16 Ekim 2016 Pazar

Besleyici Aşure Tarifi

besleyici aşure tarifi,

Aşurenin 40 türlüsünü yemişimdir. Çok sulu, çok kuru, çok bakliyatlı, çok kuru meyveli, nişastalı, sütlü...Hatta bir keresinde etli aşure görmüştüm de yanına bilem yanaşmamıştım :/ Var mı ömründe etli aşure yiyen ?

Çok severim. Bu yıl 2 kez pişirdim. 2 büyük tencere.... Zilyon kase aşure yedim. Dolapta 6 kase daha var, yememek için zor duruyorum.

Aşureyi bu kadar çok severken, zaman içerisinde deneme-yanılma ile kendime en uygun aşureyi de arama sürecine girdim. Çok çeşit denedim diyemem ama en az 4-5 çeşit aşure denemişimdir. Bu denediklerim içinde Leyla Usulü Aşure'nin tarifini 3 yıl evvel yazmıştım.

besleyici aşure tarifi,

Bu kez, Yahya Kemal'in de yeme ihtimalini hesaba katarak çok besleyici bir aşure denemesine giriştim. İlk sefer yaptığım ,pekmezli aşurenin nasıl olacağına yönelik merakımı gidermek amaçlıydı. Oldu tabii olmaz mı ? İkinci pişirmemde pekmezi daha çok koydum, ama bu kez aşure biraz sulu oldu. Demek ki pekmezi arttırıp şekeri azalttıkça suyu da aynı oranda azaltmak gerek :) Akıl edemedim.

Hadi bir de siz deneyin bakalım. Evinizde aşureye merak salabilecek damak zevkine sahip çocuklar varsa, bir öğünde 1 kase bu aşureden yemeleri kafidir. Zinhar başka şeye gerek yok :) Şifa olsun...

besleyici aşure tarifi,

Malzemeler (Takriben 15 kase kadar) :

1,5 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1,5 su bardağı aşurelik buğday
Yarım çay bardağı pirinç
3,5 su bardağı şeker
3,5 lt su (Aşure piştiğinde kıvamına göre bir miktar daha su ilave edebilirsiniz)
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 çay bardağı süt
1 adet kabuk tarçın
2 yemek kaşığı dolusuı kuş üzümü
150 gr kuru kayısı
150 gr kuru incir
150 gr kuru üzüm
200 gr kavrulmuş fındık
1 adet küçük boy elma
10-12 adet karanfil
1 portakalın kabuğu

Üzeri İçin : Fındık, susam, hindistancevizi, nar, kuru kayısı, kuru incir, biraz paranız varsa dövülmüş fıstık :)

Yapılışı : Aşure yapımının 2 aşamalı olduğu kanaatindeyim. Her aşamaya dikkat ederseniz eğer gayet lezzetli, kıvamlı bir aşure oluşmaması zor. Ben bile tek başıma yapabiliyorsam, herkes yapabilir :)

1. AŞAMA : Hazırlık 

-Aşure için nohut, kurufasulye ve buğdayı ayrı tencerelere alın. Hepsinin üzerini 4 parmak geçecek kadar su doldurup tencereleri ocağa alın. 5 dk kaynattıktan sonra tencerelerin  kapağını kapatıp 1 gece (ben tam 22 saat beklettim) suda bekletin. Gerekiyorsa ara ara su ilavesi yapabilirsiniz.
-BENİM FİKRİME GÖRE , bu hazırlığı yaptıktan sonra kuru meyvelerin de hazırlığını aynı gün yapıp yarına az iş bırakın. Yani kuru üzümü ve kuş üzümünü bir sos kabına alıp üzerine kaynar su doldurun ve 5 dk kadar kaynatın. Kuru kayısı ve kuru inciri küp küp doğrayıp (çok küçük parçalara ayırmayın) ayrı ayrı tencerelere alın ve üzerlerine kaynar su doldurup 5 dk kaynatın. Haşlanan kuru yemişleri süzüp yıkayıp ve kapaklı kaplara alıp buzdolabına kaldırın.

2. AŞAMA : Pişirme

-Nohutu düdüklü tencereye alın  ve haşlayın.
-Haşlanan nohutun kabuklarını soyarken düdüklüye bu kez kuru fasulyeyi koyup haşlayın. Kabuk soyma işi bana göre hem keyifli hem de kolar. Ayrıca daha pürüssüz bir aşurenizin olmasını sağlıyor.
-Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün . Üzerini 4 parmak geçecek kadar su doldurun ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 40-45 dk buğdayı haşlayın.
-40 dakikanın sonunda buğdayı  derin bir tencereye alın ve üzerine 3,5 lt su doldurun. İçine kabuk tarçını ekleyin.
-Elmayı yıkayıp her bir tarafına alttaki fotoğrafta olduğu gibi karanfil saplayın ve tencerenin içine bunu da koyun.

besleyici aşure tarifi,

-Buğday kaynadıktan sonra içine haşlanan nohutu, kuru fasulyeyi ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin.
-Kabuk tarçını çıkarın.
-Sütü tencereye ekleyip karıştırın.
-Şekeri ve pekmezi tencereye ilave edip ara ara karıştırarak kısık ateşte 15 dk kadar kaynatın. Bu sırada aşurenin kıvamı gelecektir.
-! portakalın kabuğunu incecik soyun ve minik minik doğrayın. Beyaz kısımları olabildiğince aşureye katmamanız gerek. Çünkü portakalın o kısımları acıdır ve aşurenin tadını bozar.
-Kaynamakta olan aşureye kuru üzümü, kuş üzümünü, kuru inciri, kavrulmuş fındığı ve son olarak kuru kayısıyı ekleyip karıştırın. 5 dk daha kaynattıktan sonra aşurenin altını kapatın ve ılınmaya bırakın. Karanfilli elmayı aşureden çıkarın. Alt fotoğrafta da çıkmış halini görüyorsunuz :)


-Biraz ılındıktan sonra aşureyi kaselere alın. Eğer ılınınca aşurenin kıvamı size sulu gelirse 1 yemek kaşığı nişastaya 2 yemek kaşığı su ekleyip iyice açtıktan sonra aşurenin içine ekleyip 1-2 dk daha kaynatın. Kuru gelirse ne yapacağınızı biliyorsunuz, su ilavesi :) Bana bu aşurenin kıvamı tam geldi. Kimi daha katı sever, kimi daha sulu, bunu kendi damak zevkinize göre ayarlayın. Çok besleyici aşureniz hazır.



Share This

Gez ve öğren !

4 yorum:

  1. Ben de çok seviyorum, son 4 yıldır her Muharrem ayı piyiriyorum. Aşure gibisi var mı Leyla(k) cım :)
    Allah kabul etsin, afiyet şifa olsun :)
    Şu cümlede sanki bi minicik bi hata olmuş gibi "Sulu gelirse ne yapacağınızı biliyorsunuz, su ilavesi :)"
    Sevgiler pek çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eseeen afiyet olsun çook. Teşekkür ederim bu arada , hemen düzelttim :)

      Sil
  2. Bayılırım, günlerce hiç bıkmadan aşure yiyebilirim ben de.
    Etli aşure vermişti bir zamanlar bir komşu. Kurban etiymiş ve sevapmış katmak. Mısır ve baklalı aşureye de rastladım. Sizin tarzınız üç aşağı beş yukarı benim tarzım. Ellerinize sağlık. Sütle ve pekmezle denemiştim. Güzel olmuştu. Gülsuyu da yakışıyor. Altını kapattıktan sonra vanilya katmak olmazsa olmazım bir de. Karanfilli elmayı mutlaka deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık, harika bir post çıkmış ortaya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vanilyaysa sorun yok. Ama vanilin şekeriyle tamamı sentetik :/
      Gülsuyu da harika oluyor evet. Çok teşekkür ederim.

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .