7 Nisan 2017 Cuma

Haşhaşlı Amasya Çöreği Tarifi

haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek
Son zamanlarda çörekçi olduk çıktık. Neredeyse her hafta bu nefis haşhaşlı Amasya çöreğini pişiriyorum. Sıcakken yemesi ayrı güzel, soğukken ayrı...Bir tepsi yapıyorum, sabah kahvaltısı-akşam yemeği-akşam çayı derken iki güne yayılıyor o tepsinin bitmesi. Bakmayın iki günde yediğimize, otursak o tepsini aynı gün bitiririz !

Haşhaşlı Amasya Çöreği (Amasya Burmalısı) bizim yöremize ait bir lezzet değil. Ama bizim zaten ailece bu yöreden olmayan her şeye karşı ayrı bir düşkünlüğümüz var. Kaldı ki bu çöreği yıllardır başka başka şehirlerde, başka sofralarda bolca yemiş biri olarak damağıma yabancı değil. O sebepledir ki mutfakta yaparken de hiç yabancılık çekmedim :)

Haşhaşlı Amasya Çöreği için dövme haşhaş kullanmak gerekiyor. Dövme haşhaşı (haşhaş ezmesi de deniyor) aktarda bulabileceğiniz gibi son 1 yıldır BİM'de de paketlerde satışı mevcut. Oradan da temin edebilirsiniz.
haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek

Malzemeler (1 yuvarlak tepsi için) :
  • 1 kg un (biraz daha az veya biraz daha fazla gerekebilir)
  • 800 ml ılık su (200 ml ölçülü bardak ile 4 su bardağı kullandım)
  • 1 paket instant kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz


Hamura Şekil Verirken Kullanmak İçin : Yarım çay bardağı sıvıyağ

İç Malzemesi İçin : 1,5 su bardağı dolusu dövülmüş haşhaş + 2/3 su bardağı sıvıyağ

Üzeri İçin : 1 yemek kaşığı zeytinyağı + 1 yumurtanın sarısı

Yapılışı : 


  • 1 kglık un paketinden 1 su bardağı kadar ayırın. Kalan unun tamamını derin bir kaba eleyin.
  • Unun üzerine tuz, toz şeker ve mayayı serpin. Ortasını havuz şeklinde açın.
  • Açtığınız çukura azar azar suyu ekleyip hamuru yoğurun. Hamur en az 5 dk yoğrulmalı.Ele yapışan kıvamda bir hamur elde etmeliyiz. Poğaça hamuru gibi kuru değil hafif cıvık kıvamda olmalı. Şekil verirken bol bol sıvıyağ kullanacağımız için ele yağışması sorun yaratmayacak. Ancak kıvamı yumuşak olduğu için  piştiği zaman yerken de yumuşacık kıvamda olacak. Bu sebeple ele yapışan bir hamur olması önemli.
  • Hamura gerekiyorsa kalan 1 su bardağı unu da ekleyip iyice yoğurun. Hamur kabının üzerini streç film ile sarın. Kabı sıcak bir yere alıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Sıvıyağ ve dövülmüş haşhaşı bir kasede çatallla birbirine yedirin.
  • Mayalanan hamur köpük köpük ve yine ele hafifçe yapışan bir kıvamda olmalı. Yarım çay bardağı sıvıyağı bir kaseye alın. Hamuru tezgahın üzerine (veya benim gibi yer sofrasının üzerine) alın. Bıçak ile 4 eşit parçaya ayırın. 1 parça hamuru alıp elinizi bolca sıvıyağa batırarak hamuru parmaklarınızla dikdörtgen şekilde açın. Bu aşamada merdane vs. kullanmıyoruz. Ekmek hamuru gibi bir hamur olduğu için yalnızca parmaklarımızla inceltmek yeterli olacaktır. Yarım cmden daha fazla inceltmeyin. Katmer yapmıyoruz, çörek yapıyoruz :) Biraz kalın olması daha iyi sonuç verir.
  • İncelttiğimiz hamurun üzerine yine parmaklarınız yardımıyla haşhaşlı karışımdan alın ve yedirin.
  • Hamuru enine 2 parmak kalınlığında parçalara ayırın. İki parçayı üst üste koyun (Alt fotoğrafta olduğu gibi).Üst üste koyulmuş parçaları burun. Burduğunuz parçayı rulo yapıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.

haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek

  • Kestiğiniz diğer parçalara da aynı işlemi uygulayıp tepside oluşturduğunuz rulonun etrafına sarın.
  • Hamurdan böldüğünüz diğer 3 parçaya da aynı işlemi uygulayarak tepsideki ruloyu büyütün.
  • Alt fotoğraftaki büyüklükte bir tepsi için verdiğim malzemeler tam geliyor. Tepsinin üzerini örtüp 15-20 dk kadar tepsi mayalanmasına bırakın.
  • Mayalanan hamurun üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürüp soğuk fırına alın. Fırını 175 dereceye getirin ve hamurun altı üstü kızarana dek pişirin.

haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek

  • Böyle güzel anlattıktan sonra sanırsınız ki ben yıllardır Amasya Çöreği yapıyorum . Bu gördüğünüz 4. denemem :) Bundan evvel aynı hamurla bir kez daha yapmıştım. Ondan önce de fırından aldığım ekmek hamuruyla iki denemem olmuştu. Hangisi daha iyi sonuç veriyor derseniz, şöyle ki ; 
Kendi yoğurduğum hamurla yaptığım  çörek, en lezzetli çörek oldu.
Kendi yoğurduğum hamurlar içinde, tıpkı üstte anlattığım gibi ele yapışan , hafif cıvık kıvamda yaptığım hamur en iyi sonucu verdi.

Kısacası , tabi ki fırından aldığınız ekmek hamuruyla da yapabilirsiniz. Ancak kendi yaptığınız hamur hele ki ele yapışan kıvamda yoğrulduysa, en lezzetlisi o . Haşhaşlı Amasya Çöreği nin ayrıntıları bu şekilde. Bizim gibi haşhaşı çok sevenlerdenseniz muhakkak denemelisiniz. Afiyetle...

Share This

Gez ve öğren !

2 yorum:

  1. Tarif OK elinize sağlık ama şekil üzerinde çalışmanız lazım ;) Burgusunu en az 4 kat yaptığınız hamurdan uzun parçalar keserek yapıyorsunuz ve böyle gül böreği gibi değil tepsiye uzun uzun sermeniz lazım. Haşhaşa dövülmüş ceviz ve bir tutam tuz da eklerseniz ekstra güzel olur. Haşhaş ezmesi ararken nerelere geldim :D

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .