28 Eylül 2010 Salı

YALANCI SU BÖREĞİ

yalancı su böreği, en lezzetli su böreği tarifi

 
"Yalancı su böreği" yapıyor olmam, "su böreği" yapamıyor olmam anlamına gelmiyor,sakın öyle birşey gelmesin aklınıza . Yufkayı güzel açarım,içini de hazırlarım,ama yufkayı ıslatma işini daha profesyonel ellere(annem gibi) bırakırım. Aileden uzak diyarlarda bu profesyonel elleri her zaman bulamayacağım için kendimce bir su böreği geliştirdim.Keşfi 4 yıl önceye dayanan,yiyenlerin "su böreği tadında" demesi üzerine zamanla bu ismi alan(bana göre adı tepsi böreğiydi) , oldukça lezzetli,yumuşacık bir börektir kendisi.İnternette dolaşan bir takım "yalancı su böreği" tariflerinin çoğunu denememe rağmen ,kendi tarifim olmasından mıdır nedir, aynı tadı alamadım.E kuzguna yavrusu güzel görünürmüş !
 
Su böreğimin içinde, kendi yaptığım ,yöresel ismiyle "minzi" peynirini kullandığım için fotoğraflarda istediğim başarıyı elde edemedim.Çünkü minzi çabuk ufanan,dağılan bir peynir. İçerisinde beyaz peynir kullansaydım (veya orjinalinde olduğu gibi Gaziantep peyniri) daha düzgün dilimli,peyniri içinde kat kat görünen bir börek fotoğrafı elde edebilirdim. Neyse olana da şükredip geçiyoruz yalancı su böreği hikayemize. Buyrun, adı gibi yalancı bir börek hikayesi :

Yazarın notu : Bu böreği 1 gece önceden hazırlayıp çiğ halde buzdolabında bekletmediğiniz sürece yerken "su böreği" tadını aramayınız !!!!
 
Tarife sonradan ekleme : Son yıllarda bu börek de dahil tüm su böreklerimizi pişirdikten sonra mutlaka başka bir tepsiye ters çeviriyoruz. Böylece böreğin altı, üstüne geliyor. Eğer öyle denemek isterseniz üzerine yumurta sarısı sürmeyiniz.

Malzemeler :
 
6 adet yufka
2 adet yumurta
4 su bardağı süt
2 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı tereyağı
1 kalıp beyaz peynir ( 500 gr)
Yarım demet maydanoz
 
Yapılışı:
 
-Süt , sıvıyağ , su , 1 adet yumurta ve 2. yumurtanın akı derin bir kasede çırpılır.
-Beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz karıştırılır,tuz ilave edilir.
-Tepsinin içi sıvıyağ ile yağlanır.İlk yufka düzgün bir şekilde tepsinin tabanına yayılır. Yufka kenarlardan dışarı sarkıtılır.

yalancı su böreği, en lezzetli su böreği tarifi

-İkinci yufka hazırlanan sütlü harcın içine daldırılıp her yeri bu sıvı ile ıslatılır ve ilk yufkanın üzerine biraz buruşuk kalacak şekilde yayılır.
-İkinci yufka için yapılan işlemin aynısı 3. yufka içinde yapılır.Üzerine peynirli harç ilave edilip eşit şekilde dağıtılır.
-4. - 5. ve 6. yufka da diğerleri gibi sütlü harcın içinde daldırılıp tepsiye buruşuk kalacak şekilde serilir.
-Yufkalar bittikten sonra en altta kenarları dışarı sarkıtılmış yufka, diğer yufkaların üzerine fotoğraftaki gibi kapatılır. Börek dilimlenir.Kalan sütlü harcınız varsa (ki hiç kalmamış olması gerekir) bu aşamada dilimlerin üzerinde gezdirebilirsiniz.

yalancı su böreği, en lezzetli su böreği tarifi

-Eğer hemen pişirmeniz gerekiyorsa önce yumurtanın sarısı sürülüp,ardından eritilmiş tereyağı böreğin üzerine dökülür.Ama burada püf noktası böreğin en azından 3-4 saat ( tercihen 1 gece) buzdolabında bekletilmesidir.Eğer börek buzdolabında bekletilirse süt ve suyu iyice içerisine çekecek ve neredeyse gerçek su böreği tadını bu sayede verecektir.Böreği buz dolabında bekletecekseniz sakın yumurta sarısı sürmeyin,tepsinin üzerini streç filmle sarın ve bozdolabına yerleştirin. Dilimlenmiş ve tereyağ sürülmüş fotoğraf altta.

yalancı su böreği, en lezzetli su böreği tarifi

-Dolapta bekletilmiş böreğin üzerine şimdi yumurta sarısı sürebilir,ardından tereyağını eritip her yerine bulaşacak şekilde üzerinde gezdirebilir ve 200 derecede ısıtılmış fırında böreği pişirebilirsiniz.
-Ben kahvaltı için yapacağım zaman akşamdan hazırlayıp sabah pişiriyorum.Veya gündüz hazırlayıp akşam pişirerek de misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Yalancı su böreğiniz hazır.


Share This

Gez ve öğren !

21 yorum:

  1. Ellerine sağlık canısı.. Çoğunlukla bende senin gibi düşünüyorum:) Çocuğum gibi sahipleniyorum tarifimi:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım ellerine sağlık.Tarifini aldım yakında yayında olur.İstediğin kadar tarifle katılabilirsin.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle denemem gerek.Bende birçok kez çakma su böreği deneme girişiminde bulunan biri olarak sonuç alamadığımı söyleyebilirim.Ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım,çok güzel olmuş,gerçeği emekli malum :) o yüzden de en prtaik olanına kaçıyoruz genelde..Önemli olan tat :) afiyetle..

    YanıtlaSil
  5. Denemek lazım ellerinize sağlık
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  6. harika görünüyor leyla not alyorumen kısa zamanda denemek isterim ..ellerine sağlık.minzi lor peyniri filan mı ? nasıl bir peynir.kulağıma çalındı sanki ismi

    YanıtlaSil
  7. nefis görünüyor canım, bunu denerim ben muhakkak..
    öpüyorum

    YanıtlaSil
  8. ben hiç öyle düşünmedim zaten muhakkak yapıyorsundur :)
    ellerine sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık canım benim,nede güzel olmuş...
    olsada yesek:)

    bana resimler ile ilgili soru sormuşsun,anlatayım hemen,çok basit,bak şimdi canım,
    sağ tarafa tasarımdan gadget ekleye basıp (senin şablonunda soldada olabilir bilmiyorum,sen biliyon)gadgete basıp,resim ekleye tıklıyosun.
    yemeğinin resmini bilgisayarından bulup ekliyosun,kaydediyosun,sonra resime bağlantı ekle yazan yer var resimi eklediğin yerde orayada tarifinin adresini yapıştırıyosun,bu kadar,resime tıklayınca sayfa açılıyor..
    hepsini böyle yapıyosun..sevgiler canım...gene bilemnediğin bişey olursa yardımcı olurum seve seve:)

    YanıtlaSil
  10. Evde de yufka var börek yapılmayı bekler ama o böreği dolapta bekletecek vakit yok? Yine de aklıma yazdım bunu deneyeceğim, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili
    NAZLI ,evet sanki benim yaptıklarım hep daha güzel oluyormuş gibi hissediyorum:))
    FATOŞ ,her etkinliğe katılmak isterim,teşekkürler ve başarılar...
    LİMON ÇİÇEKLERİ ,umarım benim tarifimde başarıyı elde edersin,olmazsa da sakın bana söyleme bir daha hiç yapamam korkudan,"ya bu seferki olmazsa" diye :)
    ZELİHA ,haklısın,pratik olanını seçmekte yarar var (tembellik diyemiyorum:))
    EVATÖLYESİ ,denemenizde başarılar :)
    PALPARE ,minzi yazımı öncelikle senin için,sonra tüm merak edenler için ekledim burada http://leylailekahvesohbeti.blogspot.com/2010/09/minzi-minci-yalanc-su-boreginde.html . evet loru andıran bir peynir.
    EDA ,şimdiden başarılar canım.
    YEMEKBİRAŞK ,iyi niyetin için çok teşekkürler,böyle düşünmene sevindim :)
    GÜLCAN abla bitanesin sağol,olsa da yesek di mi:)
    AYSEL ,böyle hoşuma giden tarifleri okuyup da "dolapta şu kadar zaman bekletin" yazdığında hüsrana uğruyorum ben de,çünkü hemen yapasım geliyor,bekletme aşaması beni vazgeçiriyor :)
    Hepinize canı gönülden teşekkürler ve kucak dolusu sevgiler....

    YanıtlaSil
  12. Ya ama bu neeee.Su böreği basmış bloğunu.Öğrenci adama da yapılmaz ki bu ama :(( Bir daha ziyaret edersem bloğunu

    YanıtlaSil
  13. Börek harika gözüküyor,ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  14. Şimdi tarifi yapmaya gidiyorum. Sonucu buraya yazarım. Kötü olursa KESİNLİKLE KENDİ BECERİKSİZLİĞİMDİR :) Güzel olacağına eminim deneyelim görelim afiyetle yiyelim bakalım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Katre - o zamandan beri gelmedin zaten :)

    canan - teşekkürler.

    adsız - umarım lezzetli olmuştur.

    YanıtlaSil
  16. Evet tarifi yapmaya gidiyorum demiştim gittim yaptım maalesef bekletmek için zamanım yoktu buna rağmen inanılmaz güzel oldu. Çok çok teşekkürler hemde yapımı o kadar kolay ki tekrar tekrar teşekkürler bu böreği sık sık yaparım artık...

    YanıtlaSil
  17. adsız - deneyip yorumda bulunduğun için çok teşekkür ederim. diğer tariflerde de başarılar :) afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  18. Deniyorum şu an, dolapta bekleme safhasımda ama o süt çok fazla gibi oldu sanki gölete döndü tepsi.. bakalım yufka çekecek galiba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çekerek pişiyor ve hafif ıslak bir börek oluyor. Nasıl olmuştu sizinki ?

      Sil
  19. Bu tarifi aylar önce yaptim, muhtesem ötesi birsey.. venaalesef kaybettim. Aylardir internettw bu sayfayi ariyorum, Allahtan önce su böregiyle olan hikayenizi anlatmistiniz, onu yarim yamalak hatirlayarak buldum sayfanizi tekrar!!

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .