2 Ocak 2015 Cuma

Fincanda Browni Topkek

brownie, brownie topkek, fincanda kek

Kopardınız mı takvimdeki ilk yaprağı ?

Ben henüz cesaret edemeyenlerdenim.
Millenyum geliyor diye bangır bangır haberlerin yapıldığı, türlü felaket senaryolarının yazıldığı o günleri daha dün gibi hatırlayanlardanım.
O 'dün gibi' dediğim günlerin, bundan 15-16 yıl evvelinde kaldığını görünce şaşıranlardanım.
Şaşırmakla kalmayıp üzülenlerdenim.
Üzülmekle kalmayıp süzülen, hatta ara ara geçmişi hatırlayıp büzülen, soğuktan büzüşenlerdenim :S

Şaka yauu ! Yani şaşırdığım kısmı doğru da, ben gibi 'an'ın varlığına inanan insan geçmişten ötürü üzülmez, üzülmemeli !

Yıllar su misali geçiyor olabilir, evet ben 30 yaşına girmiş de olabilirim. Ama en azından bir önceki yıla dönüp baktığımda , ne çok mutluluk yüklediğimi, nasıl fazlalıklardan arındığımı hele ki ne de güzel tarifler edindiğimi gördükçe daha bir keyifleniyorum. Evet işte konumuzu tam da olması gereken yere bağladık, browni ! Daha doğru bir söyleyişle 'browni topkek'... Geçmiş yılın bana kazandırdığı en lezzetli anılardan biri oldu ;)


brownie, brownie topkek, fincanda kek

'Browni yapamam, hiç uğraşamam, şimdi fırını çalıştıramam' gibi bahaneleriniz varsa eğer, bu browni topkekler 'çikolata yiyemem' dışındaki tüm bahaneleri bertaraf edecek !

Dilerseniz benim yaptığım gibi çabucak fincanda, dilerseniz aynı fincanlarda tencerede değil de fırında pişirebilirsiniz. Her halukarda tadı 10 numara olacaktır.

Zaten şu alttaki fotoğrafı paylaşıyor olmamın sebebi de bu. Browni topkekler ortadan kesildiğinde içindeki dokuyu görüyor musunuz ? Asla kek gibi değil, yoğun, katı, tok ve lezzetli !

Bu kadar özendirmenin ardından elinizde 70 grcık bitter çikolata varsa eğer hadi durmayın, sizin de minik minik browni topkekleriniz olsun :)

Afiyetle...


brownie, brownie topkek, fincanda kek

Meşhur KARAMELİZE ŞERBETLİ ETİMEK TATLISI tarifim için tıklayın. Ayrıca diğer popüler tariflerim ;

Havuçlu Kek

Tavada Börek

Tavada Rulo Börek

Tavada Kek 

Ev Yapımı Çikolata Sosu

Dızmana

Malzemeler (6 adet Türk kahvesi fincanı veya 3 adet çay fincanı için ) :

60 gr tereyağı
70 gr bitter çikolata
1 yumurta
60 gr şeker
1 tatlı kaşığı kakao
1 yemek kaşığı  un (kepekli un kullandım)
Minicik tuz

Fincanları yağlamak için tereyağ + un


Yapılışı : 


-İlk iş olarak kullanacağınız fincanları yumuşamış tereyağ ile yağlayıp içerisine un serpin ve unun fazlasını dökün.

-Minik parçalara bölünmüş çikolatayı , tereyağ ile beraber ben mari usulü eritin.
-Tüm parçaların eridiğinden emin olduktan sonra azar azar şeker ilave edip yine ben mari üzerine sürekli karıştırarak şekeri eritin.
-Şeker eridikten sonra karışımı ben mariden alıp ılınmasını bekleyin. Ilınan karışımın içine yumurtayı ilave edip çırpıcı ile çırpın.
-Elenmiş unu ve kakaoyu da ekleyip minicik  tuz serptikten sonra son kez karıştırın.
-Karışımı fincanlara bölüştürün.
-Dilerseniz 175 derecede ısıtılmış fırında pişirip soğumasını bekleyin ve kolayca fincandan çıkarıp servis edin.
-Dilerseniz de fincanları bir tencereye dizin, yarılarına gelene dek kaynar su ekleyin. Tencereyi orta ateşe koyup suyun fokur fokur kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başladıktan sonra tencerenin üzerine bir havlu örtüp kapağını kapatın ve ocağı en kısık seviyeye getirin. Bu şekilde 20 dk pişirin. Pişme süresinin sonunda 15 dk daha bekleyip kapağı açın ve fincanlar soğuduktan sonra kekleri fincandan kolayca çıkarıp servis edin.

Share This

Gez ve öğren !

10 yorum:

  1. internette her sitedeki tarife güvenemiyorum ben, ama pasta tarzı bişi yapacaksam önce senin blogunu kurcalıyorum ;) sanki ablamdan tarif alıyormuşum gibi güveniyorum tariflerine :)
    eline sağlık, bu akşam bunu deneyebilirim çok güzelmiş sunumu..

    YanıtlaSil
  2. Nice sağlıklı yaşlara,Leyla'cım. Hayat maalesef çok hızlı geçiyor, bir bakmışsın ki 40-50.Hayaı güzel görmeye devam etmen dileğiyle...
    Bu arada bu tarz tariflere hep denk geldim,ama galiba seninkini deneyeceğim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek, çok teşekkürler :) Sen bu tarifi çikolatasız da deneyebilirsin, portakal, bal kabağı, sen çok daha sağlıklı hale getirecek bir şeyler mutlaka bulursun :) Sevgiler...

      Sil
  3. Nefis ellerinize sağlık bayıldım

    YanıtlaSil
  4. Dün akşam denedim bunu Leyla, yapım aşamaları inanılmaz eğlenceliymiş ;) ben her malzemeden 2 kat koyarak fazlaca yaptım misafirlerime.. tarifte zorlandığım bir iki nokta var.. gram olarak vermişsin ölçüleri onların yanına kaç kaşık, ya da çay bardağına denk geliyor diye ekleyebilirsin :) ben biraz göz kararı koydum gramları.. bir de tencerede pişirmenin dakikası vardı turbo fırında kaç dakika pişirmeli yazmamışsın sanırım 20 dk beklettim ben..
    aldığım tepkiler çok güzeldi, en kısa zamanda tekrar yapacağım, seviyorum senin tariflerini :)
    Trabzonuma sevgiler , öpücükler^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mervecim çok haklısın, ama gramla yaparken hiç aklıma gelmiyor dur şunun kaşık karşılığı nedir onu da ölçeyim demek :( hele de Yahya peşimdeyken :) Beğenmene sevindim. Sana tavsiyem tencerede de denemen, eşit pişmeyi sağlıyor tencere. Fırında her bir topkek eşit pişmiyor benim :( Ellerin dert görmesin :) Trabzondan da sana sevgiler....

      Sil
  5. Ne denişik! Tencerede ve fincanda, olur mu diyeceğim ama gördüğüm üzere âlâ olmu hem de, dur bunu da kaydedeyim ;) Gram gıram yapamam belki ama dönüştürürüm tarif kitabımdan ölçüleri :)
    Sağol o zaman Leyla :) Alayım tarifimi de kaçayım ben :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar, öncelikle teşekkür ederim tarig için eminim çok lezzetli olacaktır. Merak ettigim şu, içine yogurt ya da süt koymuyor muyuz? Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, içinde her hangi bir sıvı koymuyoruz.

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .