17 Eylül 2009 Perşembe

ELMALI KEK


Çok gecikmiş bir tarif oldu bu.Pek uğurlu gelmedi bana elmalı kekim :) Kendisini alelacele yaptığım günün hemen ardından ,kısa bir tatil için İstanbul'a gittim.Tatil dönüşü okulların açılması ile yaşadığım yoğun tempolu günlerim,sanırım 3 aydır dinlenen vücuduma ağır geldi.Bir gecede kendimi yatakta buldum.Neyse ki hem ilaçların hem dostum Günnur'un,  hem de demleyip bol bol içtiğim ıhlamur çayının bana çok faydası oldu.Faranjitim tamamiyle iyileşti, gribal enfeksiyonum hafifledi, hazır kendime gelmişken de tarifimi ekleyip üzerimdeki yükten kurtulmak istedim.Tarif sevgili ablamın kakaolu kek tarifi,fakat bu denememde Cenk'in  elmalı kek  tarifinde krem peynir kullanmasından etkilenerek bu şekilde yapmayı seçtim.Yani bu esasında krem peynirli kakaolu elmalı kek :)En yakın zamanda krem peynirsiz elmalı kekimi de yapıp fotoğraflarını paylaşacağım. Buyrun efendim, ardında maceralar getiren bir kek hikayesi :
   
Malzemeler:
  
3 adet orta boy elma
4 adet yumurta
1 + 1/4 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 küçük paket kakao
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın(isteğe göre)
2 su bardağı un
  
Yapılışı:
 
-İlk iş olarak her kek hazırlığında olduğu gibi oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekeri çırpın.
-Elmaları soyup ince küpler halinde doğrayın( ben hem acelem olduğu için hem de "bu seferki de kalın dilimli olsun" dediğim için daha iri doğradım,fotoğraftakilerden ince doğrarsanız elmalarınız benim kekimde olduğu gibi dibe çökmez).
-Çırpılmış yumurta şeker karışımına sıvıyağı da ilave edip mikserin düşük ayarında birkaç saniye çırpın.
-Kakao,1 su bardağı un,vanilya ve kabartmatozunu eleyerek tahta bir kaşıkla kek hamuruna yedirin.
-Bu aşamada sonra azar azar un ilave ederek un miktarını ayarlayın.Çünkü seçeceğiniz elmaların boyutuna ve sulu olup olmama durumuna göre un miktarı değişecektir.Tarifte yazdığı kadar unu tek seferde hamura eklerseniz fazla gelebilir ve çok katı bir kek hamuru oluşabilir.Azar azar ilave ederek ayarlamakta fayda var.
-Son olarak elmaları da kek hamuruna ekleyip son bir kez karıştırın.
-180derecede ısıtılmış fırında keki pişmeye bırakın(ortalama 45dakika)
-İçinin pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla kontrol edin,pişmediyse ısıyı 150 dereceye düşürüp 5 dakika kadar daha bekletin.
-Kekin üzerini ister eritilmiş bitter çikolata ile isterseniz kremşanti ile süsleyip servis yapın.
-Ben acele yaptığım için iri doğranan ve dibe çöken elmaları kalıbı ters çevirerek kekin üst kısmına denk getirdim,daha farklı bir görüntü oluşturdu.Eğer böyle bir kaza başınıza gelirse ,bu şekilde servis yapıp sanki özellikle elmaları kekin üzerine döşemişsiniz gibi bir izlenim yaratabilirsiniz:))
  


Share This

Gez ve öğren !

4 yorum:

  1. canım ellerine sağlık tarifi bekliyoruz,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. canım merhaba nasılsın.
    Hayırlı bayramlar diliyorum.sevgiler selamlar.

    YanıtlaSil
  3. ne yaprağınIZ kurusun ne gülünÜZ solsun her tuttuğunuz altın olsun avuçlarınız semada dudaklarınız duada olsun her an ve her günki dualarınız kabul olsun CUMANIZ MÜBAREK OLSUN!!!

    YanıtlaSil
  4. Ferzan ve Gelibolu17,ikinize de teşekkür ediyorum,hem geçmiş bayramınız hem de geçmiş cumanız mübarek olsun :)) Ancak fırsat bulabildim,tarifleri yarın ekliyorum,ve yenilerini de tabi :)) Sevgiler...

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .