8 Aralık 2014 Pazartesi

Çikolata Şöleni Cevizli Browni



Daha bunun üzerine tatlı tanımam. En azından şimdilik !

Tatlı krizi zamanlarında insan her daim şerbetli şeyler yemek istemez. Ben gibi ,damağına 2 küçük kare çikolata atıp erimesini bekleyerek de geçiştiremez . Canı başka şeyler ister. Hem çayın, hem kahvenin, hem sütün yanına yakışacak bir şeyler, yani çok yönlü, çok yetenekli, çok uyumlu, joker elaman gibi ;) 

Evet brownie gibi...

Çikolata cenneti mübarek !

Ama böyle bir nimeti, hatta bunun gibi bir çok nimeti tadamayan , tadıp da doyamayan insanlar da var, çölyak hastaları gibi. 

Blogların sultanı Cahide Sultan , 'Glutensiz Tarifler' etkinliği başlatıp bize çölyak hastalarını hatırlattı. Bana da bu etkinliğe destek için glutensiz tariflere katkı sağlamak adına, aldığımdan bu yana kilerde kuzu kuzu yatan glutensiz un kutusunu açmak düştü. Pek tabii etkinliğin sahibesinin tariflerinden biriyle denemek :)

Çok az miktarda un kullanıldığı için glutenli veya glutensiz tad olarak bir fark olacağını sanmıyorum. Dilerseniz unu tam buğday unundan bile seçebilirsiniz. Afiyet ve bol sağlık ola ...


Malzemeler (27x22 cmlik dikdörtgen kalıp kullandım) :
(Kaynak : Cahide Jibek ) :

125 gr tereyağı
150 gr bitter çikolata
3 yumurta
125 gr şeker
2 yemek kaşığı glutensiz un
Minicik tuz
İçerisine 6 adet ceviz
Üzeri için 8 adet ceviz ve 40 gr bitter çikolata



Yapılışı : 

-Browninin içerisine koyacağımız cevizi ayıklayıp teflon tavaya alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak 5 dk kavurun. Ceviz ılındıktan sonra iri parçalar halinde bölün.
-Minik parçalara bölünmüş çikolatayı , tereyağ ile beraber ben mari usulü eritin.
-Tüm parçaların eridiğinden emin olduktan sonra azar azar şeker ilave edip yine ben mari üzerine sürekli karıştırarak şekeri eritin.
-Şeker eridikten sonra karışımı ben mariden alıp ılınmasını bekleyin. Ilınan karışımın içine teker teker yumurtaları ilave edip her bir yumurta ilavesinden sonra mikserle kısa süre çırpın.
-Elenmiş unu ekleyip minicik de tuz serptikten sonra son kez karıştırın.
-Karışımı , yağlı kağıt serili kalıbın içerisine döküp yayın. 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dk pişirin. Dilimlemek için tamamen soğumasını bekleyin.
-Browni soğurken 40 gr çikolatayı benmari usulü eritin. Cevizleri ayıklayıp ikiye bölün.
-Soğuyan browniyi dilimleyin . Erimiş çikolatayı dilimlerin üzerine yayıp yarım ceviz batırın. Browniyi servise dek buzdolabında bekletin. Servisten 1 saat kadar önce dolaptan çıkarabilirsiniz.



Share This

Gez ve öğren !

2 yorum:

  1. Leylacim hamile hamile olmafi bu tatli yazisi ama...hayir evde ne tereyag var ne cikolata yoksa hemen yapicam:-)ellerine saglik benim becerikli arkadasim

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize saglik pek guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .