22 Aralık 2013 Pazar

Güveçte Levrek ve 'Balık Yanı Salatalar'


Ayıp bana ! Hem de ne ayıp !

Balığın cennetinde yaşar, her daim en taze ve en ucuzuna erişebilecek bir memlekette olur ve hiç balık tarifi vermem. Üstelik haftada 1-2, bazen 3 kere de balık pişiririm (pişiririz, daha doğrusu Comolocco pişirir ben yerim!). Buna rağmen 4,5 yıllık Kahve Dükkanı'ndaki tek balık tarifi Somon Filetodur. O da bizim neredeyse hiç alışkın olmadığımız bir balık !!!

Hamsi, palamut, mezgit, çupra, onlar yoksa istavrit...Hiç birine hayır demez löp löp mideye indiririz. Pişirmesi bu kadar kolay ve yanına salata dışında hiç bir şey istemeyen bir besin varken, bol bol yememek olmaz tabii ! Bu kez yalnızca biz yemedik, Comolocco öyle güzel pişirdi ki tarifini verelim, başkaları da faydalansın dedik. Başka eşler de görsün, evlerinin kadınlarına, ömürlerinin baharlarına, çocuklarının analarına, sevdiceklerine şu lezzeti kendi elleriyle yapıp tattırsınlar istedik. Nasıl ? Biraz olsun gaza gelirler mi ki ! 


Balık sofralarında salata alternatifleri neler olabilir ? 

Öncelikle bizim en sevdiğimiz salatadan başlayalım. Biz balık sofrasında en çok mor lahana salatasını seviyoruz. Yapımı şöyle ;

     Mor lahanayı yıkayıp ikiye bölün.Keskin bir bıçakla lahanayı ince ince dilimleyin.
     Kapağı olan derin bir kabın içine lahana dilimlerini alın. Üzerine 1 adet limonun suyunu sıkın, biraz tuz serpip elinizle mor lahanayı bir kaç dakika ovun.
     Kabın kapağını kapatıp buzdolabında bir kaç saat, eğer bu mümkün değilse en az 15-20 dk bekletin.
     Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin.
Balık sofralarında keyifle yediğimiz bir diğer salata da roka salatası. Yapımı şöyle ;

     Yarım demet rokayı 1 yemek kaşığı sirke eklediğiniz suda 5 dk bekletin.
     Sirkeli sudan rokaları çıkarıp yıkayın ve elinizle bir kaç parçaya ayırarak servis tabağına alın (mümkünse bıçakla doğramayın).
     1 adet limonun suyunu sıkıp rokaların üzerine gezdirin. Dilerseniz üzerlerine iri parçalara ayrılmış ceviz, iri doğranmış turp ve dilimlenmiş limon sıralayın.
Balık yemeklerinin yanında Trabzon'da en çok tercih edilen sebzeyse maruldur.  Onun tarifini de mi vereyim yahu ? Marulu ince ince dilimleyip bol kırmızı soğan ve limon suyu ile servis edin olsun bitsin.

Tarifi okuduktan sonra gerek sosyal medyadan, gerekse bilgisayar başına çağıraraktan eşinize tarifi gösterip , bunun tam bir erkek işi balık tarifi olduğunu söyleyip yarına levrek siparişi vermeyi ihmal etmeyin ! İkna etme çabası içine girecek olanlara çok çok kolay gelsin :)



Malzemeler ( 2 Kişilik) :

2 adet güveç
1 adet büyük boy deniz levreği
1 adet kırmızı soğan
Yarım havuç (ince halkalar şeklinde doğranmış)
2 adet domates (küp şeklinde doğranmış)
3 diş sarımsak (ufak doğranmış)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı :

-Levreği temizleyip yatay olarak ikiye ayırın. Ya da balıkçıya söyleyin, o profesyonel elleriyle kendi yapsın.
-Levreğin kesili yüzeyi alta gelecek şekilde güvece yerleştirin.
-Domatesleri zeytinyağı, tuz , karabiber ve sarımsakla harmanlayın. Bu harcı levreklerin üzerine paylaştırın. Domatesi dilimlerken akan suyunu mutlaka balıkların üzerine gezdirin.
-İnce halkalar şeklindeki havucu domateslerin üzerine dizin.
-Soğanı halka şeklinde doğrayıp havuçların üzerine sıralayın.
-Güveçleri alüminyum folyo ile sıkıca sarın.
-Tercihen odun fırınında veya 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Süre sonunda folyoyu açıp soğanları kontrol edin, soğan pişmişse balık da pişmiş demektir :)
NOT : Folyoyu dikkatlice açın. Güveci sallamamaya özen gösterin. Zira güvecin içindeki sebzelerin saldığı o lezzetli su akıp gidebilir !

Share This

Gez ve öğren !

20 yorum:

  1. canım balık çekti ama gece gece e nolecek şimdi?

    YanıtlaSil
  2. benimki yapmaz Leylacim ama olsun hayali bile guzel:-)hic acilmamis balik guveclerim var nu tarifi onlarla denemeliyim.yalniz bu kis gunu niye domates aliyosun bak hic yakistiramadim:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahah Filiz :) domates alır mıyım ben hiç kış ortası, yazın yaptım domates soslarımı, ama bunda Tat'ın doğranmış domates konservesini kullandı eşim, itiraf ediyorummmm :)

      Sil
  3. ellerine sağlık leyla afiyet olsun

    YanıtlaSil
  4. gene ıs basa duser ben yaparım elıne sağlık

    YanıtlaSil
  5. Nefis görünüyor. Bolken hazır çok çok yemeli. Büyük balıkları fırında çok seviyorum ben de. Çok lezzetli olmuştur eminim. Ellerine sağlık eşinin de senin de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Denizzzz, tam balık zamanı :) Teşekkürler.

      Sil
  6. 2 hatta 3 ha haftada ne iyi yapiyorsunuz keske biz de o kadar balik tuketebilsek. esinizin ellerine saglik, size de afiyet olsun :) bana da beklerim. sevgiler, Şeyda.

    YanıtlaSil
  7. Görüntü muhteşem:) Tadı da mutlaka öyledir. Karnım tok saatlerdeyim. Ancak, olsa "hayır" demem:) Ellerinize sağlık. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  8. Ben çok şanslıyım gerçekten:) Sabah erkenden kalkar sevgili eşim ve balığa gider.Hiç de boş dönmez.Öyle ki yarışmalarda birincilikleri bile vardır.Akşamada salata benden balığı pişirmek ondan olur hep.Bu durum hiç değişmez hiççç...
    Sofra tümüyle çok güzel sevgi dolu, elinize sağlık.Hep mutlulukla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim eşim de çok şükür bahar ayları geldi mi başlıyor balığa gitmeye :) Tap taze yemenin tadı başka.

      Sil
  9. balık çookkkk severim haftada en az bir gün muhakkak yaparım ellerine sağlık salatalara hiç bir zaman hayır diyemem.

    YanıtlaSil
  10. Bizde de - ben bütün balıkları pişirebildiğim halde- eşim keyifle yapar bu işi.. O yüzden salata ve meze dışında hiçbir şeye karışmam :)) Ellerine sağlık, sevgiler Leylacım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh Serap, sen de şanslılardansın ;) Teşekkürler.

      Sil
  11. yapmazlar mı hiç!senin yazını okusalar tarifi görseler yaparlard a işlerine gelir mi gelmez mi orası meçhul artık :) Canımcım Yeni yılını tüm yüreğimle kutlar daha nice yıllar sağlıkla başarıyla sevdiklerinle birlikte görmeni ve geçirmeni dilerim. Sevgiler Şule

    YanıtlaSil
  12. Tatar kiz anunturi gratuite Romania. Sizin sayfa guzel. Ben bayiliyorum Turk mutfagi, sizin yemeklere, senin tariflere.
    Benim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif calip traduge romence dil yapiyor, veriyorum benim sayfama. Romanya kizlar ogrensin turk mutfagini anunturi gratuite benden. Tesekkur ederim emekleri icin ben hep copii yapacagim senin ve baska site yemek tarifleri anunturi gratuite olarak verecegim. Multumesc din inima Turcia.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .