13 Şubat 2013 Çarşamba

AŞKın Tadı LİNZER KURABİYE

linzer kurabiye

('Aşkın triası gibiler, dün-bugün-yarın' yorumunun sahibi Fatma'ya ithaf olunur)

Şu sevgililer günü zırvalığına geçmeden önce 'Linzer' nedir şöyle bir üstün körü bahsedelim.

linzer kurabiye marmelatlı kurabiye aşk kurabiyesi

Linzer dediğimiz şey esasında Linzer Tart olan, Avusturya'ya özgü, içi marmelat dolu, üzeri kafes görünümü verilmiş bir çeşit tart olmakta. Onu kurabiye olarak sunmayı kim akıl etmiş bilmiyorum ama bu hali daha şık olduğu için ilk etapta bunu denemeyi seçtim. Tart şekliyle de bir denemem oldu. İlerleyen günlerde onu da göresiniz inşşallah !

Tart şeklinde hazırladığınız zaman marmeladı da fırında pişirmiş oluyorsunuz ki bu bana çok cazip gelmedi. O sebeple ilk denememi kurabiye olarak yaptım. Hamurun nasıl bir tadı olduğunu da test etmiş oldum bu vesileyle.

Tarif için bir çok blog gezdim. Hakkını yemeyelim, yerli blogları da ziyaret ettim ama daha orjinal tarifler için tercihimi yabancı bloglardan yana kullandım. Temelde hamur malzemeleri her yerde aynıydı. Bazı bloglarda kurabiyenin hamuruna yaklaşık yarım kg tereyağı koyulmuştu, bazı bloglardan 250 gr fındık, bazılarındaysa 3 yumurta ... Bunlar bana çok uç rakamlar gibi geldi. Nihayetinde bir kaç akıl yürütmeden sonra kendi tarifimi oluşturdum. Hem tartıp hem not alıp hem de hamurla uğraşmak biraz zor oldu ama ortaya çıkan sonuçtan memnun kaldım.

linzer kurabiye marmelatlı kurabiye aşk kurabiyesi

Gelelim şu sevgililer günü meselesine.

Yaklaşık 4 yıldır blog yazıyorum ve şimdiye dek yalnızca 1 sevgililer günü için özel tarif hazırladım. Eğer o iğrenç fotoğrafları, ama bir o kadar da lezzetli kurabiyeleri görmek isterseniz AŞK KURABİYELERİ'ni tıklayabilirsiniz.

Bu sevgililer günü için özel bir tarif yapma gereği duymamın sebebi ise, geçtiğimiz sevgililer gününde eşimin bana hediye ettiği dijital mutfak terazimle ilişkimin 1. yıl dönümünü kutlamak. Yoksa benim gibi sevgi kelebekliğinden uzak bir kapitalizm düşmanının ne işi olur böyle bir günle !


Neyse, ilişkimiz çok iyi gitmekte. 1 yıl boyunca kendisini bolca hırpaladım. Yeri geldi yerlere düşürdüm, yeri geldi üzerini fazlaca doldurdum, yeri geldi 2 tane fındığı tartıp bana neden gramını söylemiyor diye sitem ettim, naz yaptım... Bu kadar şeye rağmen pili bitmedi ya ! Markasını da söyleyeyim tam olsun. Sinbo kullanıyorum, pek bir memnunum.

Eğer sizin de benim gibi geçen yıl ki sevgililer günü vesilesiyle kutlamanızı gerektiren bir yıl dönümünüz varsa veya aşk-ı hulyanıza sunmak bâbında farklı bir şeyler denemek istiyorsanız yahut 'bahaneye ne gerek var, pişirir afiyetle yerim' diyorsanız buyrun, damaklara şenlik bir kurabiye hikayesi ;

Unutmadan, kalbe giden yol mideden geçerdi değil mi ? Bizim evde her daim öyle de...


Malzemeler (25 adet kurabiye için) :

175 gr oda ısısında tereyağı
60 gr badem (ortalama 40 tanesi 60 gr yapıyor)
70 gr pudra şekeri
2 yumurta akı
260-300 gr un
1 adet limon kabuğu rendesi (limonun yalnızca sarı kısımları rendelenmeli, kabuğun altındaki beyaz kısmı rendelemeyin)
Ben kullanmıyorum ama 1 çay kaşığı kabartmatozu ekleyebilirsiniz.

(Mutfak teraziniz yoksa eğer; un miktarını, sıradan bir kurabiye yapar gibi yani 'aldığı kadar un' hesabına göre ayarlayabilirsiniz. Pudra şekerini ise yarım çay bardağından 1 parmak fazla olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Kurabiyeler pişip soğuduğunda tadı az gelirse bile sorun olmaz. Çünkü zaten hem içinde marmelat hem üzerinde pudra şekeri yeterince tatlı bir kurabiye oluşturacaktır. Ama en doğru tarif için benim tavsiyem, bu sevgililer gününde kendinize bir tane mutfak terazisi aldırın :) )

İçine 200 gr ahududu marmeladı (orjinali ahududu ile ama diğer marmelat çeşitleri de olur, ha yok illa ki 'ben orjinalliğini bozarım' diyorsanız Nutella da kullanabilirsiniz)
Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı : 

-Bademleri kaynar su dolu bir kaseye alıp üzerini kapatın. 15 dk sıcak suda bekletin. Ardından soğuk suyun içine atıp bademlerin ince kabuklarını soyun. Bademleri teflon tavada sürekli karıştırarak 5 dk kavurun. Kavrulan bademleri soğuduktan sonra rondoda incecik çekin.
-Tereyağı, yumurta akları, limon kabuğu rendesi, pudra şekeri ve çekilmiş bademi derin bir kasede karıştırın.
-Unu azar azar ilave ederek yoğurun. Yumuşacık kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz.  Hamuru streç filme sarıp en az 1 saat, tercihen 1 gece buzdolabında dinlendirin.
-Eğer 1 gece beklettiyseniz hamuru buzdolabından çıkardıktan sonra 15 dk yumuşaması için bekleyin.
-Hamuru iki yağlı kağıt arasında, merdane ile 3 mm kalınlığında açın (hep söylüyorum, iki yağlı kağıt arasında açmamızın sebebi pürüssüz kıvamlı bir görüntü elde etmek).
-Hamuru 4 cm çapında tırtıklı kalıpla kesin (büyük boy bir çay bardağı da aynı işi görür sanırım). Kestiğiniz yuvarlarların yarısının ortasını küçük boy kalp kalıpla kesip çıkarın. Bu şekilde tüm hamuru bitirin. Hamurlar ince olduğu için yağlı kağıttan ayırırken küçük bir bıçağın ucunu kullanın. Hafifçe kaldırmanız yeterli olacaktır.
-Kurabiyeleri 160 derecede ısıtılmış fırında 15 dk pişirin (pembeleşmemesi için sürekli kontrol edin).
-Kurabiyeleri soğuması için tel ızgara üzerine alın.


-Soğuyan kurabiyelerin alt tabanını oluşturacak kısımları ters çevirip yarım tatlı kaşığı marmelat sürün.
-Üst kısmı oluşturacak olan kalp çerçevelerin üzerine pudra şekeri serpin (Siz pudra şekerini damak tadınıza göre az veya daha çok serpebilirsiniz).


-Üst kısımları , marmelatlı kurabiyelerin üzerine kapatın. Dilerseniz kurabiyeleri bir servis tabağına alıp üzerini streç filmle kapatın (kurabiyeye değmemesine dikkat edin) ve bu şekilde servise dek buzdolabında bekletin.

Kurabiyelerin 1 gece bu şekilde buzdolabında dinlenmiş hali daha lezzetli. Badem tadını daha net alıyorsunuz o zaman. Biz öyle hissettik vesselam :)

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

54 yorum:

  1. bu güzel blogla değmesinyağlıboya vesilesiyle tanıştım..görseliniz kadar yazım dilinizede hayran kaldım..tarifede ayrıca bayıldım ellerinize sağlık..
    www.gulhanmiray.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülhan hanım çok teşekkür ederim nezaketiniz için.

      Sil
  2. Mükemmel...Başka söze gerek yok...

    YanıtlaSil
  3. yerim ben bu linzerleri :)

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık Leylacım çok şirin ve Sevgililer Gününe özel olmuşlar. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ayıp ama senin yaptığın Leyla yaaa, nedir öyle Sevgililer Günü için yazdıkların, çok mühim, pek mühim halbuki, nolur yazmayın böyle bloglarınızda çok üzülüyorum, kocama bir ay öncesinden baskı yapmaya başlayıp da bana göre gönül rızasıyla, ona göre silah zoruyla aldırdığım hediyelerin yüzü suyu hürmetine yapmayın, günahtır :))
    Gelelim triaya, harika gözüküyor ellerine sağlık, ama şimdi bu kelime de bana başka bi mücevher hatırlattı iyi mi :( Allah beni ıslah etsin diyim, sana da nice güzel kutlamalar Sinbo'nla başbaşa :)
    Öperim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Esen, o zaman nice güzel hediyeli sevgililer günü göresin inşallah :)

      Hakikaten tria da tam damardan oldu :)

      Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Çok güzel olmuş Leyla...Harika...Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. mmm.. oldukça lezzetli görünüyor.elinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Leylacığım,

    Bayılırım marmelatlı kurabiyelere.
    Görsel bir şölen ile de sunum... Nefiss...

    Seni okumak güzel. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Seni burada görmek hoşuma gitti :)

      Sil
  9. aşk deyince kalpler ön planda güzel şık bir tarif olmuş eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  10. muhteşemmmm gözüküyorr..

    YanıtlaSil
  11. Fotoğraflarının muhteşemliğine hayranım Leycacım. O nasıl bir görsel zevktir öyle. Ya tamam beğendiğim, örnek aldığım başka yemek blogları da var ama net söylüyorum "sen benim idolümsün"

    Bizde de taaa yıllar öncesinden kalma bir mutfak terazisi var, dijital değil gerçi ama işimi görüyor. Öyle gramı gramına ölçtüğümde daha bir seviyorum yaptıklarımı.

    Bu kurabiyelerden haniden beri ben de yapmak istiyorum ama onun için gerekli kalıplarımdan olmadığından bekliyor.

    Tekrar tekrar ellerine sağlık Leylacım..

    Bakalım bu sevgililer gününde mutfağına ne gelecek? (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Utandırıyosun beni, inşallah hatalar yapmadan bu yolda devam ederim...

      Eğer doğru tartıyorsa geçmişinin ne önemi var :)

      Kalp kalıbın olsa yeter, diğerini bardakla da yapabilirsin. Küçük kalp kalıbı da kurabiye malzemeleri satan bir dükkandan aldım, her boy var mübarek :)

      Çok teşekkür ederim. Ayrıca diğer kurabiyelerim için yaptığın yorum da teşekkürler :)

      Sil
  12. Demeyi unuttum, iğrenç diye nitelendirdiğin aşk kurabiyelerine de haksızlık etme lütfen. gayet güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  13. canım 4 senelik blog yazarı olmak azminin ve başarının isbatıdır.
    kurabiyeler çok güzel ellerine ve yiyenlere şifa olsun sevgiyle kal :))

    YanıtlaSil
  14. Yapmadan lezzeti için bişey söyleyemiyeceğim ama görüntüsüne bayıldım. 1.ve 2.kareleri çok beğendim. Sunuş şekliniz de enfes :) Önce gözler doymalı öyle değil mi :))
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. leyla lakabı sevgi pıtırcığı bir insan olarak sevelim sevilelim her günü sevgililer günü kıvamında geçirelim diyorum:)
    bu kurabiyeler harika görünüyor ellerine sağlık fotoğraflarına artık diyecek söz bulamıyorum fevkaladenin fevkindeler:))
    senden ders almam lazım:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah Aylin daha neler :) fotoğraf konusunda sen gayet başarılısın...

      Sevgi pıtırcığı çok hoş bir tabir bence, yakışmış :)

      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  16. Gözüm şenlendi Leylağım,ne cici kurbişler bunlar:)
    Benzerini ben de yaptımdı bir zamanlar, bu kadar albenili değillerdi ya tatları güzeldi:)
    Hergün sevelim,sevilelim,sevgiyle dolsun kalplerimiz,ömürlerimiz.
    Bir de tarafımdan mimlendin:)
    Sevgiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeliham, evettt eski banner fotoğrafından vardı sanki o, ortası daireydi sanırım, öyle bir şey hatırlıyorum :)
      Aminnnn, mime de en yakın zamanda cevap veririm umarım. Öperim.

      Sil
  17. Ne kadar sevimlileriyemeye kıyılmayan cinsinden.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Çok cici görünüyorlar leyla şüphesiz ki lezzetide harika ellerine sağlıkkk..

    YanıtlaSil
  19. ellerine sağlık, bayıldım her zaman ki gibi...

    YanıtlaSil
  20. Kesinlikle sömürü ve tüketim düzenine karşıyım bende. Ama işin içine Sevgi-Aşk girince kelebekler uçuşuyor ve hadi buna bişey demeyeyim diyorum :)
    Niye böyle yapıyorsun? Aşk Kurabiye'lerin çok güzel.
    Birde ben iyice inandım Leyla Erkekler için Yemek inanılmaz önemli ya. Boşuna demiyorlarmış meğer.
    Hep söylediklerimi tekrar etmek istemiyorum ama ne yapabilirim? Şimdi hangi insan bu kurabiyelere bakar ve çıkıp gider? İnsanı konuştutur senin bu tariflerin. Bu arada kardeşim blogunun sıkı takipçisi olmuş, her gün işyerinden bakıyorum diyor :)
    Verdiğin emek, yaptığın tarifler, adım adım anlatışın, tekniğin sunumun her şeyi çok beğendim. Her zamanki gibi.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı'm, ben de hiç sıkılmadan aynı şeyi söyleyeceğim , senin yorumların beni ayrıca mutlu ediyor...Böyle okudukça hevesim artıyor :)

      Evet, bir erkeğin midesini mutlu edebiliyorsan sana ömrünü veriyor :) Ne enteresan değil mi bizim için ?

      Çok teşekkür ederim. Kardeşine ayrıca teşekkür ederim :) Çok mesut oldum sabah sabah :)

      Sil
  21. Eski fotoğraflarına baktım da gerçekten kötüymüş. (yanlış anlama, sen de beğenmediğin için rahatlıkla söylüyorum)
    Ne kadar geliştirmişsin kendini, şapka çıkarmak lazım:)
    Sevgililer gününü ne sevgiliyken, ne evlenince, ne şimdilerde hiç kutlamıyorum. Ev ahalisinin ortak kararı:)
    Her şeyi de kutlamak gerekmiyor ayrıca:)
    Bahane lazımsa, her güne bir bahane bulmak hiç zor değil sonuçta. Kutla gitsin:)
    Linzer torte çok severim. Dijital terazi bende de var, mutlu mesut kullanıyorum:)
    Ellerine sağlık, sevgi dolu geçsin günün:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aradaki farka güvenerek rahatlıkla söyledim Semi :)) Geliştiğimi görmek güzel, umarım böyle devam eder.

      Ben de kutlama taraftarı değilim ama kutlayarak bana , çok işime yarayacak şeyler alan eşime 'kutlama' da demem :)

      Çok teşekkür ederim. Aminn :)

      Sil
  22. Bende de Sinbo'nun dijital mutfak tartısı var ve her türlü hırpani tavrıma 2 senedir gururla direniyor zavallı:)Fotoğraflar her zamanki gibi çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani, sağlam bir ürünmüş :) Teşekkür ederim.

      Sil
  23. aşırı tüketim sınıfına giren bir gün daha, size katılıyorum ve ben bu güne Sevgi Günü diyorum...sevgiyi hatırlayalım bugün...
    Bu arada geçen yıl yapılmış olan kurabiyeler ve çekilen fotoğrafların da hakkını yemeyin lütfen, orada öyle masum masum ve çok lezzetli duruyorlar, hem bugün hem de geçen yıl yapılanlar için ellerinize sağlık...sevgi dolu günler diliyorum...

    YanıtlaSil
  24. ohh süper görünüyorlar. ellerine sağlık. o linzer tartı annem harika yapar. dur ben bi tarif isteyeyim bari annemden :)

    YanıtlaSil
  25. bu harikalıklardan sonra marmelat kasenin bile kalp olduğunu gördüğümü söylemek isterim !

    YanıtlaSil
  26. Avusturyada ve Almanyada genellikle noelde yapilir linzer tart ve kurabiyesi kis tartida diyebiliriz
    Sevgililer gününü bende kutlamayanlardanim asiri tüketime takilmis takma adlardan biri daha
    Kalpli görüntüsüyle cok cici olmus kurbislerin eline saglik canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orda orjinali vardır tabii :) Teşekkürler.

      Sil
  27. o günlerden bu günlere baya ustalaşmışsın fotoğraf konusunda :)
    ara sıra eski yazılara bakmak lazım bence .. eline sağlık leyla abla..

    YanıtlaSil
  28. ben ne kadar geç fark etmişim bu bloğu. Çok tatlı her şey burada...

    YanıtlaSil
  29. canım cok guzel gorunuyor elerıne sağlık bende yaptım bu kurabıyeden ama yayınlamadım sevgılıler gunun kutlu olsun resımler guzel emek verilmiş

    YanıtlaSil
  30. Haklısın canım,bence de kalbe giden yol mideden geçiyor:)
    Hele de böyle nefis görsellikte lezzetler olursa.
    Tabii bir de uzanıp alabilsek yiyebilsek:)
    Ellerine emeklerine sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  31. cok güzeller..sanırım tek beceriksiz benim:( bunu yapmam icin henuz birkac fırın daha ekmek yemem lazım..ellerinize sağlık.sevgilerr.blogumu eklerseniz ayrıca memnun olurum.sağlıkla..

    YanıtlaSil
  32. Harika bir görüntü,eminim ki tadı da çok güzel olmuştur ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  33. Çok güzel olmuş bu kurabiyerler. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  34. Tarif harika, görüntü muhteşem.... Fakat yazı diliniz hepsinden daha güzel. Keyifle takip ediyorum sizi. Bu sevgi kelebeğine benzeyen kurabiyeleri de kalpli kalıp alır almaz deniycem. Tartı için marka önerisinde bulunduğunuz için teşekkürler. Bende almayı düşünüyorum çünkü. Sevgilerimle ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim. Mutlaka deneyin, beğeneceksiniz. Ayrıca benim tartım 20 TLlik bir tartı, ucuz ve çok iyi iş görüyor :)

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .