14 Eylül 2012 Cuma

Kusursuz Havuçlu Kek Nasıl Yapılır ?

havuçlu-kek-nasıl-yapılır

Yiyenlerin damağında unutamayacağı tat bırakan kusursuz havuçlu kek nasıl yapılır öğrenmek ister misiniz?

‘Kek işte ! Ne farkı var ?' demeyin!

Bu havuçlu kek çok özel! Bunu yalnızca ben değil, evvela revani dışında kekimsi hiçbir şeylerden hazzetmeyen babam, her türlü tatlı-tuzlu şeye aşık annem, bayramda yapıp götürdüğüm 7 sülalem ve bilimum tadına bakmış tüm arkadaşlarım söylüyor.

Benim fikrim ne mi ? 

Kek kalıbının çeyreğini sıcakken, kalan yarısını ılıkken, son birkaç dilimi de yatmadan önce yiyebilme potansiyeline sahibim. 'kusursuz' dediysek fuzulî yere demedik herhalde!

Onu bu kadar kusursuz yapan özellikleri var!

Öncelikle içine katılan cevizi bir süre kavurup sonra da tere yağına bulamak ilk farklılığı. Cenk, ceviz gibi kuru yemişlerin bir süre kavrulduğunda lezzetlerine lezzet katıldığını söylüyor (ki haksız da sayılmaz). Ayrıca içinde meyve bulunan keklere hindistan cevizi ilave etmenin keke kattığı değeri eskimolar bilse, yerlerini yurtlarını terk edip hindistan cevizi için ekvatora yerleşirlerdi !

havuçlu-kek-tarifi

Bu tarifle ilgili 3 ayrı denemem oldu:

  İlkinde Cenk'in tarifine bire bir sadık kaldım (muskat hariç). O günle ilgili tek hatırladığım milletin, birbirinin tabağında kalan kırıntıya göz diktiğiydi !
  İkinci denememde bu kez içerisine kuru üzüm kattım. Bu durumda şeker miktarını azaltmam gerekiyordu ki ben de öyle yaptım. Daha tok kıvamlı bir kek oluştu.
  Üçüncü denememde ceviz miktarını yarıya indirip cevizle aynı miktarda fındık ilave ettim. Hah işte benim favorim bu oldu. Yani cevizli + fındıklı hali. Şimdilerde haftada en az bir kere havuçlu kek pişiyor bizim evde. Annem bir gün 'havuçlu kek yapmay mısın' demiyorsa öteki gün muhakkak diyor. Aşk etti bizi kendine turuncu kılıklı şey !
Hala 'Kek işte ! Ne farkı var ?' diyorsanız, yani şu döktüğüm diller, dizdiğim methiyeler sizi ikna etmeye yetmediyse kendiniz deneyin de görün tadını.

Aklınıza geldikçe rüyalarınıza girsin emi !
(Alt fotoğraftaki gibi hafif bir çökme yaşamak istemiyorsanız kek pişerken biraz sabırlı olun. Benim gibi 35-40 dakika sonra zırt bırt fırının kapağını açıp  kekin göbeğine kürdan sokmayın ! Yani fırının kapağını açıp kontrol etmek için en az 45 dk beklemenizi öneririm. Bu fotoğrafı da sırf size örnek teşkil etsin diye ekledim zaten :)

Diğer denemelerde tecrübeden mütevelli, böyle bir çökme yaşamadım)

havuçlu-tarçınlı-kek

Kolay havuçlu kek tarifi için ayrıntıları yazmadan önce diğer lezeetlerimi de hatırlatmak istiyorum:

Malzemeler (Baton kek kalıbı için) :

(Kaynak : Cafe Fernando) Orjinal ölçüler için bağlantıyı tıklayınız

  • 1 + 2/3 su bardağı un
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • Çay kaşığının ucuyla tuz
  • 1,5 çay kaşığı toz tarçın
  • 4 çorba kaşığı (20 gr)  hindistan cevizi
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı beyaz toz şeker
  • 1/2 su bardağı kahverengi şeker
  • 3 yumurta
  • 250 gr ince rendelenmiş havuç
  • 100 gr ceviz içi veya 50 gr fındık + 50 gr ceviz
  • 10 gr tereyağ

Tarife benim ilavem : 1/2 su bardağı kuru üzüm + üzümleri bulamak için 3 yemek kaşığı un. Kuru üzüm kullanmayacaksanız şeker miktarını 3 yemek kaşığı arttırın.

Yapılışı :

  Ceviz içlerini yağsız teflon tavada veya fırın tepsisinde 10 dk kavurun. Azıcık tuz ve tereyağın tamamını ilave edip tüm cevizi bu karışıma bulayın. Cevizleri soğutun ve irice doğrayın.
  Kuru üzümleri derin bir kaseye alıp üzerine kaynar su ilave edin ve bu şekilde 10dk bekletin.
  Klasik kek kalıbı kullanacaksanız kalıbı tereyağ ile yağlayın. Baton kalıp kullanacaksanız benim yaptığım gibi yağlı kağıdı kalıp ölçülerinde kesip yanlardan mandal ile kalıba tutturun. Böylece yağlı kağıt kıvrılıp kalıbın içine kaymayacak :)

kolay-havuçlu-kek-tarifi

  Derin bir kaba un, kabartmatozu, hinditan cevizi, kullanacaksanız muskat rendesi, tuz ve tarçını alıp iyice harmanlayın.
  Oda ısısındaki yumurtaları cam bir kaseye kırıp toz şekerleri ekleyin ve köpük kıvamı alana dek çırpın (5dk). Sıvıyağı bu karışıma ekleyip karıştırın.
  Kaynar suda 10dk beklemiş ve şişmiş üzümleri sudan çıkarıp sıkın. Bir tabağa 3 yemek kaşığı unu yayın. Üzerine üzümleri ekleyip tamamen una bulanana kadar karıştırın.
  Kuru malzemelerin olduğu kasenin ortasında sıvı malzeme için yer açın. Sıvı malzemeleri bu kaba ilave edip un parçaları kaybolana dek yavaş yavaş karıştırın. Rendelenmiş havuçları , cevizi (kullanacaksanız fındığı) ve una bulanmış üzümleri kek hamuruna ekleyip fazla çırpmadan tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Hamuru kalıba dökün. Kalıbı tezgaha bir kaç kez vurup içinde kalan hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
  Önce 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Ardından ısıyı 160 dereceye indirip baton kalıpta pişiriyorsanız 20 dk, klasik kek kalıbında pişiriyorsanız 25 dakika daha pişirin. Kekin içerisindeki havuç+üzüm+tarçın kokusu ilk 30 dakikadan sonra hissedilmeye başlıyor. Yani bu kek ağır pişiyor, endişelenmeyin :)

  Kek piştikten sonra iyice soğumasını bekleyin. Ardından dilerseniz Cenk gibi üzerine pudra şekeri serperek servis edin. Şeker miktarı bana iyi geldiği için ben pudra şekeri kullanmadım. Ayrıca keki sıcakken dilimlediğiniz takdirde çok ufalanıyor! muhakkak soğutun, en azından ılındırın. Bir de bu kekin içi çok yoğun kıvamda olduğu için asla pürüssüz kesilmiş kek dilimleri elde edemiyorsunuz, öyle bir beklentiniz olmasın. Havuçlu kekle, afiyetle...

Dillere destan, kusursuz havuçlu kek nasıl yapılır işte cevabı :)

havuçlu-kek-nasıl-yapılır

LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

151 yorum:

  1. ama ben tam böyle bir kek arıyordummmm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman dene dene dene :)

      Sil
    2. sonra denenmiş mi ilk yorum yazan arkadaş söylememiş ama sonra birçok mesaj okudum, çok güzel olduğu yönünde mesajlar var, malzemeleri tamamlarsam bende denemeyi düşünüyorum. iyi günler...

      Sil
    3. Ayda en az 1-2 kez pişiriyorum. Hiç sorun yaşamadım. Diğer yorumlarda da görmüşsünüzdür çok beğenilen bir tarif.

      Sil
  2. Zeynep kizin beslenmesi icin havuclu kek yapacagim ben de.
    isminde kusursuz gecen tariflere icim isinmiyor. ben de kusursurz cikolatali krema yayinlamistim, gercekten harika idi. ama adini ben koysam kusursuz koymazdim sairim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adını ben koydum ve KUSURSUZ olmasından ötürü çok memnunum :)

      Sil
  3. kek olsunda neli olursa olsun...
    her türlü yerim...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. desene mutlaka denemem gerek.ellerine sağlık canım.ha bu arada pepeçure için
    geç kalmış sayılmazsın Leylacığımmmmmmmmmmmmmm...hadi mutfağa!!!

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerine sağlık çok leziz olduğu görüntüsünden belli sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. çok sevindim bu tarifi gördüğüme, emin ve leziz bir tarif arıyordum.. zaten yemek defterim felan da eşyalarla kayıp çok iyi oldu Leylam canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Delimmm ya şu eşya olayını inan sormaya cesaret edemiyorum sana :(
      Bu garantili bir tarif, ayrıca senin canavarlar için çok besleyici :)

      Sil
  7. çok lezzetli görünüyor keki çok severim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Leyla hanım, bu kek çok nefis bir kek demeye dilim varmıyor. Muhteşem . Sizin anlatımınızla daha da iştah açıcı hale gelmiş.
    Fotoğraflarınız bir harika, ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Leylacım tarifini hemen değerlendirecem...Bende geçen gün brownie yaparken cevizleri fırınladım süper oldu..Senin kekininde lezzetini tahmin edebiliyorum.ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu ceviz kavurma işi mükemmel ! Teşekkürler.

      Sil
  10. Haha ben de önceki gün eski bir fotoğrafı paylaşacaktım :) 2.5 - 3 sene önce ilk yaptığımızda vurulduk kendisine :) Şahane bir şeydir. Pastadan evladır. Of of :) Ben yuvarlak, ortası delikli kalıpta seviyorum bu keki, en çok. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki bir soru Banu, bundan daha lezzetli bir havuçlu kek tarifi biliyor musun? denemek isterim de :) senin damak zevkine güvendiğim için sana soruyorum.

      Sil
    2. Bundan daha lezzetli demeyeyim de en az bunun kadar lezzetli bir tarif var diyeyim, benim çok sevdiğim. Hatta uzun zamandır bu ilkini bıraktım, onu yapıyorum. Ama önce bilmem gerek, muz sever misin?

      Sil
    3. Sevmez miyim :) E şimdi bende oluştu "merak merak merak" :)

      Sil
    4. :))) Hay allah, şimdi tarifi burda böyle yazsam olmaz ki... Önceden çekilmiş fotoğraflardan duruyorsa bakayım da fırsatım olursa akşama yayımlar, sana da haber veririm.

      Sil
  11. Bu arada, biz bütün kekleri sıcakken dilimlemeye başlıyoruz evde :))) Dayanamıyoruz ki! Hiç ufalanma sorunu yaşamadık. Acaba baton kalıp kullanmaktan dolayı içinin pişme oranı farklı olabiliyor mu senin uygulandığın şekilde? Kalıpların şekline göre oldukça fark edebiliyor kek dokuları biliyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense bu ara bende bir baton kalıp takıntısı var. İnan, aklıma bile gelmedi ortası delik kalıp kullanmak :) Bir sonrakini öyle deneyeyim ve sıcakken dilimleyeyim bir kısmını. Bakalım fark oluşacak mı.

      Sil
    2. Dene bakalım :) Merak merak merak! :))

      Sil
  12. bukadar methiyeden sonra denemek farz oldu... ilk fırsatta inşallah..
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. kekin her türlüsü harika severim yerim.
    aldım leylacım.

    YanıtlaSil
  14. Leyla HANIM nefis olduğundan eminim lezzetinin bende havuçlu kek çok severim ama bu tarifide mutlaka denemeliyim çok güzel görünüyor!Ayrıca bende fındığı tavada kavurup kurabiye ve çikolata yapıyorum tadına bayılıyor yiyenler önemli bir ayrıntı bencede lezzet açısından.Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fındığı zaten muhakkak kavuruyorum, onu belirtmeyi unutmuşum tarifte :) Teşekkürler.

      Sil
  15. Bu kadar bol malzemos ! ve bu kadar detaylı uğraşılmış bir kek, şayet olmasaymış ayıp olurmuş Leylacım. Gerçekten çok detaylı imiş. Ellerin dert görmesin ne diyeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol malzemos çok iyi oldu :) güzel yakıştırma...Eee insan kelime üstadı olunca tabi :) Teşekkürler.

      Sil
  16. öyle bir anlatmışsın ki tadını gerçekten merak ettim leylacığım :) ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Fırınlanmış ceviz yaptığım zamanlar muhakkak göz hakkımı ayırırım. Eeee bal tutan parmağını yalar elbet:)
    Cenkin tarifleri ise her zaman favorilerimdir. Ben diğer havuçlu kekini yapıp afiyetle yiyorum. Kendidide senin kekinin postuna eklemiş zaten iki yıl sonra daha güzel bir kek yaptığını.Bence bir de bu tarifi dene. Bol malzemeli tatları seviyorsan bu kek sana göre:)Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiii, o ara ben de birkaç tane götürmedim değil cevizlerden :) Evet bu kekin tarifinde de yazmıştı "bu tarif öteki tarifi döver" diye :) Diğerini ben de denemiştim aynı kremasıyla ama o zamanlar pek böyle fotoğraflar çekemiyordum, yazık oldu gitti fotoğraflayamadan.

      Sil
    2. Yine yapar yine çekersin cnm işallah. belki bize de tattırırsın:)

      Sil
  18. Leyla'cim kekin kusursuz oldugu görünüsünden bile anlasiliyor canim ellerine saglik,yakin zamanda bu senenin havuclari cikmaya baslar artik bolca kullanirim bende mutfagimda bakarsin senin tarifide denerim bir gün gercekten akilda kalici bir görüntüsü var...
    Hayirli geceler
    Seval

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim aklımdaydı, pazarda havuç görür görmez aldım başladım yapmaya :) Teşekkürler.

      Sil
  19. bu kadar lafa kalkın gidin yapın diyorsun yani....Cevizleri ön işlemden geçirme fikri çok iyiymiş. ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  20. Tum keklerin icinden en sevdigim her zaman havuclu tarcinli olmustur. Tarif harika gorunuyor, bu kadar da methedilmisken denememek olmaz: en kisa zamanda pisiriyorum!
    Tesekkurler!

    YanıtlaSil
  21. Baba ve Annenizin begendigi kadar varmis,görüntüsü bile yetiyor
    Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  22. Biliyorum ben bu tadi gercekten kusursuz.. Eminim findik ekledikden sonra daha da mukemmel olmustur..
    Eline saglik canim benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet fındıklı hali de oldukça güzeldi :) Teşekkürler.

      Sil
  23. Ben bu Cenk'in tariflerine bayılıyorum.Bende Cenk'in havuçlusunu paylaşmıştım, hemde üzüm çekirdeği yağına kadar. Bence mukemmel kelimesi az kalır, birde gerçekten artık onun dediği gibi hep cevizi kavurup kullanıyorum. Seninde ellerine sağlık, Leyle'cım.Ayrıca yeni okul dönemin hayırlı olsun, sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan sonra ben de öyle yapacağım. Aslında çok mantıklı, her türlü kuruyemişi kavururken cevizi kavurmamak anlamsın :) Teşekkürler Dilek. Aminnnn.

      Sil
  24. Havuçlu kek beni sinir eden tek şeydi bir zamanlar. Lise yıllarımda. Her gittiğim yerde evin annesi havuçlu kek yapardı (havuç ve dövülmüş ceviz ile) Yemedim pek, sevmezdim. Yakın zamanda tekrar tattım, senin versiyonuna çok benziyor. Hindistan cevizi kesinlikle çok yakışıyor bu keke. Ve olmazsa olmazı bence de iri cevizler. Harika görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim annem yapmazdı hiç, sanırım o yüzden çok beğeniyoruz :) Çok teşekkür ederim Deniz.

      Sil
  25. Leylacığım tarifi anında kopyalarken senin yazını da kopyaladım ki haniballandıra balllandıra anlatımını da yaparken okuyup keyfime keyif katayım yada şöyle düşün mutfakta bu tarifi uygularken leyla bana gelmişte mutfakta hem sohbet ediyoru zhemde çayın yanına bunu hazırlıyoruz gibi bir şey.. cenk bu konuda başlı başına bir ekol zaten bilmeyen varsa baksın boluğuna bana hak verir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Aslında iyi fikir, sohbet eder gibi... :)

      Sil
  26. zamanın sesleri17 Eylül 2012 22:58

    Ben de bu keki cafe fernandoda görüp yapmıştım.Okula götürüp tattırdığımdan beri herkesin benden istediği "Fernando keki"oldu.Bence de klasik kek tarifinden çok farklı.Bir de karamel sos ile deneyip deneklerime yedireceğim:)))Yorumları yazarım inşallah .Bu arada yeni eğitim öğretim yılımız da hayırlı ve uğurlu olsun.Tümmeslektaşlarımabaşarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando keki fikri de güzel aslında :) Karamel soslu da müthişşşş olur sanırım. Çok teşekkürler. Sana da...

      Sil
  27. Amma anlatmışsın keki!
    Daha önce havuçlu kek yapmışlığım var ama herhalde ben beceremedim. Zira bizim evin popüler kekleri arasına giremedi zavallı:)
    Senin tarifi denemeli demek ki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi, mutlaka bir şeyi eksik kalmıştır. Bu tarifin her şeyi tam :) Kolay gelsin...

      Sil
  28. altı üstü bir kek işte diyenlere bu yazıyı okutcam :)kavrulmuş ceviz olayını bende keşfettim harika bir tat,havuçlu kek bizimde favorimiz birde meyvalı falan ya daha besleyici mi acaba??malzemelerindeki farklılıkları uygulayarak yapıcam bundan böyle bakalım benim başıma neler gelecek:)ellerine sağlık marifetli öğretmenim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki çok daha besleyici...Çocuklar için müthiş. Teşekkürler chef :)

      Sil
  29. Yine sevimli cümlelerle anlatılan ve şu saatte ahhh çektiren bir yazı bu.. Havuçlu kek hayatımıza Issız Adamla girdiğinden midir nedir, hep bir mahzunluk çöker benim üzerime; dizlerime yorganı örtmüş kucağımda koca bir tabak kek ve ılık sütle hayal ederim kendimi, yalnız ve ıssız..

    Ama senin anlatmanla evlere şenlik bir şey olmuş bu, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif, sana havuçlu kek dendiğinde çöken mahzunluk bende kendini üst düzey mutluluk olarak gösteriyor bu kekten beri :) Teşekkürler.

      Sil
  30. Leylacım bu kek muhteşem görünüyor. Sende okuyunca aklıma geldi, home tv'de aşçılar cevizi ya fırında ya da tavada kavurup öyle karıştırıyorlar diğer malzemelere. Denemeli..

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında salataya da öyle koymak lazım ;) Teşekkürler Hülya.

      Sil
  31. Leylaaaa ben keki hiç sevmem ama buna bayıldım :) eşim de aynen benim gibi sevmezdi akşam 3 dilim yedi :) şahane oldu ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh oh oh afiyet olsun Derya, çok sevindim :)

      Sil
  32. Ben Cenk'in tarifine aynı senin gibi muskat hariç uayarak yaptım:)çok lezzetli oldu,zaten öyle bir reklam yapmıştımki kek için beğenmemeleri mümkün değildi:)
    Şimdi senin yaptığın gibi fındık ceviz karışımıyla yapıcam.
    Yalnız bişey sorucam benim keklerim genelde renk olarak daha koyu oluyolar dışı yanıyor gibi acaba fırındanmı?yoksa benim bir hatammı var?
    Uzun zamandır blog aleminden uzaktım birçok şeyden habersiz tabi,bebişin hayırlı olsun:)
    Sevgilerimle kıymetli hemşerim,havuçlu kek yapmaymisun diyen anneninde ellerinden öpüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım fırın ısısından kaynaklanıyor. Yani içi açık renk ve dışı koyu renk oluyorsa ısıdandır. Ama içi de koyu renk oluyorsa kullandığın malzemelerden herhangi biri sebep olabilir buna.
      Anneme ileticem bunu :) Çok teşekkür ederim. Yeni denenmiş halinin fotoğraflarını görmek isterim :)

      Sil
  33. bu süper bir kek :) bana da bir arkadaşım ıssız adam'ın havuçlu kek tarifini vermişti heeh :) onu yapıyorum genelde :)

    sevgiler
    http://trendydolap.blogspot.com

    YanıtlaSil
  34. Ne kadar detaylı ve güzel bir anlatım! Bu blog'u keşfim bana bolca kalori olarak geri dönecek sanırım:) Ama takipteyim...

    Sevgiler
    www.elayzaa.blogspot.com
    Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetli kalorilere canımız feda :) Teşekkürler.

      Sil
  35. Şu günlerde aklımdan gelip geçen hamur işi olarak ne yapsam düşüncelerimi bir şekilde yok ederken şimdi önce satırlarınızı sonra o nefis resimleri görünce artık birşey yapmak şart oldu :)

    YanıtlaSil
  36. Tam da güzel kek yapabilmek için Türkiye'den kabartma tozu getirtmişken ve ardından bu tarife rastlamışken mutfak yolları görüldü bana diyorum :) Ayrıca cam tabağınız da annemin çeyizinden kalma, bu günlerde sayıları 2-3' e inen takımından, bu güzel ayrıntı annemi hatırlattı :)
    Kübra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa, ne güzel bir rastlantı :) Bence 2-3 tane kalmışsa insan gözü gibi bakmalı onlara :) Teşekkürler.

      Sil
  37. Bu keki dün gece denedim :) Kavrulmuş fındık ve cevizlerle. Harika oldu. Muskatım yoktu katamadım. Ama ek olarak kakule dövdüm çok az. O da çok yakıştı. Kısacası harikaydı :) Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz, beğenmene çok sevindim :) Teşekkürler. Afiyet olsun.

      Sil
  38. Leyla Hanım tarifiniz harika gözüküyor ve bir an önce yapmak istiyorum ancak bir kaç sorum olacak size.1-Havuç ve ceviz ölçüsünü bardak ölçüsü olarak verebilirmisiniz?2-Bu kekin hem hamuruna hemde cevizleri kavurma aşamasında da az miktarda tuz koyuyoruz değil mi?3-Esmer şeker yoksa beyaz şeker kullanmamızın bir sakıncası var mı?4-Birde ben kelepçeli kalıpta pişirmeyi düşünüyorum ama hangi tarifinizi uygulamalıyım yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevil hanım çok teşekkürler.
      Tahmini olarak söyleyebilirim bardak ölçülerini.Klasik kek kalıbı kullanacaksanız havuç 2,5-3 su bardağı dolusu olabilir. Ceviz de 1,5-2 su bardağı civarı yeterli gelebilir.
      Esmer şeker yoksa tabi ki beyaz şeker kullanabilirsiniz, sorun olmaz.
      Eğer kelepçeli kalıbınız büyükse kek kalıbı için verdiğim ölçüleri kullanın.Yani 4 yumurtalı olan.
      Başarılar. Sonucu bilmek isterim :) Afiyet olsun.

      Sil
  39. Leyla Hanim, az once havuclu kek tarifinizi denedim ve sonuc super oldu!! Simdiye kadar yedigim en guzel havuclu kek bu! Evdeki herkes cok begendi, bu "kusursuz" tarif icin cok cok tesekkurler!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayildiz, çok sevindim :) Afiyet olsun. Başka başarılı sonuçlarda görüşmek dileğiyle :)

      Sil
  40. Ben de çok benzerini yapmıştım, çok güzeldi gerçekten.

    YanıtlaSil
  41. Anlatımınıza bayıldım, niye yazmayı unutuyorsam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Meliha. Ben de cevap yazmayı unutmuşum :)

      Sil
  42. elinize sağlıkkkkk baton kek kalıbınız kaç cm.lik acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Şimdi ölçtüm, taban ölçüsü ; uzunluk 22cm en 8 cm.

      Sil
  43. HAVUÇLU KEK te son nokta! Denedim harika oldu. Bir havuçlu kek bu kadar güzel olabilir. Artık tarif arayışlarım bitti.

    YanıtlaSil
  44. Kızımın uyumasını fırsat bildim denedim... Fırından az önce çıktı, hemen soğusun diye camın önüne koydum yinede tam soğumasını bekleyemedim :) Adına yaraşır, bu adda ona yakışır olmuş...;)

    YanıtlaSil
  45. Denemek istiyorum fakat Vanilya özütünü nerelerden bulabilirim? Fotoğrafı falan var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız ben kullanmıyorum. Yurt dışında rahatlıkla bulunuyor. Kendin yapabilirsin ama gerçek vanilya çubuğu bulman gerek. Vanilya çubuğunu toz şekerin içerisinde bir süre muhafaza ederek yapılıyor.
      Vanilya özütü olmadan da denemen mümkün. Yeter ki marketlerde satılan vanilini kullanma :)

      Sil
  46. Yanıtlar
    1. Ceviz görünümlü bir tür meyve. Aktarlarda bulunur.

      Sil
  47. yorum kısmında sorulan sorulara bazı yanlış evaplar vermişsiniz muskat bir meyve değil baharattır. vanilya özütü; vanilya çubuğunun alkolün içerisinde bekletilerek elde edilir şekerin içinde bekletilerek değil, şekerin içinde bekletildiğinde şekere yalnızca aromasını katar... bloğunuz da sürekli cafefernando tarfileri var tekrar yapmanız çok anlamsız geldi bana biraz ufkunuzu geliştirmenizi tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba adsız.

      Muskat bir meyvedir, tohumları baharat olarak kullanılır.

      Vanilya özütü konusunda söylediğiniz doğru. Alkolde bekletilince oluşanı vanilya özütü, benim söylediğim vanilyalı şeker. Ve tadı harika oluyor !

      Eğer onlarca tarifimden 5 tanesi Cenk'in tariflerinden uyarlanmışsa ve siz bunu 'sürekli' olarak nitelendirebiliyorsanız, lütfen burayı bir daha ziyaret etmeyin.

      Ben yemek blog yazarlığının ne demek olduğunu Cenk'ten öğrendim. Onun yolunu takip etmekten oldukça memnunum. Ufkumun onun yolundan gelişmesini tercih ediyorum.. Sonuçta burası kişisel bir yemek bloğu...

      Düzeltmeniz ve tavsiyeniz için teşekkürler.

      Sil
  48. hindistan cevizi koymasak tadında çok farklılık olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epey bir farklılık olur. Hindistancevizinin ona verdiği tat ayrı bir lezzetli.

      Sil
  49. merhaba ben öznur yaramaz oğlumun mutfağı altüst etmesine rağmen kuzum nil le bu keki yapmayı başardık şimdi fırından çıkardım yemek için sabahı bekleyeceğiz bakalım elimize sağlık deyip size teşekkürmü edeceğiz yoksaaaa!..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Öznur Hanım. Umarım ellerime sağlık olur :)

      Sil
  50. slm ben oznur kek harika olmuş çok teşekkürler fakat tarife uymama rağmen istediğim gibi kabarmadi neden kabarmamis olabilir ki?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznur, beğenmene sevindim. Kabarıp söndü mü yoksa kabarma hiç mi olmadı ? Eğer kabarıp söndüyse fırın ısısı ve pişme süresiyle alakalıdır. Yeterince kabarmadıysa fırın kabının boyutu, yumurtanın oda ısısında olmaması veya yeterince çırpılmaması olabilir sorun.

      Sil
  51. Bu kek ev arkadaşımla aklımızı başımızdan aldı. En kısa zamanda deniycem. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişerken kulaklarımı çınlatırsınız :) Missss

      Sil
  52. Az önce denedim çok güzel oldu ev mis gibi koktu:)tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  53. Ben iki kere havuçlu kek yaptm yandı ve ici pismedi yogurt koydugumdan olabilir mi siz koymamıssınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Üzüldüm. Yanmasının malzemeyle alakası olacağını sanmam, fırınınızın ısı ayarında sorun vardır.Ama içinin pişip pişmemesi konusunda şunu söyleyebilirim, meyveli keklerin içi hafif nemli olur. Tamamen soğumasını beklememiz bu yüzden. Yani o nemlilik size pişmemiş gibi gelebilir. Eğer gerçekten pişmediyse yine fırın ısınızda sorun var demektir. Yoğurt öyle bir etki meydana getirmez. Umarım tekrar öyle bir sorun yaşamazsınız.

      Sil
  54. gerçekten kusursuz; bir çok tarif arasında kararsız kalmıştım anlatımınızdan etkilenip sizin tarifinizi yaptım sonuç mükemmel çok sık yapılacaklar listeme girdi çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Nobly, beğenmenize sevindim. afiyet olsun.

      Sil
    2. bu gün tekrar yaptım ve yine sonuç harika :) verdiğiniz ölçüde hazırlayıp sizin kalıbınızdan biraz daha büyük baton 2 kalıba bölüştürdüm ben içi daha kuru kek seviyorum biraz ince ama harika dokusu olan iki baton kekim oldu bu kez anneme de ikram ettim bayıldı ve hemen ilk günü için sipariş verdi ;) bir tanesini sakladım yarın babamın dr'unu ziyaret edeceğim ve ona götüreceğim yani o kadar güzel oldu tekrar çok teşekkürler :) a bu arada unutmadan kuymak tarifinizide denedim geçen yaz Karadeniz gezimiz sırasında Uzungölde yediğime benzemesede (tereyağ ve peynir ve mısır unu marketten olunca :( ) bence ve eşimce gayet güzeldi :)

      Sil
    3. Çok teşekkürler, çok seviniyorum böyle yorumları okudukça :)
      İşte o kadar güzel olduğu için adı kusursuz kek :) Ben de çok memnunum bu tariften.
      Kuymak için kullanılan malzemenin kalitesi gerçekten çok önemli. Umarım en yakın zamanda daha orjinal malzemelerle tekrar denersiniz :) Afiyet olsun.

      Sil
  55. Ceviz yerine sadece findik koysak olurmu havucou tarcinli keke acele cevap lutfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki olur. Ancak tereyağda kavrulmuş cevizin katacağı lezzet kadar lezzetli olmayacaktır.

      Sil
  56. Harfi harfine aynı yaparak denedim. Ve sonuç starbucksta ayıla bayıla yediğim kekin aynısı. Sadece ufak bi değişiklik yaptım; normal un yerine tam buğday unu kullandım. Teşekkürler !

    YanıtlaSil
  57. Ellerinize sağlık havuçlu keke bayılırım:)Pişerken evi saran kokusu mmmm sabrımı tüketir:)Ben cevizi kavurmadan yapıyorum ama bu haliyle de deneyeceğim..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  58. leyla hanım merhaba
    ben sizin sez,n sezsiz takipçilerinizdenim havuçlıu keke yapacağım ama tüm malzeme ölçülerini bardakla verirmisiniz mesala 10 gr tereyağı kaç kaşık birde bir yoruma cevap olarak 4 yumurtadan olanı yapın demişsini,z ama ben o tarifi bulamadım sizden ricam ben 28. cm lik bir kalıba yapacağım tam olarak ölçü nedir cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba adsız. Çok teşekkkürler. 28 cm kalıp için ölçüleri 1/4 oranında arttırmanız gerekiyor. Mesela toplamda 1 su bardağı olan şeker ölçüsünü 1 + 1/4 su bardağı şeklinde çoğaltmalısınız. 10 gr tereyağını da 1 tatlı kaşığına yakın olarak düşünebilirsiniz. Kolay gelsin :)

      Sil
  59. Selam, çok iştah acıcı görünüyor, ben bir kaç kez buna benzer denedim ama içi hamur kaldı, havuçların suyu süzülüyormu yoksa, neden olmuyor benim havuçlu kekim:(?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız-hayır süzülmüyor. ama içi hafif nemli olmalı zaten. hamur derken eğer pişmemişse fırın ısısından kaynaklı olmalı :(

      Sil
  60. en ince ayrıntısına kadar yazmışınız ellerinize emeğinize sağlık mutlaka deneyeceğim

    YanıtlaSil
  61. bu tarif de Cenk'inki gibi amerikan ölçüleriyle mi acaba?

    YanıtlaSil
  62. merhaba.. tarifinizi birazdan yapmayı düşünüyorum.. ama sorularım olacak eger cevaplarsanız.. baton kalıbım yok.. bildiginiz yuvarlak ortası boş kalıpta pişirmeyi düşünüyorum.. ama malzeme oranlarını ayarlıyamadım.. lütfen detaylı yardımcı olur musunuz.. şimdiden teşekkürler.. sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. içi boş kek kalıbında hiç pişirmedim ama aynı tarfi, borcama yayarak da yapabilirsiniz. dikdörtgen veya kare bir borcama ince bir şekilde yayın. kolay gelsin. şimdiden ellerinize sağlık.

      Sil
  63. yaptım çok güzel bayıldımm. kesinlikle hindistan cevizi dahice bir fikir. tavsiye ediyorum.
    tarif için teşekürler :) :*

    YanıtlaSil
  64. Arada bir yapıyorum eşim bayılıyor iş yerine arkadaşları için bile istedi orda da çok begenmisler yüreğine sağlık bacim 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel :) Afiyet olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  65. denedim inanılmaz olduu parmaklarımızı yedik:) teşekkürler sevgiler.

    YanıtlaSil
  66. Mükemmel oldu kusursuz isminin hakkini veren bi kek iyiki sizin tarifinizi yapmışım. Cevizleri kavurunca tadı gercekten daha guzel oldu, teşekkür ederiz afiyetle yedik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim. Afiyetle..

      Sil
  67. leyla hanım üzüm kullanmazsam eğer un miktarını arttırmam gerekir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. üzüm ile un miktarının bir bağlantısı yok. afiyetle...

      Sil
  68. Merhaba tüm ölçülere uydum ancak havuçdan dolayı mı bilmiyorum şişmesine rağmen kekin içi hamur kalmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nisa Hanım bu sorun ölçü veya havuçtan ziyade pişirme ısı ve süresiyle ilgili. Fırınınız o ayarda daha geç pişiriyor olabilir. Veya ısı yüksek gelmiş bu sebeple hamurun üstü ve altı çabucak pişerken içi çiğ kalmış olabilir. Üzüldüm :(

      Sil
  69. Kekin içi herşeye rağmen sanırım havuçtan dolayı hamur kaldı

    YanıtlaSil
  70. Kekin içi herşeye rağmen sanırım havuçtan dolayı hamur kaldı

    YanıtlaSil
  71. bu ölçüleri anlamadım ben 1/2 ne oluyor yarım su bardagımı ..1+2/3 bunuda anlamadım çok karısık :( bide hindistan cevizi koymasak olurmu ..Bir sorumdaha olucak :) Fanlı fırındamı pişiriyorsunuz yoksa normal mı :)

    Yeni başladım da her şeyi soruyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba , 1/2 yarım demek . 1+2/3 ise 1 su bardağı + 1 su bardağının yarısından 2 parmak kadar daha fazla demek. Ben fanlı fırında pişiriyorum. Hindistancevizi koyulmasa da olur tabii ki. Kolay gelsin :)

      Sil
  72. ellerinize sağlık denedim çok beğenildi.şimdi de okul pikniğinde bende istenen sizin kusursuz havuçlu kekiniz.tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  73. cevizler kavrulunca tereyağ ekleyip sonra yağlı iken mi doğruyoruz orayı anlayamadım

    YanıtlaSil
  74. cevizleri kavurduktan sonra tereyağı koyuyoruz ve yağlı iken mi doğruyoruz orayı tam anlayamadım bi de kaç havuç gerekir ortalama cevap verebilirseniz sevinirim. bu arada çok teşekkürler deneyimlerinizi ve tarifi bizlerle paylaştığınız için

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .