28 Aralık 2014 Pazar

Kepekli Mini Ev Bazlaması

bazlama tarifi, ev bazlaması , kepekli bazlama, mini ev bazlaması tarifi

Muhtemelen şuan yatağa gidiyor olurdum veya dişlerimi fırçalıyor ya da yüzümü temizliyor , belki pijamalarımı giyiyor, hatta yatmış bile olabilirdim. Telefon elimde, günün son internet gezintisini bitirmek üzere ve az sonra uykuya geçmek üzere...

Ama değilim, burdayım çünkü bu tarifi yazmak için yarını veya bir sonraki günü ya da daha sonraki günleri bekleyebileceğimi sanmıyorum !

Biz küçük bir çocukken annem sürekli evde bazlama yapardı. O zamanlar Ankara'da oturuyorduk. Mevsimlerden kış. Ev bazlamaları yapılır, sacda pişirilir, üst üste sıralanır ve çuvala doldurulur, uzunca bir süre alınıp alınıp yenilirdi. Ankara ve kış olmasını özellikle belirttim. Çünkü o bazlamalar o serin (hatta soğuk) ve nemsiz Ankara ikliminde bozulmadan haftalarca durabilirdi.

Sonra biz Trabzon'a taşındık, annem bazlama yapmaz oldu. Açıkcası burda pek bilinmez. O burun kıvırdığımız BİM'in tüm şehirlerdeki şubelerinde bile her zaman bazlama vardır, ama Trabzon şubelerinde yoktur ! (Ya da ben hiç rastlamadım şimdiye dek). 'Aaaa olur mu canım, burda da bilinir bazlama' diyen çıkarsa eğer sorarım, 94 yılından beri Trabzon'dayız (aile olarak) , bir tek evde bazlama yenildiğini görmedim.

'Bilmek zorundalar mı kardeşim' de diyebilirsiniz. O muhteşem mısır ekmeklerinden sonra uzun süre aramadım tabii ama arada bir bazlama özleniyor. En azından mısır ekmeğinin tostu olmuyor ama bu bazlamadan en pratiğinden pizza bile yapabiliyorsun :)

bazlama tarifi, ev bazlaması , kepekli bazlama, mini ev bazlaması tarifi

Neyse , gelelim bu saatte burda bulunuyor olmamın sebebine !
Haftalar önce , çok beğenerek takip ettiğim blog yazarlarından Nursevince'nin Facebook sayfasında bu bazlamaların fotoğrafını görmüştüm. Daha o an 'bunlar hemen yapılacak' demiştim. Sanırım 2 ay oldu, o 'hemen' bugün olabildi çok şükür :) Tüm gün Comolocco ve ben ne yemek yesek diye evin içinde gezinip gezinip aklımıza bir şey gelmeyince benim kafamda ışıklar çaktı. Karar vermem, tarifi bulmam, hamuru hazırlamam, o mayalanırken Yahya'yı uyutmam, o uyurken bazlamaları hazırlamam, o uyanınca hep birlikte 16 adet bazlamayı hüpletmemiz...Hepi topu 2 saat !

Yani yarın sabah kahvaltı hazırlığı ve kahvaltı etmek için 2 saat size yeter. Mis gibi kokusu da benden size hediyesi olsun :)

Afiyetle ...

Mini Bazlama İçin Malzemeler (16 adet) :
Hamur malzemelerini bire bir uyguladığım için doğrudan bağlantı veriyorum. Lütfen şurayı ziyaret edip hamur malzemelerini kontrol edin. Sonra da dönüp benim hamuru nasıl hazırladığımı okuyun. 

Ben , sevgili Nursevince'den farklı olarak şöyle yaptım :

-Ilıık süt-su-maya ve toz şekeri karıştırıp 5 dk mayalanması için bırakın.
-4 su bardağı unu bir kaba eleyin.Ortasını çukur açın.
-Mayalı karışımın üzerine sıvıyağ, elenmiş kepekli un ve tuzu ekleyip karıştırın.
-Ortasını çukur açtığınız unun içine, mayalı karışımın tamamını dökün, yanlardan içe doğru alarak yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ilavesi yaparak hafif ele yapışan bir hamur oluşturun. Tamamen kuru bir hamur sakın yapmayın, biraz ele yapışmalı.
-Hamurun üzerini streç filmle sarıp 45 dk mayalandırın.
-Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünden toplar yapıp üzerlerini bezle örtün.
-Topların her birini merdane ile açın ve iki mutfak örtüsü arasına serin.Tüm topları bu şekilde bitirin.

bazlama tarifi, ev bazlaması , kepekli bazlama, mini ev bazlaması tarifi

-Bir teflon tavayı orta ateşte ısıtın. Isınan tavaya ilk açtığınız hamurdan başlayarak bazlamaları yerleştirin orta-kısık ateşte bazlamaları önlü arkalı pişirin (yağsız olarak).

bazlama tarifi, ev bazlaması , kepekli bazlama, mini ev bazlaması tarifi

-Pişirdiğiniz bazlamaları yine mutfak örtüsüne koyup üzerini kapatın. Tüm bazlama hamuru bittikten sonra bol tereyağlı, peynirli, biber salçalı bir sofra kurun. Yanına 1 demlik çay alın. Tüm bazlamaları sıcacıkken afiyetle yiyin :)


Share This

Gez ve öğren !

13 yorum:

  1. Harika ,harika ...özellikle kepekli olması tamamıyle bizim eve yakışır. Umarım hemen denerim,hem senin hem de Nursevin hanımın eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. E aşkolsun yani;) saat 22.39 ve ben yarın Dukan Diyetinin 21. Gününü yaşıyor olacağım:) bazlama ve simit bu günler içindeki tek özlemim:( bana bunu yapmamalıydın:)))) şimdi bir ilaç alıp uyumam lazım. Şaka bir yana ellerine sağlık, görüntüsü bile yeter. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Of off diyet mi ? benim için zor ihtimal :) teşekkürler.

      Sil
  3. Daha cuma günü anneme bazlama tarifini sormuştum kızıma yapabilmek için. Maya bekliyorum. Artık ikinizin tarifini ortaklaşa yaparım. :)

    YanıtlaSil
  4. Bayılırım bazlamaya. Hele de Ankara'da yapılanın tadı ayrıdır. Daha kalın olur ve arasını açıp peynirle yemek harikadır. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Offf offf nasıl canım istedi anlatamam. dün geldim yazının yarısını okuyup kaçtım zira öğle yemeği saatimdi ve ben böyle güzel bazlamalar yerine sefil yemekler yedim :D Şu sıralar kahvaltılarım tek başıma oluyor. Benim için çok tehlikeli bunları yapmak, maazallah hepsini tek başıma da götürebilirim yani :) Etrafıma bir kalabalık bulur bulmaz yapıp yiyeceğim, yedireceğim bunları. O tereyağlı, biber salçalı, çaylı sofrayı ben de kurucam :)) Ellerine sağlık, afiyet olsun minik Yahya'ya da, size de..
    Bu arada yeni senenin sizin hanenize de güzelliklerle gelmesi dileğiyle, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz, eviniz biraz olsa da kalabalıklaştı, yapın yiyin 2 kişi :)

      Sil
  6. yeni yılda saglık ve mutluluk diliyorum .ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  7. Leyla hanımcımm Merhaba,
    Bunu sık yaparız biz de:) hatta geçen hafta sonu da kepekli undan yapmıştım, paylaştım da sayfamda:)) Ellerinize ve emeğinize sağlık sizin de.
    Ben de beklerim sizi sayfama büyük bir keyifle:)))
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Fulya Hanım, en uygun zamanda sayfanıza uğrayacağım.

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .