19 Ocak 2017 Perşembe

Düdüklüde Etli Nohut Yemeği



düdüklüde nohut yemeği,  etli nohut yemeği, nohut nasıl pişilir, düdüklüde etli nohut yemeği tarifi

Biri kış yemeği mi dedi ? De bakalım düdüklüde kemikli etle yapılmış nohut yemeğinden daha ala kış yemeği var mı ?
Soruyu, cevap almak niyetiyle sormadım ama bu soruya 'zeytinyağlı kereviz' , 'beyaz lahana dolması' veya en iyi ihtimalle 'zeytinyağlı pırasa' diye cevap verecek olanlar çıkacaktır. Bense kış yemeklerinin, her daim kemik veya kemik suyu ile pişeninden yanayım :) 

Bu tarifte az miktarda kemik kullanılıyor. Eğer çok daha besleyici bir nohut yemeğiniz olsun istiyorsanız kemikli et yerine kemik suyu kullanmanızı öneririm. Bunun için de yapmanız gereken , düdüklüye koyduğunuz kemiklerin üzerini , 1-2 parmak geçecek kadar su ile doldurup pişirmek. Düdük ötene dek orta ateşte, düdük öttükten sonra kısık ateşte 2 saat pişirmenizi öneririm. Bu şekilde elde ettiğiniz kemik suyu ile hiç kemik kullanmadan (hatta ete bile gerek yok) yemeğinizi pişirebilirsiniz.

Şifa olsun...

Malzemeler :

2 su bardağı nohut (1 gece önceden ıslatılmış)
250 gr kemikli et
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
4-5 bardak kadar sıcak su
Tuz

Yapılışı :

NOT : Yemeğinizi ,düdüklü tencerenizin kullanım talimatlarına göre pişirin.
-Geceden ıslatılmış nohutları süzün (Ben nohutları ıslatmadan evvel süzgeçte yıkıyorum, ardından derin bir tencereye alıp üzerini 1 parmak geçecek kadar ılık su koyuyorum. Nohutlar yıkanmış olduğu için pişireceğim zaman süzmüyorum ! Süzünce gazı gidiyor evet ama besleyici değeri de bir miktar azalmış oluyor).
-Düdüklü tencereye sıvıyağı alın, üzerine küp doğranmış soğanı ve hemen ardından salçaları ekleyin.
-Salça ve soğanı birlikte, salçanın kokusu çıkana dek orta ateşte çevirin. Fazlaca pişmemesine özen gösterin.
-Hafif kavrulan soğan ve salçaya kemikli eti ilave edip sürekli karıştırarak 3-4 dk pişirin. Etin, biraz diriliğini yitirmesi yeterli.
-Nohutları düdüklü tencereye alın, üzerine sıcak suyu (nohutların 2 parmak üzerine çıkacak kadar koymanız yeterlidir) ekleyin.
-Düdüklünüzün düdüğü öttükten sonra ateşi kısıp, nohutları 25 dk pişmeye bırakın.
-Süre dolduktan sonra eğer hemen servis edecekseniz düdüklüdeki buharı çıkarıp tencerenin kapağını açın ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırın. Aceleniz yoksa düdüklü soğuyana dek bekleyin. Sonra kalan buharı çıkarıp tuz ilave ederek yemeği servise hazırlayın. Etli nohut yemeğiniz hazır.

Share This

Gez ve öğren !

2 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .