21 Mart 2015 Cumartesi

Kabartma Tozu Olmadan Kek Nasıl Kabartılır ?

kabartma-tozu-olmadan-kek
Fotoğraftaki Tarif ; Kakaosuz Mermer Kek
UYARI : Fotoğraflarını görmüş olduğunuz keklerin tamamı kabartma tozu kullanmadan yapılmıştır. Siz de Kabartma tozu olmadan kek yapabilirsiniz !
Bana sık sık sorulan bir sorunun cevabını yazıp öyle uyumayı planlıyorum bu gece. Hadi bismillah ! :)
bademli-kek
Fotoğraftaki tarif : Kakaolu ve Bademli kek
Evet, çok uzun zamandır kabartma tozsuz kek yapıyorum. İnsanlığın varoluşundan bu yana kullanılan bir zımbırtı olmadığı için kendisi, hayatımdan çıkarmak konusunda çok zorlandığımı söyleyemem. Zaten evvelinde 'vanilin şekeri' adıyla hayatımıza girip, bize 'vanilya' diye yutturulan o meretin tamamının sentetik maddeden yapılma bir şey olduğunu öğrendiğimden ve mutfağıma sokmamaya yemin ettiğimden beri, aynı boy pakette satılan kabartma tozuna karşı da hissiyatım pek bir negatifti.
Kabartma-tozsuz-kek-tarifi
Fotoğraftaki tarif : Susam Mantolu Tahinli Kek
Sonra ne oldu ?
Önce bir tarif denedim kabartma tozu kullanmadan. 'Woowwww şahane kabardı' diyemedim tabi ki.
Ardından bir tarif daha , bir tarif daha, bir tarif daha... ve her bir tarifte 'kek nasıl kabartılır' sorusuna aranan doğal çözümler...
Neticede bulunan, birleştirilen, harmanlanan ve karşınıza getirilen bir kaç ufak bilgi.
Fotoğraftaki tarif : Balkabaklı şekersiz kek
Meşhur KARAMELİZE ŞERBETLİ ETİMEK TATLISI tarifim için tıklayın. Ayrıca diğer popüler tariflerim :

Kabartma tozu kullanmadan KEK NASIL KABARTILIR ?

-Yemek bloglarında sık karşılaştığınız bir şeydir 'oda ısısında yumurta' . Peki neden oda ısısında yumurta kullanmalıyız ? Aslında yalnızca yumurta değil, kekin içerisinde kullandığınız tüm malzemeler oda ısısında olmalı ! Kimyasal açıklama isteyenler buyursun :
Oda ısısında olan yumurtanın (ve diğer malzemelerdeki , örneğin süt, yoğurt) içerisindeki proteinler, çırpma esnasında kendi içlerine daha çok hava kabarcığı alıp daha kolay şişerler. Çırpma işlemi sırasında şişen yumurta proteini, söndürülmediği taktirde, pişme esnasında içerisindeki havayı muhafaza ederek kabarır.Yumurtadaki proteinlerin ısısını düşürmemek adına, kek hamuruna ekleyeceğimiz tüm malzemelerin de oda ısısında olmasına özen göstermeliyiz.
portakallı-kek
Fotoğraftaki tarif :Portakallı ve Haşhaşlı Kış Keki
-Çırpma işlemi tam kıvamında olmalıdır. Bu ne demek ? Yani ne kısa süreli çırpma ne uzun süreli çırpma. Bu sebeple yumurtayı şeker ile kabartma işlemini 5 dkdan uzun veya kısa süre yapmamalıyız. Aslında siz bunu çırptığınız yumurtaları gözlemleyerek de anlayabilirsiniz. Çırpılan yumurtalar köpük kıvamından krema kıvamına geçerken çırpma işlerimi artık bitirmelisiniz. Eğer mikseri durdurduktan sonra çırpılan yumurtaların üzeri köpük köpük, tabanı su gibi cıvık kalmışsa geçmiş olsun, çok uzun süre çırpıp yumurtaları söndürmüşsünüz demektir.
browni-top-kek
Fotoğraftaki tarif : Fincanda Brownie Topkek
-Yumurtaları söndürmemek adına dikkat etmeniz gereken tek şey onların çırpılma süresi değil. Yumurta ve şeker kabartıldıktan sonra, diğer malzemeleri ilave etme aşamasında artık çırpıcıyı bırakıp tahta bir kaşık kullanmalısınız. Özellikle un ilavesinden sonra yüksek dereceli bir çırpma yerine, tahta kaşıkla veya ona güvenemiyorsanız çırpma teli ile yavaşça unu hamura yedirip işlemi tamamlamalısınız.
bomba-kek
Fotoğraftaki Tarif ; Kuru Yemişli ve Kuru Meyveli Bomba Kek
-Bu benim formülüm değil. Eskiden anneler hep böyle yapardı. Keki, karbonat ile kabartma işlemi. Şöyle ki :
1-1,5 çay kaşığı kadar karbonatı bir çay tabağına dökün. Üzerine 3-4 damla limon suyu damlatıp köpürmesini bekleyin. Çırptığınız kek hamurunun içine 'son olarak' bu karşımı ilave edip kalıba öyle dökün.
haşhaşlı-limonlu-kek
Fotoğraftaki tarif : Haşhaşlı Limonlu Kek
-Fırın ısısı son olarak ciddiye alacağınız konu. Ben , 7,5 yıldır kendisini kullandığım için fırınım en güzel hangi ayarda keki pişirir iyi biliyorum. Genelde keklerimi 175 derecede ısıtılmış fırına koyar , ilk 20 dkdan sonra 150 dereceye düşürür öyle pişiririm (eğer içi malzemeli kekse tabii. Yani havuç, elma, kuru yemiş, kuru meyve vs. gibi). Eğer pişirme işlemine 175 derece ile devam edersem kekim tam kabaramadan pişer ve katılaşır, dilediğim sonucu alamam. Fırın ısınızı iyi tanıyın. Eğer ben fırınımı tanımıyorum diyorsanız benim yöntemi kendi fırınınızda bir deneyin :)

klasik-kek
Fotoğraftaki tarif : Susam Mantolu Tahinli Kek
Ve son olarak şunu söylemeliyim. Evinizde her zaman bir kaç paket kabartma tozu bulunsun :) Kendimize yapacağım zaman asla kullanmıyorum. Ama eve ağır bir misafir geleceğinde 'ya kabartmazsa' endişesinden ötürü yarım paket kabartma tozu koyuyorum kek hamuruna. Bu dediğim yılda 1 veya 2 kez tekrarlanıyor yalnızca. Ya benim evime ağır misafir gelmiyor, ya da ben kimseyi misafirden saymıyorum, bilemedim şimdi :)
Çok kabaran kekleriniz olsun :)
Sevgimle...
kabartma-tozu-olmadan-kek-tarifi
Fotoğraftaki tarif : Yabanmersinli Diyet Kek
NOT : Stajımı Ankara Yenimahalle Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde yapmıştım. Uygulamalı dersteki ilk konumuz KEK hamurlarıydı. Bu bilgilerin bir kısmı oradan hafızama yerleşmedir. Bilgilerinize :) Nice kabartma tozu olmadan kek hazırlayacağınız günlere !


Share This

Gez ve öğren !

21 yorum:

  1. Aklıma yattı gibi Leyla(k)cım, denemeli bi :) Elbette şimdilik hane halkına sadece...
    Ne diycem, peki vanilya yerine ne kullanıyosun?

    YanıtlaSil
  2. Wow! Bütün bu fotoğraflara bakınca bunları da mı kabartma tozu kullanmadan kabartmış dedim. Ağzım açık kaldı. Maşallah diyeyim. Benim evden hiç eksik olmaz kabartma tozu da vanilin de. Ama artık vanilini azalttım. Şimdi de senden bir cesaret alıp kabartma tozunu mu çıkarmayı denesem diye düşünüyorum. Madem mümkün neden olmasın. Sevdim. Sevindim bunu paylaşmana. Birkaç deneme-yanılma ile ben de kendi kekimi kendim kabartabilirim herhalde :)
    Teşekkürler Leyla, çok güzel bir paylaşım olmuş. Sevgiler. Yahya'ya öpücükler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CESARETİN VARSA NEDEN OLMASIN CANIM HEM VANİLİN İYİ OLMUŞ ÇIKARDIĞIN HEM VANİLİN KABARMASINA ENGEL OLUYOR.

      Sil
  3. Harika görünüyorlar, biz kabartma tozuyla kabartamıyoruz, siz onsuz mu yaptınız bunları :))
    Elinize sağlık, bu arada bloğunuzu takibe aldım, bana da beklerim ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Tuğba Hanım :)

      Sil
    2. Afiyet olsun

      Sil
    3. DENİZ BEN MERABA ÇOK BEĞENDİM TARİFİNİZİ EKLEYİN BİDE YAPALIM BU ARADA BEN 14 YAŞINDAYIM YAPABİLİRMİYİM SENCE ABLACIM...

      Sil
    4. AŞKINIZI ,SEVGİNİZİ ,HER ŞEYİNİZİ KOYUP YAPMIŞSINIZ ÇOOOOK GÜZEL OLMUŞ BU ARDA YEMEDİK ALİNİZDEN AMA HARİKA OLDUĞU KESİN ABLACIM... YİNE AYNI KİŞİYİM BEN DENİZ ABLACIM..

      Sil
    5. TUĞBA NASILSIN İYİMİSİN DENEDİNMİ

      Sil
    6. TAVUK SUYU KULAN KEKİN ÜSTÜ KIPKIRMIZI OLACAK CANIM BENCE Bİ DENE BENDE İLK BAŞTA ANLAMADIM AMA OLUYORMUŞ CANIM DENE BENCE ÇOK GÜZEL OLACAK

      Sil
    7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  4. ben bazen 2 paket kullandığım halde istediğim boyutlarda kabartamıyorken sizin böylesine kabartmış kekler hazırlamanız gerçekten de taktire şayan... Bilgi paylaşımınızdan istifade ettik. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Üşendik kabartma tozu almadık, bakalım ne yiyeceğiz...

    YanıtlaSil
  6. Bukadar hamarat güzel insanlarin yaptiklari sadece internetde takili kaliyor. Peki bu güzel emeklerinizi dost kalpler ismi altinda bir halk pastahanesinde biaraya getiremezmiyiz? Severek yapilan hersey eninde sonunda mükafatini kazaniyor. ic desayni benden ;)Avusturyadan selam ve saygilar hepinize

    YanıtlaSil
  7. BEN KİM YAPTIYSA ELİNE SAĞLIK DİYORUM

    YanıtlaSil
  8. Haşhaşlı Limonlu Kek tarifinizin linki yok. Bana gonderebilir misiniz? hackners@gmail.com adresime. Çok cok memnun olurum. Selamlar, iyi seneler.

    Deniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Haşhaşlı ve limonlu kekin linki yok çünkü tarifi yok :) Yani yazılmış bir tarifi bulunmuyor maalesef. Teşekkür ederim. Size de...

      Sil
  9. karbonat tarifi icin tesekkur ederim.cok isime yaradi evde kabartma tozu kalmayinca.kabartma tozuyla ilgili bilgiyide ogrenmis oldum ikinci kez tesekkurler:)

    YanıtlaSil
  10. Karbonat allerjen mıdır acaba bebeğimiz alerjik anne emziriyo

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .