3 Mayıs 2016 Salı

En Lezzetli Karaköy Poğaçası

En Lezzetli Karaköy Poğaçası

Karaköy Poğaçası , hem de en lezzetlisi , hem de en en en en ...

Yaptım, hem de defalarca. Sadece yoğurtlusunu yaptım, tereyağlı ve sütlüsünü yaptım, sulusunu yaptım. Zira internette onlarca GERÇEK KARAKÖY POĞAÇASI tarifi var.  Ama takdir edersiniz ki hangisinin gerçek karaköy poğaçası olabileceğini biz bilemiyoruz . Bilen varsa dinleriz ;)

Tarif seçeneği bol olunca bir çoğunu denedim. Denedikçe kendim başka Karaköy Poğaçası tarifleri uydurmak istedim. E birileri uydurmuş olacak ki bu kadar çok çeşit ve birbirinden oldukça farklı Karaköy Poğaçası türemiş ortalıkta !

Benim poğaçamın diğerlerinden en büyük farkı yoğurt kaymağı. İçine 2 alt fotoğrafta olduğu gibi 1 kase dolusu yoğurt kaymağı gömüyorsunuz. Benim o kaymağı biriktirmem yaklaşık 2 haftamı alıyor (eğer yoğurt kasesinin başına tüneyip de 2 dilim ekmekle kaymağı yemezsem tabii !). Siz ne kadar sürede biriktirirsiniz bilemem ama mutlaka biriktirin ve bu tarifi deneyin.

Afiyet ola !


En Lezzetli Karaköy Poğaçası


Malzemeler (28-30 adet için) :

2 adet yumurta
1 kase dolusu yoğurt kaymağı
100 gr yumuşamış tereyağı (eğer tereyağını yumuşatacak vaktiniz yoksa eritip buzdolabında biraz soğutun)
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı kuru maya
1 çay bardağı ılık su
Alabildiği kadar un

İçi için : 1 kase beyaz peynir veya 1 kase dolusu haşlanmış patates veya yine aynı ölçüde kavrulmuş kıyma.
Ben genelde beyaz peyniri ezine ile karıştırıp kullanıyorum. 1 kez kıymalı harç ile yaptım, aynı lezzeti bulamadım :)

Üzeri için : 1 yumurta sarısı + 1 çay kaşığı pekmez

Yapılışı : 

-İlk olarak ılık suyun içerisine kuru mayayı ekleyip şeker ilave edin ve karıştırın. Bu şekilde 15 dk bekletin, mayanın köpük köpük olduğunu göreceksiniz.

En Lezzetli Karaköy Poğaçası

-Geniş bir kaba 4 su bardağı un eleyin, tuzu ilave edin. Ortasını havuz gibi açın. İçerisine 2 yumurtayı, sıvıyağı, tereyağı ve yoğurt kaymağını ekleyin. Son olarak köpüren mayalı karışımı ilave edip yanlardan ortaya doğru alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Yavaş yavaş un ilavesiyle yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene dek yoğurun.
-Hamuru hiç mayalandırmadan kullanabilirsiniz ki ben genelde öyle yapıyorum. Dilerseniz 15-30 dk kadar mayalandırabilirsiniz de.
-Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın, içerisine dilediğiniz iç malzemesini koyup yuvarlayarak kapatın, kapama yüzeyi alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.

En Lezzetli Karaköy Poğaçası

-Tüm hamur bittikten sonra 1 yumurta sarısını pekmezle iyice çırpıp poğaçaların üzerine sürün. Çatalla hafif bastırıp çekerek + işareti yapın. Hamuru bu şekilde tepsi mayalanması için 20 dk kadar bırakın.
-Tepsiyi soğuk fırına sürün, fırını 180 dereceye ayarlayın ve poğaçalar tamamen kızarana dek pişirin. Nefis karaköy poğaçanız hazır.

Share This

Gez ve öğren !

4 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .