13 Mayıs 2013 Pazartesi

Trabzonlular Ne Yer 6 - KUYMAK (Mıhlama)

kuymak, guymak, mıhlama

Kuymak - Guymak - Mıhlama. Nasıl telaffuz ettiğinizin, ne dediğinizin önemi yok. Siz dilerseniz 'peynirli un kavurması' veya 'şekersiz peynir helvası' deyin . Hatta 'uyduruktan teyyare' de deseniz (bak bu da iyi fikir), onun lezzetine ufacık bir zararınız dokunmaz !

Ankara'da yaşadığımız yıllarda annemin kuymak yaptığını hatırlamıyorum. Trabzon'a taşınınca (Burada çok sık pişiyor evlerde, cafelerde vs.) o kadar çok gördüm ki kuymağı, asla ağzıma sokmadım, yemedim, o vıcık vıcık halinden tiksindim yahu !

Sonra, hatta çok çok sonra (bu ağzıma sokmadığım zamanların başlangıcından yaklaşık 10 yıl sonra) üniversitedeyken tepe taklak oldu bu fikrim.  Of'lu bir arkadaşımın (ki kuymak konusunda ellerine su dökülemez) tereyağ yerine halis süt kaymağından pişirdiği kuymak benim dille başlayan sindirim sistemimin milâdı oldu. Hayatımın kuymaktan öncesi - kuymaktan sonrası ...

kuymak, guymak, mıhlama

Ben bu blogda şimdiye dek çok az tarifi övdüm ;
Bugüne dek bir kuymak deneyiminiz olmadıysa eğer yarın evvela telli peynir ve mısır unu alın. En geç çarşamba sabahına adım adım anlattığım ve dikkatle uyguladığınızda %100 başarıyla mutlu sona ulaşabileceğiniz bu tarifi deneyin. Yerken beni anacak, bolca dua edeceksiniz biliyorum.

Tadını bilen ve hatta aşina olanlara gelince. Nasıl , benim ölçülerle sizinkiler bir mi damakdaşlar  ? 

Malzemeler ( 4 kişilik) :

4 yemek kaşığı mısır unu
4 yemek kaşığı  tereyağ (3 yemek kaşığı içine, 1 yemek kaşığı üzerine)
4 çay bardağı su (400 ml-musluk suyu sıcaklığında)
250 gr telli peynir (veya Örgü peynir - İmansız peynir - hiç birini bulamazsanız kaşar peyniri), kaşar peynir kullanacaksanız 300 gr kullanmanızı öneririm.

Yapılışı : 

-Tereyağı tavada eritin (Orjinalinde süt kaymağı kullanılıyor. Bu sebeple adının 'kaymak'tan kuymağa dönüştüğünü düşünüyoruz :) Bulabilirseniz aynı ölçüde süt kaymağı kullanın). Mümkünse bakır sahanda yapın kuymağı. Eğer bakır sahanınız yoksa çelik tava kullanın. Çünkü kuymağın dibine tutmuşu makbuldür. Biraz dibine tutturacağız ve malumunuz teflon tavada pek iyi olmuyor.
-Eriyen yağın üzerine mısır ununu ekleyip sürekli karıştırarak orta ateşte 5 dk kavurun. Kavurmayı bırakmayın çünkü tereyağ çok çabuk yanıyor. Süreyi daha kısa tutmayın, bu kez de çiğ un kokusu kalıyor.

kuymak, guymak, mıhlama


-Kavrulan unun rengi hafif koyulaşmış olacak. Un kavurur gibi kararmayacak, sadece rengi biraz koyulaşacak. Kavrulan unun üzerine suyu tamamını yavaş bir döküşle ekleyip kaşıkla çok hızlı karıştırın. 30 saniye kadar hızlı şekilde karıştırdığınızda unun su ile tamamen karıştığını göreceksiniz.
-Un ve su birbirine karıştıktan sonra liğme liğme edilmiş telli peynir (küçük parçalar halinde kesilmiş örgü peynir, iri iri dilimlenmiş kaşar peyniri) ilave edip peynir eriyip tellenene dek tahta kaşıkla karıştırın. Bu aşamada işin püf noktası kuymağı alttan yukarıya doğru çekip sertçe tavaya yapıştırmak. Yani sert hareketlerle peynirin yumuşamasını ve daha çabuk erimesini sağlıyoruz. Siz bunu yapmadan da eritebilirsiniz. Yalnızca bir kaç dakika daha uzun sürecektir. Bu aşamada sakın kuymağı bırakıp başka bir işe dalmayın. Peynir eriyene dek (yaklaşık 4 dk) sürekli karıştırın.

ÖNEMLİ : Eğer peyniri ilave ettikte sonra karıştırmakta zorlanacak kadar katılaştıysa kuymak, 1 çay bardağı daha su ilave edip 5-10 saniye karıştırın.

-Artık peynirin tamamen erimiş olması gerek. Son olarak kuymağın tuzuna bakıp damak tadınıza göre tuz ilave edin.
-Kuymağı, ocağın en küçük yerine alıp en kısık ayara getirin. Üzerine, küçük parçalar halinde böldüğünüz 1 yemek kaşığı tereyağı serpiştirip sahanın kapağını kapatın. 3-4 dakika sonra kuymağınız servise hazır. Dilerseniz süreyi 5 dk tutup kuymağın biraz sahanın dibine yapışmasını sağlayın.
-Kuymağı mutlaka pişer pişmez , başka bir tabağa servis etmeden , mümkünse ekmek bandırarak yiyin. İlk dakikalarda iç ısısı çok yüksek olduğu için ağzınıza götürmeden önce üflemeyi unutmayın !

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

46 yorum:

  1. Bayılırım bir Karadeniz kızı olarak uzun zaman oldu yapmayalı olsa da yesem ellerine sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. of of of :))
    olsa da yesek..
    Ramazanda bizim oralarda en çok yapılan sahur yemeğidir ve çok tok tutar sen de bilirsin..
    ellerine sağlık LeylaK :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstüne de galon galon su değil mi Merve :) Teşekkürler.

      Sil
  3. Uyy benimde annem Trabzon Akçaabatlı ve kuymak bizde sık sık pişer. Geçenlerde bende yapmıştım. Ne yedik be, bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Off off süper :) Geçen ay Karadeniz'de tattım çok beğendim. Peynirden de aldım. İlk yaptığımda suyu az geldi olmamıştı. Tarif arıyordum çok iyi oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. :)çok güzel anlatmışsın,bende bir trabzon gelini olarak kasım ayında kaynanamdan ögrendm we sk sk yapıyorum we bakır sahanda yapmam konusunu düşünüodum.artık ustalıkmı ne diyeyim hepsini ölçüsüz göz kararı yapıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marifet o işte, ölçüsüz :) Bu ölçüleri de yapa yapa ben geliştirdim.

      Sil
  6. Mmmmmmmmm harilasin kuzum eline saglik.

    YanıtlaSil
  7. Oof bu nasıl bir görüntü böyle, yanınada bazlama gider dimi şöyle bana bana yemek. Yapmayı hiç denemedim ama anlatımın çok iddialı canım, cesaretlendiriyor beni.
    Sevgiler, güzel günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gider tabii, üzerindeki tereyağa bandırılabilir her şey gider :)

      Sil
  8. gece gece bak nasıl istettin canımı şimdi,nasıl güzel anlatmışsın,hiç yemedim,tadını bilmiyorum,lakin meraktayım,
    ellerine sağlık,

    şifa olsun,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Trabzonlu bir tanıdığımın verdiği mısır unu evde beklemede. N'apsak? Peynir mi alsak? Valla alsak olur :)
    Bu anlatımın üzerine ben bile yaparım çünkü bunu.

    YanıtlaSil
  10. bu nasıl bir ironidir sevgili LeylaK...

    tamam!
    iştah açıcı yazısıyla, özendiren fotoğraflarıyla bu muhteşem kuymağın tarifini buraya koymuşsun... iyi de etmişsin...
    lakin yazının sonuna kadar gülümseyen yüzüm, son cümlenin hemen altındaki reklam fotoğrafıyla allak bullak oldu... dehşete düştüm bir anda...
    sanki "bu harika kuymağı yerseniz sonunuz işte bu" der gibi:(
    bundan sonra belleğimde 'kuymak' kelimesinin karşılığı artık bu kare...

    nasıl heveslenmiştim nasıl heyecanlanmıştım oysa...
    ağlıycam şimdi... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azra merhaba.

      Reklamlar sürekli değiştiği için farkında değilim ne reklamı çıktı, yanlış bir şey mi ?

      Sil
  11. Hakikatten iyi yapılınca hem kendini, hem de ekmeği ne çok yediriyor, miss mis :) Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. mmmm öğle vakti öğle vakti canım çekti ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Leylacığım ne iyi oldu bu tarifi vermen. Biz de ablamla cumartesi günü konuştuk, bir mıhlama yap da yiyelim diye ama nasıl yapıldığını bile tam bilmiyorduk :) Önceden çok fazla yediğimiz de söylenemez. Gece gece canımız istemişti ama bilmeden girmeyelim bu işe dedik. Şimdi öğrendim yapmayı sayende. Bir gece krizinde denenecek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam isabet o zaman Deniz :) Çok sık yaparım ben de, yapa yapa tarif verecek duruma geldim ki genelde hiç kimse kuymakta ölçü veremez, göz kararı der :) Ben garantileştirdiğimden beri hep bu ölçüde yapıyorum, umarım sizinki de tutar :) Öperim.

      Sil
  14. şişmanca bir kadın resmiydi reklamdaki...
    şimdi ki de Seda Sayan...
    yersizmiş korkularım... rahatladım ben...

    akşama yapayım hemen:)

    YanıtlaSil
  15. BİRİSİ UZAKLARDAN ÇOOOK UZAKLARDAN ÇİFTE KAVRULMUŞ MISIR UNU YOLLASADA BENDE YAPSAM YADA YAPTIRSAM BİRİCİK ARKADAŞIM HATÇU YA. GEÇMİŞE DÖNMEK VAR ŞİMDİ BU TARİFLERİ SANA TEK TEK YAPTIRIP BİZZAT TEST EDİP ONAYLAMAK VAR.K.İ.B

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatçu her kimse yapsın, yiyin, beni anın :)

      Sil
  16. Telli peynir var, mısır unu alayım da hafta sonu deneyelim bakalım bizim için de K.Ö., K.S. olacak mı :) Olursa yazarım, olmazsa içimde tutarım :))
    Sevgiler Leyla ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde tutma Esen, bilmek isterim :)

      Sil
    2. Yapamadım ki bu hafta sonu, cumartesi günümüz vardı, çok işim vardı, hazırlık yaptım bi sürü, pazar yaparım demiştim ama telaştan mısır unu almayı unuttum :( Yapınca içimde tutmayacağım (ki çok küçük bir ihtimaldi zaten) Leyla, sana da fısıldarım burdan :)

      Sil
    3. :) Tamamdır, öperim Esen.

      Sil
    4. Müjdeler olsun Leylaaaaaa :))
      Dün akşam yaptım, kocam nerdeyse sahanı yiyecekti ekmekle :) O kadar diyim sana, o kadar yani!!! :)
      Sağol şekerim...

      Sil
    5. Oooo pek bir sevindim şimdi :) Afiyet ola.

      Sil
  17. offff bayılırım asla hayır demem

    YanıtlaSil
  18. Ayy nasıl lezzetli görünüyor daha önce hiçç yemedim ve acilen yemek istiyorumm :))

    YanıtlaSil
  19. Geçtiğimiz haftalarda yöresel ürünler pazarından mısır unu,tereyağ ve imansız peyniri alıp mıhlama yaptım.Çok severim hatta en sevdiğim Karadeniz yemeğidir ama korkudan tereyağını biraz az koyuyorum.Fotoğrafları görünce canım istedi gene,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  20. ama nasıl güzeldir nasıl severim ben trabzonlu olmasak ta:) afiyetle yeriz:)

    YanıtlaSil
  21. Yahu leylacm nasil bir anlatim bu:) bazen sanki ayni zamanda yiyip ayni anda yaziyormussun gibi hissediyorum,süpersin:)Ama bu kuymak öyle birseyki yalniz yenmiyor;eşim sevmedigi icin pek yapamiyorum genelde annemde gideriyorum kuymak ihtiyacimi. Ama benim kücük elma kurduna alistirmaya calisiyorum. Cocuklar icin de oldukca besleyici cünkü. Hem belki biz ana-kiz yerken zamanla özenenler olabilir:) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 20 yaşından sonra başladım yemeye ve buna rağmen 'geç kalmışım' diyorum, eşin bir an önce başlamalı :)
      Çok teşekkürler Melike. Kızına ve sana afiyet ola.

      Sil
  22. Bayılırım:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. senin şu oflu arkadaş buralara uğramzmı yada ben bursada en hakiki kuymak yapanı nerden bulurum samimiyetle söylüyorum tadını çok merak ettiğim tek yiyecek, bir kez yiyemedim ya, görüntüsüne hastayım tadıda damağıma uyacakmış gibi geliyor bir tanışalım bakalım da akıbetimizi Allah bilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla 3,5 yıl kaldım Bursa'da ama hiç dışarıda kuymak yeme arzum olmadığı için bilmiyorum :) Akıbetiniz iyi olacak iyi :)

      Sil
  24. Ellerine sağlık çok güzel gözüküyor, mis gibi de kokar o valla..

    YanıtlaSil
  25. Mıhlama benim için hep ulaşılması yapılması zor bir lezzetti. Yazınızı okuyunca nasıl yani yapabilir miyim dedim ve başladım denemeye. Dün akşam gayet başarılı bir mıhlama ile sonuca ulaştım, 21 aylık kızım "Anne ban ban" diyerek bana ekmek uzatıyordu en son:)) Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim Deniz Hanım :) Afiyet olsun size ve ailenize.

      Sil
  26. cok severım hatta bayılırım tabı yorenın malzemelerınle bır baska olur

    YanıtlaSil
  27. Hiç yemedim kuymak aslında çok da merak ediyorum lezzetini:)
    Kimbilir belki bir gün yeme fırsatı bulabilirim.

    YanıtlaSil
  28. Offf çok fena yaw, yerken peynirin uzanması sinir bozsa da tadından yenmez, bizde her gelen misafire yapılan ikramlardandır :)))

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .