5 Kasım 2015 Perşembe

Köfteli Patlıcan Dizme

köfteli patlıcan, köfteli patlıcan dizme, köfteli patlıcan kebabı
Kablolu yayın yapan kanalların birinde bi ara 'pis işler' diye bir program vardı. Yer yüzündeki en pis kokulu, en iğrenç, kimsenin yanına yanaşamayacağı işlerle ilgili eğlenceli bir kısa belgesel. Hatta geçtiğimiz yıl NTV kanalı, o programın yerli çakmasını yapmaya yeltendi de pek başarılı olamadı. Hatırladınız mı ? Hah işte o program.Bence şu patlıcanı yemek formuna dönüştürmek için geçen süreç de böyle bir programa konu olacak kadar pis ! Patlıcanı suda beklet, fazla suyunu al. Sonra cozurdaya cozurdaya, eline yüzüne yağ damlaları patlaya patlaya ve pek tabi ocağın en az 1 metre kare çevresini yağa bulaya bulaya pişir... Ama o lezzeti yok mu o lezzzeti ? Köfteli Patlıcan Dizme de tam o lezzette bir patlıcan yemeği.Zaten o kadar lezzetli bir tat çıkmasa ortaya kim uğraşır patlıcanı kızartırken çektiğimiz çileyle.

Velhasıl, patlıcan sezonu bitmek üzere. Deneyelim mi bi köfteli patlıcan dizme ?
köfteli patlıcan, köfteli patlıcan dizme, köfteli patlıcan kebabı
Malzemeler ( 6 kişilik) :

6 adet patlıcan
1 adet domates
3-4 adet sivri biber

Köfte İçin Malzemeler :

150 gr kıyma
1 küçük boy soğan
1 yemek kaşığı dolusu doğranmış maydonoz
2 yemek kaşığı galeta unu
1 küçük yumurta
Tuz, karabiber

Sos İçin : 1 yemek kaşığı dolusu salça, 1 kase sıcak su, 2 diş dövülmüş sarımsak

Yapılışı : 

-Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda 15 dk bekletin. Patlıcanları iyice kuruladıktan sonra  doğrama tahtasına alıp enlemesine 1 er cm arayla kesikler atın.
-Patlıcanları bol yağda kızartıp ılınması için bekletin.
-Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, galeta unu, maydonoz, tuz ve karabiberi bir kaba alıp yoğurun.
-Bir tavaya (fırında yapacaksanız fırın tepsisine) patlıcanları iki ucunu birbirine yaklaştıracak şekilde yerleştirin. Böylece patlıcanlar yelpaze görüntüsü alacak.
-Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp açılan patlıcan dilimlerinin aralarına yerleştirin. Tüm köfte harcını bu şekilde bitirin (benim köfte harcımdan 3-4 adet köftelik arttı).
-Sivri biberleri uzunlamasına bölüp patlıcanların yanlarına sıraların. Domatesi enlemesine ince dilimlere ayırıp patlıcanların üzerine koyun.
-1 kase sıcak suya salçayı ekleyip iyice açın, dövülmüş sarımsağı ekleyip karıştırın. Bu sosu patlıcanların üzerine gezdirin.
-Tavanın kapağını kapatıp kebabı ocağa alın, ocağı tam açın, patlıcanların sosu fokurdamaya başlayınca ocağın altını en kısık ayara getirin ve patlıcanlar sosu çekip köfteler pişene dek bekletin.
-Fırında yapacaksanız eğer fırın tepsisinin üzerini yağlı kağıt ile sarın, 200 derecede önce 15 dk sonra yağlı kağıt alıp köfteler pişene dek bekletin.
-Köfteli Patlıcan Dizme'yi yanında bulgur pilavı ve mevsim salatasıyla afiyetle yiyin.

Share This

Gez ve öğren !

1 yorum:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık. Ne kadar leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .