be canım boşver Bursa'yı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok şükür ... Evet buğulama da deniyor di mi :) Maalesef çok pahalı, annemin tarlada büyürseler süper olur.

      Sil
  2. Afiyetler olsun. Trabzona sevgiler. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ben oraları görmeyi çok istiyorum kısmet olur inşallah bir gün çokta güzel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Merhaba sayfanızı beğendim başarılar
    Benim sayfama da beklerim şeflerin mutfağı.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .