16 Mart 2017 Perşembe

Kayısılı Ay Kurabiyesi


kayısılı ay kurabiye , ay kurabiye tarifi

Kayısılı ay kurabiyesi... Madem vücuda şeker-un yüklemesi yapacağız, bari lezzetinin yanı sıra biraz da besleyici değerini yükseltelim :) Kayısılı ay kurabiyeler tam da bu tanıma uyuyor ;

Lezzetli
Besleyici
Şeker ve un dolu :)

Kayısı kullanmak istemezseniz kayısıya alternatif olarak kuru incir , hurma , kuru üzüm , hatta havuç , elma ve ayva da kullanabilirsiniz. Zaten bu kurabiyelerin hamurunun Elmalı Kurabiye hamurundan pek bir farkı yok. İçerik aynı, miktarlar farklı :) Elmalı Kurabiye demişken benim ,

          Elmalı Ay Kurabiyesi
          Ekşi Elmalı Bisküvi
          Elmalı Bisküvi ve
          Elmalı Kurabiye tariflerime de göz atabilirsiniz.

kayısılı ay kurabiye , ay kurabiye tarifi

Hamur İçin Malzemeler (13-15 adet ay kurabiye) :

125 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı
Yarım su bardağı toz şeker (Robotunuz varsa toz şekeri robotta pudra şekeri inceliğine gelene dek çekin, yoksa yarım su bardağı pudra şekeri kullanın. Markette satılan pudra şekerlerinin içerisinde bir miktar nişasta bulunduğunu unutmayın. Ben her zaman pudra şekerini evde kendim hazırlarım bu yöntemle.)
1 adet orta boy yumurta
1 klasik boy çay bardağı yoğurt (100ml)
2-2,5 su bardağı un (Unu bir kaba eleyin, böylece içine hava kabarcıkları alarak kabarması kolaylaşacaktır.)
Kabartmatozu kullanmıyoruz !

Kayısılı İç Harcı İçin Malzemeler :

150 gr şekerpare kuru kayısı
tepeleme 2 yemek kaşığı toz şeker
1 portakal kabuğu rendesi
Yarım su bardağı su

Üzeri İçin : Pudra şekeri

Yapılışı :

-Hamuru için tereyağı , yumurta ve yoğurdu çatalla çırpın. Pudra şekerini ilave edip homojen bir kıvam alana dek çatalla çırpmaya devam edin.
-Azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur oluşturun. Hamuru fazla yoğurmadan streç film ile sarıp buzdolabında 30 dk dinlendirin.
-Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayın. Kayısıları yıkayıp kurulayın ve küp küp doğrayın. Bir tencereye su , portakal kabuğu rendesi ve toz şekeri koyup orta ateşte yanan ocağın üzerine alın. Sürekli karıştırarak şekeri eritin, şeker erir erimez küp doğradığınız kayısıları ilave edin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kayısılar hafifçe yumuşayana dek pişirin. Kayısılar tamamen yumuşamamalı , hafif diri kalmalı.
-İç malzemesi pişince mermer bir tezgah üstüne alıp veya balkon gibi serin bir yere koyup soğutun. Soğuyan iç harcını mutfak robotunda çekip macun kıvamına getirin.
-Kurabiye hamurunu dolaptan çıkarıp ufak boy bir mandalina büyüklüğünde bezeler yapın. Bu hamur ile 13-15 adet beze oluşturabilirsiniz.
-Bezelerin her birine alttaki fotoğrafta görüldüğü gibi önce uzunlamasına bir şekil verin. Sonra merdane yardımıyla uzunlamasına açın. İç harcından tepeleme 1 tatlı kaşığı dolusu alıp  hamurun üzerine yerleştirin.Sonra yine uzun kenarları birbiri üzerine yapıştırıp ay şekli vererek tepsiye dizin

kayısılı ay kurabiye , ay kurabiye tarifi

-Kurabiyelere ay şekli vermeyip yalnızca yuvarlak açarak da kullanabilirsiniz. Tıpkı yuvarlak bir poğaça yapar gibi açıp iç harcı koyarak tekrar yuvarlayabilirsiniz.
-Alt fotoğrafta gördüğünüz gibi oldukça tombul ve büyük ay kurabiyeleriniz oluyor :)


-180 derecede ısıtılmış fırında, kurabiyelerin rengi hafif pembeleşene dek pişirin.
-Soğuyunca üzerlerine pudra şekeri serpin (Bence gerek kalmıyor ama şıklığını da pudra şekeri tamamlıyor :))
-Yanına süt olur, kahve olur, çay olur... Kayısılı ay kurabiyelerinizin yanına neyin eşliğinden hoşlanıyorsanız afiyetle hüpletin.

kayısılı ay kurabiye , ay kurabiye tarifi


Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .