22 Aralık 2016 Perşembe

Perde Pilavı Nasıl Yapılır?



Perde Pilavı Nasıl Yapılır?

Yufkanın kesilmesiyle ortaya çıkan tane tane pişmiş ve içindeki malzeme zenginliği ile iştah açıcı bir özelliğe sahip olan perde pilavı, Siirt’in meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Geleneksel yapım şekliyle bakır tencerelerde hazırlanan perde pilavı, evlerde yapışmaz kek kalıplarında da kolayca hazırlanabilir.

Yapımı zor gibi görünse de perde pilavını pratik bir şekilde hazırlamak mümkün. İç pilavı saran “perde” elde açılan bir hamurla yapılabildiği gibi hazır yufka da tercih edilebilir. Perde pilavında “iç pilav nasıl yapılır ya da hamur nasıl hazırlanır?” soruları sıkça sorulur. Pilavı hamurdan önce hazırlamak, hamurun bekleyerek kurumaması için doğru bir sıralama olacaktır.

Perde pilavı tarifi:
 
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı su, 1 su bardağı tavuk suyu
1 adet tavuk göğüs eti
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kuş üzümü
yarım su bardağı soyulmuş badem
tarçın, yenibahar, tuz, karabiber

hamuru için:

2 su bardağı un
Yarım su bardağı su
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı

Perde pilavını yapmaya başlarken öncelikle pirinci iyice yıkadıktan sonra ılık suda bekletin. Ardından bademleri ve kuş üzümünü de ayrı yerlerde ılık suda bekletin. Bademlerin kabuklarının soyulması, üzümlerin yumuşaması gerekiyor. Bademlerden 10 tanesini süslemek için ayırın. Tavuk etini suda haşlayın ve suyunu pilav yapımında kullanmak üzere bir kenara ayırın. Tavuk etlerini ise didikleyin. Tereyağı sıvıyağ ile birlikte erittikten sonra bademleri kavurmaya başlayın. Bademler pembeleşmeye başladığında pirinç, tavuk eti, kuş üzümü ve baharatları ekleyin ve birkaç tur karıştırın. Su ve tavuk suyunu karışıma ekleyerek, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pilavın üzerine temiz bir kapatarak dinlendirin.

Pilav dinlenirken perde pilavının hamurunu hazırlayabilirsiniz. Tüm malzemeleri  yoğurarak bir hamur elde edin. Kek kalıbı ya da yuvarlak bir cam fırın kabını yağlayın ve bademleri kalıbın tabanına serpiştirin. Hamuru kek kalıbının dışına sarkacak şekilde açın ve kabı ortalayarak dikkatlice yayın. Pilavı hamura dökün ve kenarlardan sarkan hamuru pilavın üzerine kapatın. Hamur açmak yerine, dilerseniz 2 kat hazır yufka ile aynı işlemi yapabilirsiniz.

180 derece fırında kızarana kadar pişirin ve servis tabağına bademler yukarı bakacak şekilde çevirin ve sıcak servis yapın.


Pilav tarifleri, yılbaşı menüsünün vazgeçilmezi kestaneli iç pilav ve hindi dolması için öneriler ve merak ettiğiniz nefis yemek tarifleri için nelazimsa.carrefoursa.com blog sayfasını takip edebilirsiniz. 

Share This

Gez ve öğren !

1 yorum:

  1. ellerinize sağlık, ben de yapmak istiyorum fakat yine de korkutucu geliyo. sanki tüm malzemeyi rezil edecekmişim gibi :(

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .